Αναδρομή στο παρελθόν κάνει ο Χρήστος Βερώνης αναφορικά με το φράγμα στο Μαράθι και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το πρόγραμμα κατασκευής φραγμάτων στο Νομό από το Υπουργείο Γεωργίας ήταν απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ιδιαίτερα δε αυτό της Μυκόνου, που τόσο εκείνος όσο κ η σύζυγος του Μαρίκα τη θεωρούσαν ως δεύτερη πατρίδα τους.
Οι Μυκονιάτες ανεξάρτητα από κόμματα με Δήμαρχο το Χρήστο Βερώνη τους τίμησαν με τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη, σε μεγάλη εκδήλωση το καλοκαίρι του 1992 στην Αλευκανδρα, όπου παρευρέθηκε όλο το νησί και το μισό Υπουργικό συμβούλιο.
Για όσους δεν γνωρίζουν, εκεί στην εκδήλωση κ στο δείπνο που γινόταν στο μαγαζί του Γιώργου Γρυπάρη (Σομή), παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Βερώνη, του Προέδρου της Άνω Μεράς Νικόλα Ζουγανέλη, του αείμνηστου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωροθέου Α’ και πολλών Επισήμων, κάλεσε κοντά του τον αρμόδιο Υπουργό και έδωσε εντολή να ξεκινήσει στη Μύκονο και δεύτερο Φράγμα!
Έτσι απλά ξεκίνησε τον επόμενο χρόνο και το φράγμα της Άνω Μεράς και η Μύκονος από άνυδρο νησί έλυσε το πρόβλημα «επιβίωσης»της , αφού η αφαλάτωση δεν αρκούσε και το νερό ερχόταν με καραβάκι.
Ταυτόχρονα τα έργα αυτά άλλαξαν την οικολογία του περιβάλλοντος χώρου το μικροκλίμα, επλουτίστηκε ο υδροφόρος ορίζοντας, ζουν μέσα πολλά είδη ψαριών που προστατεύουν το νερό, ενω πολλά ειδη ζώων- πτηνών έκαναν την εμφάνιση τους .
Ομοίως με εντολές του σχεδιάστηκαν και ξεκίνησαν τότε πολλά μεγάλα έργα στη Μύκονο, όπως ο Βιολογικός καθαρισμός, το Νέο Λιμάνι του Τούρλου κλπ.
Τα φράγματα κατασκευάστηκαν με πρότυπη τότε μέθοδο του ισχνού κυλινδρουμένου σκυροδέματος .
Το φράγμα του Μαραθιού χωρητικότητας τριών εκατομμυρίων κυβικών μεταξύ πολλών διαθέτει και στοά αποστράγγισης και τσιμεντενέσεων.
Είναι μια στοά που διασχίζει από κάτω όλο το σώμα του φράγματος, υποτίθεται επισκέψιμη και με φωτισμό, έτσι ώστε να ελέγχεται το φράγμα , να εκτονώνονται οι πιέσεις από τα νερά που εισέρχονται στο σώμα του φράγματος και να μπορούν να γίνουν τσιμεντενέσεις από το Υπουργείο όποτε απαιτηθεί.
Το φράγμα ανήκει ιδιοκτησιακά στο Υπουργείο Γεωργίας και ο Δήμος δια της ΔΕΥΑΜ, έχει τη διαχείριση και χρήση του νερού.
Είναι ένα έργο που ουδέποτε είχαν φανταστεί οι Μυκονιάτες ότι μπορεί να γίνει στο νησί, με τα εκπληκτικά αυτά αποτελέσματα.
Πρέπει λοιπόν να διατηρείται σε άριστη και ασφαλή κατάσταση.
Ας δούμε λοιπόν πώς είναι σήμερα η στοά αποστράγγισης και τσιμεντενέσεων, τόσο απ’ έξω, όσο και στην είσοδο με σκουπίδια, την πόρτα άβαφη , εγκαταλελειμμένη και σπασμένη, τους ηλεκτρικούς πίνακες και καλώδια πεταμένα κάτω… και ποιος ξέρει τι άλλο.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τον τελευταίο καιρό της ζωής του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τηλεφωνούσε τακτικά να πληροφορηθεί πως πάει το φράγμα , αν έβαλε νερό κλπ.
Τόσο μεγάλη σημασία έδινε για τα φράγματα, ειδικά για τη Μύκονο.
Αλήθεια τι θα έλεγε σήμερα?
Τι να λένε άραγε τα παιδιά του, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο σημερινός Πρωθυπουργός, που και εκείνοι τότε με τον τρόπο τους,(όπως και πολλοί άλλοι που δεν είναι της παρούσης) βοήθησαν για αυτά τα μεγάλα έργα?»