Προϋπολογισμός 2020: Πώς θα μοιραστεί το υπερπλεόνασμα – Σενάρια για μειώσεις ή επιστροφή φόρων και εισφορών
Τα τελευταία σενάρια μιλούν για μείωση ή επιστροφή είτε του φόρου εισοδήματος είτε της εισφοράς αλληλεγγύης. Με όποιον τρόπο και αν γίνει αυτό πάντως, μια τέτοια παροχή αφορά μόνον όσους βγάζουν παραπάνω 8.636 ή 12.000 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή αποκλείει όσους είναι άνεργοι, άποροι ή αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η πρωθυπουργική εξαγγελία μιλούσε όμως για ευπαθείς ομάδες, κάτι το οποίο μνημόνευσε εχθές και κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Κι ενώ ο ευχάριστος πονοκέφαλος των επομένων 30 ημερών καλά κρατεί, πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα για το 2020. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει νέες παροχές 1,181 δισ. ευρώ. Οι παροχές είναι συγκεκριμένες και κοστολογημένες στον νέο Προϋπολογισμό:
Οικογένεια και Υπογεννητικότητα
· Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών.
· Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.
Φυσικά Πρόσωπα
· Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.
· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.
Επιχειρήσεις
· Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
· Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.
Οικοδομική Δραστηριότητα
· Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
· Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.