Προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουλίου στον ξενοδόχο για να απομακρύνει άμμο, ογκόλιθους και φοίνικες από την περιοχή
Σε νέο έγγραφο, που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr, επισημαίνεται ότι η Οικονομική Επιτροπή μέσω τηλεδιάσκεψης με προεδρεύων τον δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά, έδωσε προθεσμία τριών ημερών για την απομάκρυνση των υλικών που συνιστούσαν αυθαιρεσία στην παραλία.
Σύμφωνα με όσα αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή, συγκεκριμένα, δόθηκε χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουλίου ώστε να απομακρυνθεί άμμος, ογκόλιθοι, φοίνικες από την περιοχή, διαφορετικά θα επιβαλλόταν πρόστιμο.
Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη να παραδοθεί ελεύθερη η έκταση στους κατοίκους Μυκόνου για να έχουν ακώλυτη πρόσβαση στην παραλία.
Η συγκεκριμένη θέση, όπου στηνόταν το σκηνικό αυθαιρεσίας, αποτελούσε χώρο στάθμευσης για τους λουόμενους.
Στο αίτημα αναστολής υπογραμμίζεται ακόμη και η γεωμορφολογία του αιγιαλού και η επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής από επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Άμεσα μόλις ενημερώθηκε για τη μίσθωση, αντέδρασε ο Δήμος Μυκόνου, ενώ έχει κατατεθεί αίτημα ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικράτειας για τις εργασίες στο Καλό Λιβάδι.
Η πολεοδομία Σύρου, από την πλευρά της, ανακάλεσε την άδεια μικρής κλίμακας που είχε εκδώσει η ξενοδοχειακή επιχείρηση διότι στα 100 μέτρα από τη θάλασσα απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε εργασία.
Δείτε το έγγραφο με την άδεια μικρής κλίμακας
Το νέο όργιο αυθαιρεσίας δεν έμεινε ασχολίαστο από πλήθος κόσμου, ενώ πήρε διαστάσεις.
«Κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησε η υπηρεσίας μας στις 24 Ιουλίου, σε οικόπεδο έμπροσθεν του ξενοδοχείου στην παραλία Καλό Λιβάδι Άνω Μεράς Μυκόνου, όπου διαπιστώθηκε η εναπόθεση φερτών υλικών, όπως άμμος και ογκόλιθοι, προέβη άμεσα σε διακοπή εργασιών με έγγραφο προς την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου», αναφερόταν στο αρχικό έγγραφο της διεύθυνσης τεχνικής υπηρεσίας Μυκόνου.
Το κύμα διαμαρτυριών οδήγησε την αρμόδια αρχή της Μυκόνου μαζί με την αστυνομία να μπλοκάρουν τη συνέχιση του έργου.
Ακόμη, σύμφωνα με άρθρο του ΦΕΚ, για την ανέγερση , επέκταση ή επισκευή κτιρίων, για κάθε κατασκευή, διαμόρφωση και εξοπλισμό υπαίθριων χώρων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία μπορεί να επιβάλει ειδικού όρους, ώστε οι κατασκευές να εναρμονίζονται με τη μορφολογία και τις αρχές της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Υπενθυμίζεται ότι στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών είχε μπει το όργιο οικοδομικών αυθαιρεσιών στη Μύκονο, με τις παράνομες δραστηριότητες να εντείνονται στην περίοδο του lockdown. Τα «μαύρα» μπετά έπεφταν το ένα μετά το άλλο, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσιζαν να χτίσουν χωρίς να λογαριάζουν τους κανονισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, επιδιώκοντας απλώς τη δημιουργία πολυτελών καταλυμάτων για τους τουρίστες που διατίθενται να πληρώσουν αδρά για τη διαμονή τους στο νησί των Ανέμων.
Όπως είχε δηλώσει στο protothema.gr, πολιτικός μηχανικός που δραστηριοποιείται σε Μύκονο, Πάρο και Σύρο, αρκετές παρανομίες πραγματοποιούνται με άδειες μικρής κλίμακας. Οι άδειες μικρής κλίμακας βγαίνουν με ευθύνη των πολιτικών μηχανικών με προϋπολογισμό έως 25.000 ευρώ και με προϋποθέσεις για επισκευές, διαρρυθμίσεις, μικρές διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο και περιτοίχιση. Με αυτές τις άδειες λοιπόν καταλήγουν να σηκώνουν «τέρατα» αδιαφορώντας και για τις συνέπειες, αν και στη Μύκονο όλοι ξέρουν ότι όλα αυτά που συμβαίνουν και προκαλούν σε μας τους κοινούς θνητούς έκπληξη, είναι μιλημένα πριν καν πέσει το πρώτο τούβλο.
πηγή protothema.gr
Φρίξος Δρακοντίδης