Σε ένα περιβάλλον ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, προηγμένων ψηφιακών προκλήσεων και εξέλιξης της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αναδύονται νέες προκλήσεις και προοπτικές για την εργασία.
Η νέα ψηφιακή εποχή διαμορφώνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ανοίγει διαφορετικούς δρόμους στην καινοτομία και την παραγωγή. Εμφανίζονται νέα δυναμικά επαγγέλματα, ιδιαίτερα στο χώρο της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός των δεξιοτήτων των εργαζομένων καθίσταται επιτακτική αναγκαιότητα.
Από την άλλη πλευρά, οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες μας δίνουν ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά τη δυνατότητα να έρθουμε κοντά στον άνθρωπο, στον πολίτη, στον εργαζόμενο, στον άνεργο, στον συνταξιούχο, ώστε αντικειμενικά και σε πραγματικό χρόνο να είμαστε σε θέση να παράγουμε ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτησή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμβάλλει καθοριστικά στη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας με επίκεντρο την ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, υποστηρίζοντας τον αποτελεσματικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με έμφαση σε επενδύσεις της ψηφιακής εποχής. Ταυτόχρονα, διασφαλίζει και αναβαθμίζει τα κεκτημένα των εργαζομένων και ασφαλισμένων με καινοτόμες δράσεις, όπως ενδεικτικά, την αναβάθμιση και ολοκλήρωση των Πληροφοριακών Συστημάτων «ΕΡΓΑΝΗ», ΟΠΣ ΣΕΠΕ και «ΗΛΙΟΣ» που αποτελούν σημαντικές ψηφιακές καινοτομίες στο πεδίο της παρακολούθησης της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος, του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας για την ανάδειξη των νέων δεξιοτήτων που απαιτεί η ψηφιακή εποχή, κ.λπ.
Τα παραπάνω Συστήματα δεν αποτελούν μια απλή οργανωτική αναβάθμιση του ψηφιακού υπόβαθρου της Δημόσιας Διοίκησης και, εν προκειμένω, του Υπουργείου μας. Συνιστούν επιχειρησιακά εργαλεία για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεών μας, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι με την αξιοποίησή τους και την γενικότερη οργανωτική ενδυνάμωση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης, μέχρι την 1/6/2020 θα εκδίδεται άμεσα, με το πάτημα ενός κουμπιού, το 34,33% των νέων συντάξεων και μέχρι την 1/6/2021 θα εκδίδεται άμεσα περίπου το 91% των συντάξεων.
Τα ίδια ψηφιακά εργαλεία μας επιτρέπουν να προσφέρουμε ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες λύσεις για το σχεδιασμό έξυπνων ενεργητικών απασχόλησης για τους ανέργους, ώστε να καταστούν ενεργό τμήμα της αγοράς εργασίας, καθώς και στοχευμένες δράσεις διαρκούς αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού. Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα τροχιά ανταγωνιστικής δυναμικής και ψηφιακού μετασχηματισμού δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω.
Επισημαίνω ότι στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα παρουσιάσει τις ψηφιακές κατακτήσεις που έχουν συντελεστεί στο χώρο αρμοδιότητάς του, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιαίτερα σημαντικής πρωτοβουλίας για την διϋπουργική ομάδα εμπειρογνωμόνων ReBrain Greece, που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας και καινοτομικού δυναμισμού ως ανάχωμα στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό (brain drain).
Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας