Η Μ. Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της χώρας. Το 2019 είχαν έρθει 3,5 εκατ. τουρίστες στην χώρα.
Στην «μάχη» αυτή μπήκε πρόσφατα και η Ελλάδα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι οι Βρετανοί που ελπίζουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στη χώρα, μπορούν να αρχίσουν να κάνουν κρατήσεις, καθώς η χώρα δίνει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των κατοίκων 40 περίπου μικρών νησιών.
Σημείωσε επίσης ότι οι Βρετανοί που θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστούν ένα από τα ακόλουθα:
- πιστοποιητικό που δείχνει ότι έχουν εμβολιαστεί,
- απόδειξη ότι έχουν αντισώματα κατά του ιού ή
- τεστ που δείχνει ότι είναι αρνητικοί στον ιό.
Ο Χ. Θεοχάρης είπε στην Telegraph ότι η Ελλάδα «θα προσπαθήσει να κάνει, την είσοδο στη χώρα, όσο το δυνατόν πιο ομαλή και χωρίς φασαρία», προσθέτοντας: «Μπορούν οι Βρετανοί να κάνουν κράτηση για πτήσεις και να αρχίσουν να επιλέγουν τα μέρη που θέλουν να πάνε».
Μεγάλη έμφαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού
Στην φετινή χρονιά, κυβέρνηση και τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μπορεί να κερδηθεί μέρος της περυσινής ζημιάς και τα έσοδα να ανέλθουν στο 50% περίπου αυτών του 2019.
Ο στόχος αυτός πάντως δείχνει να είναι δύσκολος εξαιτίας του ότι η πανδημία είναι ακόμη παρούσα σε πολλές χώρες του πλανήτη και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός κινείται με χαμηλές ταχύτητες.
Παρόλα αυτά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ένα μέρος αυτών που θα ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει σε αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ναι μεν δεν έχει ακόμη πάρει σάρκα και οστά, επίσημα τουλάχιστον, αλλά όλα δείχνουν παρά τις αντιρρήσεις κάποιων χωρών από το Βορά ότι τελικά στις 17 Μαρτίου θα υπάρξει μία συνολική πρόταση για την επιστροφή στην κανονικότητα η οποία εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο CNN εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επεσήμανε επίσης ότι «όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το μέσον επιστροφής στην ελευθερία των μετακινήσεων». Παράλληλα, σημείωσε πως «η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε επιστολή που απέστειλε στους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών, διαβεβαιώνει ότι υποστηρίζει την ιδέα των πιστοποιητικών».
Παράλληλα ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στην αρνητική στάση ορισμένων χωρών στην ελληνική πρόταση περί πιστοποιητικού εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας πως «μερικές φορές χρειάζονται ορισμένες ηγετικές φωνές. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είδαμε ότι υπήρξε αρνητική αντίδραση από κάποιες πλευρές, ακόμα και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, όλοι έκαναν στροφή και συνειδητοποίησαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε. Επομένως, υπάρχει ελπίδα. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να πάρουμε από κοινού αποφάσεις. Θεωρώ ότι αυτό είναι καλό, τόσο για την τουριστική βιομηχανία, όσο και για τους πολίτες» τόνισε χαρακτηριστικά.