ΤΟΠΙΚΑ

Σκοτεινά σημεία στο νέο πολεοδομικό σχέδιο, στον αέρα περιουσίες Μυκονιατών

Σκοτεινά σημεία στο νέο πολεοδομικό σχέδιο, στον αέρα περιουσίες Μυκονιατών

Φρένο στην δόμηση σε κάποια Κυκλαδονήσια επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της ενός νησιού που πλήττεται από την αυξημένη  και τις ισχυρές τουριστικές πιέσεις και δεν αποτελεί εδώ και πολύ καιρό  πρότυπο ανάπτυξης για το νησιωτικό μας χώρο.

Η κυριότερη αλλαγή που προβλέπει το πολεοδομικό σχέδιο του νησιού που υποδέχθηκε σε πολεμικό κλίμα χθες οι κάτοικοι και οι αρχές της Μυκόνου σχετίζεται με την αύξηση στα όρια  της αρτιότητας η οποία διπλασιάζεται και από τα 4 στρέμματα που ήταν ανεβαίνει στα 8 στρέμματα για τον τομέα της κατοικίας. Αντίστοιχα για τις τουριστικές επενδύσεις η αρτιότητα από τα 10 στρέμματα πηγαίνει στα 30 με το συντελεστή δόμησης να διαμορφώνεται σε 0,12 από 0,15 αντιστοιχώντας σε 150 κλίνες για την τουριστική ζώνη του νησιού στην δημοτική κοινότητα της Μυκόνου και στις 50 κλίνες για τις υπόλοιπες ζώνες με συντελεστή δόμησης 0,10. Θα παραμείνει ο ίδιος (0,15) στην Άνω Μερά.

Με το νέο πολεοδομικό σχέδιο προτείνεται οι δύο οικισμοί της Χώρας Μυκόνου και της Άνω Μερά να λειτουργήσουν ως οικιστικοί πόλοι, όπου στη Χώρα δίνεται έμφαση σε ολοκληρωμένες πολιτικές αναπλάσεων του παραλιακού μετώπου και στην Άνω Μερά προωθείται η ενίσχυση του ρόλου της και η ανάδειξή της σε κέντρο εναλλακτικού τουρισμού.

Με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει προτείνονται επεκτάσεις περιορισμένης έκτασης στη Χώρα Μυκόνου, στον Άγιο Στέφανο, στον Τούρλο και στην Άνω Μερά.

Φρένο μπαίνει και στη βραχυχρόνια μίσθωση, με στόχο καμία άδεια για μετατροπή κατοικίας με το αντίστοιχο μοντέλο μίσθωσης να μην δίνεται μετά την κύρωση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα θεσμοθετηθεί το ΕΠΜ.

Την πρόταση του ΥΠΕΝ για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο παρουσίασε χθες στο νησί της Μυκόνου ο γενικός γραμματέας χωροταξίας και πολεοδομίας κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο έως την Άνοιξη του 2025 ώστε ακολούθως να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά να διαβιβαστεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με βάση τη νομολογία του ΣτΕ

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο  της Μυκόνου, λήφθηκαν υπόψη πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δόμηση σε νησιά. «Βασικό χαρακτηριστικό αυτού, είναι η ισορροπία μεταξύ προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και τουριστικής ανάπτυξης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία επηρεάζει, άμεσα, την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής, αφού σχετίζεται με την οργάνωση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης» αναφέρει ο υπουργός.

Για προσπάθεια να μπουν κανόνες στην οργάνωση του χώρου λαμβάνοντας υπόψη και τον έντονο τουριστικό χαρακτήρα του νησιού σε συνδυασμό με την θωράκιση του Περιβάλλοντος, έκανε λόγο  και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς. Μετά την παρουσίαση του ΕΠΣ Μυκόνου, έπεται διαβούλευση με φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών, εξέταση των σχολίων που θα προκύψουν από αυτήν, γνωμοδότηση επί του τελικού σχεδίου από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, κατόπιν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εν τέλει θεσμοθέτηση του ΕΠΣ με Προεδρικό Διάταγμα.

Οι ρυθμίσεις

Το Ειδικό Σχέδιο προτείνει τον καθορισμό μίας ενιαίας ζώνης τουρισμού – αναψυχής – παραθεριστικής κατοικίας στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, ενώ όλο το υπόλοιπο τμήμα του νησιού θεωρείται, καταρχάς, ως περιοχή προστασίας και ήπιου ή εναλλακτικού τουρισμού.

Όπως επισημαίνεται η ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων εντός των τουριστικών ζωνών θα είναι δυνατή μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, δηλαδή έργων ύδρευσης (αφαλατώσεις – δίκτυα), αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων, οδοποιίας, θέσεων στάθμευσης, καθώς και έργων δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πρόταση του ΕΠΣ έχουν ενσωματωθεί και τα συμπεράσματα της Έκθεσης Εκτίμησης Φέρουσας Ικανότητας.

Η οργάνωση του εξωαστικού χώρου αφορά κατά κύριο λόγο στη νήσο Μύκονο, δεδομένου ότι η Δήλος, η Ρηνεία, τα μικρότερα νησιά και οι βραχονησίδες του Δήμου ρυθμίζονται από την περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία και από τις προτάσεις ειδικών μελετών, που δεν επιτρέπουν τη δόμηση σε αυτά.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ Με την πρόταση του ΕΠΣ Μυκόνου επιδιώκεται η αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανάγκης για τουριστική ανάπτυξη, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού, κάτι το οποίο ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου στο νησί του Αιγαίου.

Το Ειδικό Πελεοδομικό Σχέδιο προτείνει:

Ζώνες Προστασίας (ΠΕΠ): Δικτύου Natura 2000, καταφυγίου άγριας ζωής, νησιωτικών υγρότοπων, προστασίας ταμιευτήρων, προστασίας ρεμάτων/παραρεμάτιας βλάστησης, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ανάγλυφου και τοπίου, διαφύλαξης αξιόλογων παραλιών και ακτών κολύμβησης.

Ζώνες Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ), για εγκαταστάσεις αποθήκευσης – μεταποίησης – διαχείρισης απορριμμάτων (με 2 υποζώνες), για τουρισμό και αναψυχή στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, για ήπια τουριστική δραστηριότητα στη δυτική ακτή του νησιού, στη Χερσόνησο Διακόφτη και στην περιοχή ταμιευτήρα Μαραθίου, για Αγροτοκτηνοτροφία στην Άνω Μερά, όπως και για εξωαστική περιοχή στη Χώρα Μυκόνου.

Τέλος, κατά την επεξεργασία των προτάσεων του ΕΠΣ, λήφθηκαν υπόψη πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τη δόμηση σε νησιά, ώστε οι προτάσεις του ΕΠΣ να είναι συμβατές με τη νομολογία και να μπορούν να εγκριθούν σε λογικό χρονικό ορίζοντα.

Από σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου και για 5 ημέρες  οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και  φορείς, θα μπορούν να παραθέτουν σχόλια και προτάσεις για το  ΕΠΣ της Μυκόνου στην Πλατφόρμα Συμμετοχής που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διεύθυνση: https://polsxedia.ypen.gov.gr. Τονίζεται ότι η διαδικασία της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΠΣ Μυκόνου και τονίζεται ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται με την παράθεση σχολίων στην προαναφερόμενη πλατφόρμα του ΥΠΕΝ με την οποία για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τα προκρινόμενα σενάρια ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης της μελέτης για την περιοχή τους.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.