BUSINESS ΕΛΛΑΔΑ

Σε θολά νερά ο τουρισμός και το 2021

Σε θολά νερά ο τουρισμός και το 2021

Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά αναμένεται να υπάρξει μια σχετική κίνηση στον τουρισμό το 2021, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος στη διαδικτυακή συζήτηση του 4ου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, με θέμα: «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας – Η επόμενη μέρα», όπου συμμετείχε σε διαδικτυακό πάνελ του συνεδρίου μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και το Φωκίωνα Καραβία.

O κ. Ρέτσος, βέβαια, τόνισε ακόμη ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος και δύσκολα μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς η πορεία της πανδημία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Ακόμη, όπως είπε και η έναρξη εμβολιασμών δεν μπορεί από μόνη της να επαναφέρει την ψυχολογία στα επίπεδα προ πανδημίας και να οδηγήσει πλήρη επανεκκίνηση στην τουριστική οικονομία. Πέρα από το υγειονομικό μέτωπο, όπου είναι άδηλες οι εξελίξεις, η εξάρτηση του τουρισμού από την αεροπορική βιομηχανία βάζει και άλλες μεταβλητές στην «εξίσωση» της επόμενης σεζόν. Όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος oι αεροπορικές θέσεις που θα προσφέρουν του χρόνου οι αερομεταφορείς θα είναι στην καλύτερη περίπτωση στο 60% των επιπέδων προ της κρίσης. Τούτου δοθέντος, όπως είπε Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η χώρα μας το 2021 είναι πιθανό να φτάσει στο 50% των αφίξεων του 2019, με το 60% να είναι ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι στον τουρισμό θα δούμε χειρότερες εξελίξεις τους επόμενους 3-6 μήνες, αλλά αν αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται, από το Ταμείο Ανάκαμψης, η τουριστική βιομηχανία μπορεί να ανακάμψει από το 2022 και μετά.

Σε σχέση με τη φετινή σεζόν παραδέχτηκε ότι οι αρχικές προβλέψεις για έσοδα στο 25% με 30% των περυσινών (5 δισεκ.) δεν επαληθεύτηκαν. Όπως είπε, αναφερόμενος και στα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ ο Ιούλιος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, Ωστόσο κάποιες αφίξεις της τελευταίας εβδομάδα όπως π.χ. από τη Μ. Βρετανία, δεν καταγράφηκαν στην έρευνα συνόρων καθώς αυτή γίνεται κατά την έξοδο των τουριστών από τη χώρα. (Ουσιαστικά η έξοδος πολλών εξ αυτών περνά στον Αύγουστο). Έτσι δημιουργείται μια σχετική καλύτερη εικόνα στον Αύγουστο. Σύμφωνα, με τον κ Ρέτσο «θα έχουμε ένα καλύτερο Αύγουστο και κάπως ισχνό Σεπτέμβριο όπου ακόμη παρατηρείται κάποια κίνηση και μπορούμε βάσιμα λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία του επταμήνου (σ.σ. έσoδα 1,255 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος) επτάμηνου να υπολογίσουμε τα έσοδα για όλο το χρόνο στα 3 δισ. ευρώ.»

Είναι ξεκάθαρο, ότι υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις για την κίνηση του Αυγούστου ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί σε λίγες μέρες οπότε και θα υπάρχουν κάποια δεδομένα από τον κόσμο του τουρισμού. Ενδεικτικό είναι το τι αναφέρει μιλώντας στο Reporter.gr κορυφαίος ξενοδοχειακός παράγων. «Τον Ιούλιο να τον ξεχάσουμε ήταν θολό το τοπίο. Τον Αύγουστο κινήθηκαν από 25%-55% οι πληρότητες στα καλά ξενοδοχεία πολυτελείας με το έσοδο να είναι καλύτερο από την συγκεκριμένη αναλογία. Την ίδια εποχή τα all inlclusve μαζικού τουρισμού, όσα ανοίξανε κινήθηκαν μάλλον με υψηλές πληρότητες. Μπορεί να έπιασαν και το 90% αλλά με τιμολόγια άγνωστο με ποσοστά άγνωστα. θα μας το δείξουν οι ισολογισμοί στο τέλος.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη τύπου στις 10/9 της Πρωτοβουλίας των Φορέων για την προώθηση του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού εν μέσω της πανδημίας Covid-19, οι δύο εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας, Μαρία Σμιλίδου και Johanna Strand, σημείωσαν ότι η εικόνα ερήμωσης σε μεσογειακούς προορισμούς όπως η Ισπανία (Κανάρια νησιά, Βαλεαρίδες νήσοι, κτλ.) σε σύγκριση με την ομαλή -αν και με δυσκολίες- τουριστική πορεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα αποτυπώνει το θετικό πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό σε μια χρονιά που όμοια της δεν έχει προηγηθεί καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται το άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας. Για αυτούς του λόγους, τονίστηκε ότι η εκκίνηση της φετινής σεζόν πρέπει να αξιολογείται με εκκίνηση από το σημείο 0 και όχι σε σύγκριση με τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό η αύξηση των διεθνών αφίξεων στο Ν. Αιγαίο μεταξύ των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου κατά 73% και αντιστοίχως κατά 69% για το νησί της Ρόδου αξιολογείται ως μια σημαντική επιτυχία, αποτέλεσμα της συλλογικής και υπεύθυνης αντιμετώπισης των τουριστικών ροών.

Στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου (Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Κάρπαθο) αφίχθησαν κατά το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου 665.238 τουρίστες ενώ κατά το ίδιο διάστημα αφίχθησαν 303.849 τουρίστες μόνο στο νησί των Ιπποτών.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι παρά τη γενική πτώση, τα ξενοδοχεία της Ρόδου και της Κω κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στις παγκόσμιες αναζητήσεις που κάνουν οι tour operators της γερμανικής αγοράς καθώς πέντε ξενοδοχεία της Δωδεκανήσου ανήκουν στο ΤΟΠ 10 των αναζητήσεων.

Επίσης για το 2020, η Κρήτη, που παραδοσιακά προσελκύει τη μερίδα του λέοντος των τουριστικών ροών, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του Νομού Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, αναμένεται να φτάσει το 1 εκατομμύριο επισκέπτες από 1,2 εκατομμύρια που αρχικά είχε εκτιμηθεί για φέτος. Βέβαια να επισημανθεί, ότι στην αρχή της τουριστικής περιόδου υπήρξαν εκτιμήσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τις 600.000 αφίξεις συνολικά.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.