Μετά το ναυάγιο της αρχικής πρότασης, για μια ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια και υπό το βάρος σφοδρών αντιδράσεων από τους δημάρχους, το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρνει μια νέα πρόταση, κεντρικός άξονας της οποίας είναι να δημιουργηθεί μία ΔΕΥΑ ανά νομό.Μάλιστα δίνει στους δήμους χωρίς ΔΕΥΑ, περιθώριο δύο ετών, ώστε να ολοκληρώσουν την καταγραφή των δικτύων τους για να μπορέσουν να ενταχθούν στην ΔΕΥΑ του νομού τους.
Από την πλευρά τους, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι δήμαρχοι περιμένουν να ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς των νέων σχημάτων, αντιδρώντας στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Πάντως, στην περίπτωση επιβεβαίωσης του σεναρίου για μία ΔΕΥΑ ανά νομό, θα υπάρξει σχήμα που θα ενσωματώνει όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης των νησιών, καθώς και τις υπηρεσίες των Δήμων που λειτουργούν πάνω σε αυτό το αντικείμενο σε μια ενιαία ΔΕΥΑ Κυκλάδων. Απομένει να δούμε τι θα περιλαμβάνει το περιβόητο νομοσχέδιο.
Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ
Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Titania, έκτακτη γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης) με τη συμμετοχή 400 εκπροσώπων με αφορμή το επερχόμενο νομοσχέδιο συγχώνευσης των ΔΕΥΑ.
Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Σάββα Χιονίδη, του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου, του Αντ/δρου Υδάτων της ΡΑΑΕΥ Δημήτρη Ψυχογυιού, εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων και του Δ/ντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η ενότητα του χώρου των ΔΕΥΑ και η αποφασιστικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ζητήσει από την Πολιτεία να δρομολογηθούν άμεσα βιώσιμες λύσεις στα βασικά προβλήματα των ΔΕΥΑ που είναι το ενεργειακό κόστος και η υποστελέχωσή τους, και να ξεκινήσει άμεσα παραγωγικός διάλογος για το μέλλον των ΔΕΥΑ ανάμεσα στο αρμόδιο για τις ΔΕΥΑ Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την ΕΔΕΥΑ και την ΚΕΔΕ.
Τονίστηκε ότι καμιά μεταρρύθμιση για τη διαχείριση του αστικού νερού δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική χωρίς την συναίνεση και την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.