Το σχέδιο βεβαίως είναι ακόμα υπό επεξεργασία από την ομάδα υπουργών, ειδικών γραμματέων, καθηγητών και τεχνοκρατών υπό τον υφυπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο. Η απόφαση όμως για τις ανακοινώσεις όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είναι ειλημμένη.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει στους πολίτες όλο τον οδικό χάρτη ενεργειών της κυβέρνησης από τις αρχές Μαΐου έως και τα μέσα Ιουνίου.

Είναι δε σαφές ότι η κανονικότητα που θα περιγράψει ο πρωθυπουργός θα είναι διαφορετική σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε ως τον Φεβρουάριο, καθώς θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες ατομικής υγιεινής, αποστάσεις και αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

Με βάση την πρώτη εικόνα που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο και με τον αστερίσκο ότι η τελική εισήγηση θα φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού στο τέλος της εβδομάδας, το άνοιγμα θα γίνεται σε διαφορετικές φάσεις: αρχές, μέσα και τέλη Μαΐου και προς μέσα Ιουνίου.

Βεβαίως ανάμεσα στις φάσεις ξεδιπλώματος του σχεδίου θα υπάρχει επαρκής χρόνος για αξιολόγηση της ανταπόκρισης του συστήματος. Το σχέδιο άλλωστε θα παραπέμπει σε «ακορντεόν». Αν κάτι που ανοίξει δεν αποδειχθεί λειτουργικό, θα υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια.

Τι ανοίγει και πότε

Στην πρώτη φάση της άρσης των περιορισμών θα συμπεριληφθούν τα εμπορικά καταστήματα ως 300-400 τετραγωνικά μέτρα, όπου είναι πιο εύκολο να τηρηθούν αποστάσεις και να υπάρξει αναλογία πελατών ανά τετραγωνικά. Βεβαίως υπάρχουν καταστήματα διαφορετικών μεγεθών. Για τα μεγαλύτερα εμπορικά μπορεί να ακολουθηθεί ένα μοντέλο σούπερ μάρκετ, με υπαλλήλους ή σεκιούριτι στην είσοδο να επιτρέπουν συγκεκριμένο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος.

Στο πρώτο κύμα ανοίγματος θα συμπεριληφθούν και τα κομμωτήρια, αλλά και τα καταστήματα αισθητικής (μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ) που έχουν καταστεί… πρώτης ανάγκης.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα σχολεία, με προτεραιότητα της Γ΄Λυκείου ώστε να γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, πιθανότητα από τις 20 Ιουνίου και μετά.

Προοδευτικά και αν όλα πάνε καλά για μάθημα θα μπουν και οι μαθητές Γυμνασίου και οι άλλες δύο τάξεις του Λυκείου, ενώ κεντρική εισήγηση αυτή τη στιγμή είναι να μην γίνουν για αυτούς τους μαθητές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Όσο για τις Πανελλαδικές, στο υπουργείο Παιδείας εκτιμούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την κατανομή των παιδιών σε περισσότερες τάξεις καθώς η κτιριακή υποδομή είναι επαρκής. Το κυρίαρχο σενάριο είναι σε κάθε τάξη να είναι 8-10 παιδιά, ενώ δεν εξετάζεται το σενάριο διεξαγωγής των εξετάσεων σε άλλους χώρους (αμφιθέατρα πανεπιστημίων, γυμναστήρια) καθώς τα θέματα πρέπει να μεταδίδονται ηλεκτρονικά από την επιτροπή των εξετάσεων στο κεντρικό σύστημα του εκάστοτε σχολείου.

Προς το τέλος Μαΐου εξετάζεται το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, με έμφαση στη λειτουργία των τραπεζοκαθισμάτων σε ανοιχτούς χώρους και με αποστάσεις, ενώ προς το τέλος θα αρθούν και οι περιορισμοί ως προς τις πτήσεις που είναι κρίσιμο στοιχείο για την έναξρη της τουριστικής δραστηριότητας. Ως προς την επανέναρξη των πτήσεων, κρίσιμο στοιχείο θα είναι τα «γρήγορα τεστ», προκειμπένου να εξετάζονται οι ταξιδιώτες σε πραγματικό χρόνο, ενώ για την επαννεκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας το πρώτο σκέλος του σχεδίου περιλαμβάνει τον εσωτερικό τουρισμό και σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν οι αφίξεις εξωτερικού.

Ο γρίφος για τα σχολεία

Ένα μείζον ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην κυβέρνηση, όπως προαναφέρθηκε, είναι και τα σχολεία, μιας και συνδέεται και με τις άδειες ειδικού σκοπού πολλών γονέων. Με βάση την εισήγηση στο τραπέζι, θεωρείται σχεδόν απίθανο να ανοίξουν βρεφονηπιακού σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, καθώς τα μικρότερα παιδιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρήσουν με πλήρη συναίσθηση τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Αυτό βεβαίως δημιουργεί πρόβλημα καθώς πολλοί γονείς θα πρέπει να επιστρέψουν στις εργασίες τους και δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους με δεδομένο ότι παππούδες και γιαγιάδες έχουν… παροπλιστεί ελέω έμφασης στις ευπαθείς ομάδες.

Υπό αυτό το πρίσμα, γεννάται η ανάγκη παράτασης του καθεστώτος των αδειών ειδικού σκοπού για αρκετούς εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αν και προοδευτικά θα ανοίγουν τομείς της οικονομίας. Πρόκειται για έναν γρίφο ως προς τον οποία δεν υπάρχει ακόμη τελική εισήγηση από την ομάδα που επεξεργάζεται το Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης, ενώ είναι σαφές ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι λοιμωξιολόγοι, με τους οποίους θα υπάρξει συζήτηση σήμερα.

Με SMS  και τον Μάιο

Βεβαίως το σχέδιο άρσης περιορισμών δεν συνεπάγεται και άρση του περιορισμού των μετακινήσεων. Όπως έχει γράψει δε από τη Δευτέρα το Reader.gr, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει δοθεί καμία εντολή για αλλαγές στο sms μετακινήσεων αυτή τη στιγμή. Είναι σαφές πάντως ότι όσο ανοίγουν οικονομικές δραστηριότητες, θα υπάρχει διεύρυνση και στις κατηγορίες του sms. Για παράδειγμα, προκειμένου κάποιος να μετακινηθεί σε ένα εμπορικό κατάστημα θα μπορεί να επιλέξει έναν από τους υπάρχοντες αριθμούς και όχι έναν νέο.

Η διατήρηση του sms θεωρείται κρίσιμη και για την ισορροπία με τις ευπαθείς ομάδες (μεγαλύτερη σε ηλικία με χρόνιες παθήσεις) ώστε να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς μετακινήσεων.

Και επικοινωνιακή καμπάνια

Είναι σαφές ότι το επιχειρησιακό σχέδιο μετάβασης θα συνοδεύεται και από μία επικοινωνιακή εκστρατεία προκειμένου να περάσει ως μήνυμα η «νέα κανονικότητα». Για αυτό και στην ομάδα υπό τον κ. Σκέρτσο συμμετέχουν και τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου (Στέλιος Πέτσας, Αριστοτελία Πελώνη, Τσιόδρας) αλλά και ο υπεύθυνος για τα ψηφιακά μέσα του πρωθυπουργού, Έρικ Παρκς.