Στη συνέχεια κάνουν τις σχετικές αντιπαραβολές με τις άδειες που υπάρχουν στα αρχεία και αμέσως μετά πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις, σε συνεργασία με την Αστυνομία, με στόχο τη διακοπή των εργασιών και τις συλλήψεις, αν υπάρχει αυτόφωρο αδίκημα, ή την επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων, αφού, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα αυθαίρετα κτίσματα όλων αυτών των πασίγνωστων τουριστικών επιχειρήσεων εκτείνονται σε υπερπολλαπλάσια τετραγωνικά από εκείνα που αναφέρονται στις σχετικές άδειες. Για παράδειγμα, σε έναν από τους 13 πολυτελείς χώρους εστίασης που ελέγχθηκαν στις νέες αυτοψίες οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος κατέγραψαν κατασκευές που εκτείνονται σε πάνω από 150 τ.μ. Ωστόσο, στην άδεια που είχε η συγκεκριμένη επιχείρηση αναγραφόταν ότι οι κατασκευές του μπορούν να καταλαμβάνουν μόλις 30 τ.μ.!
Παράλληλα με την αιφνιδιαστική «απόβαση» του μεικτού κλιμακίου από την Αθήνα, αναμένεται να ξεκινήσουν και έλεγχοι από την Πολεοδομία Σύρου. Ο πολεοδομικός έλεγχος διατάχθηκε από τον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει οριστεί ως επικεφαλής των ερευνών για τα κυκλώματα της Μυκόνου που φέρονται να βρίσκονται πίσω από την έξαρση της παράνομης δόμησης. Μάλιστα, ο εισαγγελέας προειδοποίησε τους υπεύθυνους της συγκεκριμένης υπηρεσίας πως θα προχωρήσει ακόμα και σε αυτόφωρες διαδικασίες σε βάρος τους, αν διαπιστώσει πως δεν εκτελούν στο ακέραιο το ελεγκτικό έργο τους.
Εγκληματικότητα
Από την πλευρά του, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει επιλέξει νέο διοικητή για την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου, αλλά και 100 νέους αστυνομικούς που θα ενισχύσουν, τουλάχιστον για τη φετινή τουριστική περίοδο, την υπηρεσία αυτή. Πέραν του εντοπισμού των οικοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει και την άμεση αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε βάρος των τουριστών, η οποία έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, με καθημερινά κρούσματα κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών.
Σύμφωνα με κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού, οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν τις παράνομες οικοδομές ή τις επεκτάσεις των τουριστικών δομών έφεραν στη Μύκονο έναν μεγάλο αριθμό αλλοδαπών εργατών, οι οποίοι έμειναν τελικά μόνιμα και, πέραν της εργασίας τους, σύντομα άρχισαν να εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, αφού τα ποσά που κυκλοφορούν στο νησί είναι ιλιγγιώδη. Αυτή η «παροικία», όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, είχε την προστασία των εργολάβων και έτσι κατόρθωσε να εξαπλωθεί στη λεγόμενη «χαμηλή εγκληματικότητα», που όμως πλέον προκαλεί πολύ μεγάλα προβλήματα στο brand name της Μυκόνου ως τουριστικού προορισμού πολυτελείας.
realnews.gr