Ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει πάνω από την ελληνική οικονομία. Αυτό που όλοι απεύχονταν, από κυβέρνηση, επιχειρηματίες και εργαζομένους, δυστυχώς είναι γεγονός. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές σήμερα (05.11.2020) το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό, αλλά το γενικό πλαίσιο θα θυμίζει σε πολλά εκείνο του Μαρτίου.
Από την ώρα που έγινε γνωστό το lockdown έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών, που έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και κάνουν τους υπολογισμούς τους, έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Από την άλλη πλευρά κάνουν νέους υπολογισμούς, προκειμένου να υπολογίσουν το ύψος της ύφεσης. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το πόσο θα διαρκέσει το lockdown, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα, όταν αυτή θα λήξει. Και αυτό διότι η χριστουγεννιάτικη αγορά, από πλευράς κατανάλωσης αποτελεί ένα μεγάλος μέρος της συνολικής πίτας. Είναι πλέον κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θα υπερβεί το 10%. Αυτό που θα κρίνει το που θα κάτσει η μπίλια, είναι η διάρκεια.
Όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, ποντάρουν πολλά σε αυτή την αγορά. Βασική προτεραιότητα βέβαια είναι να αντέξουν τα συστήματα υγείας, αλλά αμέσως μετά αυτό που επιδιώκεται είναι να μπορέσουν οι πολίτες να είναι έξω τις ημέρες των εορτών, έτσι ώστε να καταναλώσουν και να στηριχθεί η αγορά έστω και περιορισμένα.
Πριν όμως φτάσουμε στην χριστουγεννιάτικη αγορά, θα πρέπει να προηγηθεί ένα νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα, η κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να προχωρήσει σε νέο πακέτο, το οποίο και θα είναι μεγαλύτερο, από αυτό των 2,3 δισ. που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις, σε ό,τι αφορά τη λίστα των μέτρων. Θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα, αλλά δεν αποκλείεται να μπουν και κάποιες πινελιές έτσι ώστε να καλυφθούν κάποια κενά που ενδεχομένως παρατηρηθούν.
Τα βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι:
- Επίδομα έως 534 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους που θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Με το γενικό lockdown και τις επιχειρήσεις να έχουν βάλει προσωρινό λουκέτο η πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα βρεθούν σε αναστολή εργασίας.
- Πάγωμα στις πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων
- Υποχρεωτικό «κούρεμα» στα ενοίκια κατά 40% για όλη τη χώρα για επιχειρήσεις, πρώτη κατοικίας εργαζομένων σε αναστολή και φοιτητικής κατοικίας.
- Περισσότερα κρατικά δάνεια σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
- Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων.
Όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, «τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και προφανώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πιο έντονη άρα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πρόσθετα μέτρα, θα θέλαμε όμως κάθε φορά πως βλέπουμε πως εξελίσσεται η υγειονομική κρίση». Σημείωσε επίσης ότι «κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία». Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με «κάποιους προσεγγιστικούς περιορισμούς και έδειξαν αυτοί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown είναι περίπου στο 2,5 με 3% της κάθε χώρας».
Στο ερώτημα εάν αντέχουν τα κρατικά ταμεία ένα νέο καθολικό lockdown ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι αντέχουν γιατί «χτίζαμε ταμειακά διαθέσιμα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για το χειρότερο σενάριο το οποίο να διαρκεί και για αρκετό χρονικό διάστημα».
newsit.gr