ΤΟΠΙΚΑ

Πώς η Μύκονος έγινε το νησί της ελίτ και των ατελείωτων πάρτι

Πώς η Μύκονος έγινε το νησί της ελίτ και των ατελείωτων πάρτι

Εδώ διασκεδάζουν, ερωτεύονται, πίνουν, ξεφαντώνουν, αμαρτάνουν, κάνουν πολλά, κάνουν τρέλες. Εδώ οι πλούσιοι αράζουν στα κότερά τους, κλείνονται στα πολυτελή ξενοδοχεία τους, απολαμβάνουν τα πανάκριβα πιάτα τους, ξοδεύουν ζεστό χρήμα.

Πού γίνονται όλα αυτά; Στη Μύκονο φυσικά.

Λαμπερή, γραφική και κοσμοπολίτικη, η Μύκονος έλκει σαν μαγνήτης τους VIPs όλου του πλανήτη. Οι ονειρεμένες παραλίες σε συνδυασμό με την έντονη νυχτερινή ζωή κάνουν το κοσμοπολίτικο κυκλαδονήσι έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό έτοιμο να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.

Κι όμως η Μύκονος της κοσμικότητας, των κλαμπ, των καταχρήσεων, της νυχτερινής ζωής, της αχόρταγης διασκέδασης δεν ήταν πάντα έτσι.

Το νησί των Ανέμων υπήρξε το καλύτερο ελληνικό θέρετρο που μάγεψε με τον ρομαντισμό και την αυθεντικότητά του τους διασημότερους ανθρώπους του πλανήτη. Μποέμ και χαϊκλασάτος κόσμος ερχόταν στη Μύκονο για τον μοναδικό κοσμοπολιτισμό της και την πληθώρα των επιλογών της. Αστέρες του Χόλιγουντ, κροίσοι, Έλληνες και ξένοι έκαναν ένα το απόλυτο δώρο χλιδής στον εαυτό τους: διακοπές στο διασημότερο νησί του Αιγαίου.

Πώς όμως έγινε η Μύκονος αυτό που είναι σήμερα; Τι ήταν αυτό που έκανε μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα τους διεθνούς star system κι όλο το διεθνές τζετ σετ να μιλάει και πότε άλλοτε να παραμιλάει για αυτόν τον μικρό κυκλαδίτικο παράδεισο ο οποίος παίζει μπάλα μόνος του μπαίνοντας στη λίστα των top προορισμών του πλανήτη μαζί με την Ίμπιζα, το Σεν Τροπέ το Μονακό και το Κάπρι.

Μία φορά κι έναν καιρό πίσω στο 1873 οι αρχαιολόγοι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής ξεκινούν τις ανασκαφές στη Δήλο, στον τόπο γέννησης του Απόλλωνα και της Άρτεμης κατά τη μυθολογία.

shutterstock156640772

Έπρεπε όμως να βρουν κι ένα μέρος, το οποίο απαραιτήτως να είναι κοντινό, για να τρώνε και να ξεκουράζονται. Πού αλλού να πήγαιναν. Στην γειτονική Μύκονο.

Η Μύκονος τότε δεν είχε καμία σχέση με την σημερινή της εικόνα. Ούτε καν γραφική δεν την έλεγες. Όμως εκείνοι οι επιστήμονες ήταν λες και τους μάγεψε το νησί και έτσι ξεκίνησαν οι πρώτοι ψίθυροι. Κάποιες φορές αυτό και μόνο είναι αρκετό…

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στα τέλη της δεκαετίας του ‘40, οι νέοι της αθηναϊκής αστικής τάξης έχουν ανακαλύψει την Μύκονο και καταφθάνουν στο νησί οι πρώτες στρατιές. Τι κι αν δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα και μετά βίας, ένας ντόπιος είχε μεταφέρει στη Χώρα γεννήτρια που λειτουργούσε κάθε βράδυ από τις 7 έως τις 9. Ο μύθος είχε γεννηθεί.

Το 1947, μια μικρή παρέα κοριτσιών και αγοριών από το Κολωνάκι, κάνουν τις διακοπές τους στη Μύκονο. Ανάμεσά τους και η μελαχρινή Μαρίκα Γιαννούκου. Λίγα χρόνια μετά όλοι θα μιλούν για την Μαρίκα Μητσοτάκη, σύζυγο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο νεαρός, πανύψηλος βουλευτής Χανίων Κωσταντίνος Μητσοτάκης ταξίδευε στο νησί για να την δει και να περάσει μερικές ώρες μαζί της. Λίγα χρόνια μετά ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη θα είναι και επίσημα ανδρόγυνο. Από τους λίγους εν ζωή «θαμώνες» της Μυκόνου εκείνης της εποχής είναι ο κ. Ζάχος Χατζηφωτίου.

Τη δεκαετία του ’50 ολοένα και περισσότεροι πλούσιοι αρχίζουν να ανακαλύπτουν τη Μύκονο, η οποία έχει αρχίσει να φτιάχνει έναν κοσμικό χαρακτήρα. Οι ελάχιστες ταβέρνες και τα μόλις δύο μπαρ που υπήρχαν σύντομα θα πολλαπλασιάζονταν.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Μαρία Κάλλας, ο Σταύρος Νιάρχος και η Τίνα «πιάνουν» συχνά με τα κότερα τους σε διάφορες παραλίες της Μυκόνου. Το 1954 το βασιλικό ζεύγος Παύλου και Φρειδερίκης διοργανώνει μία κρουαζιέρα για γαλαζοαίματους στα ελληνικά νησιά, και σε αυτά περιλαμβάνεται και η Μύκονος. Το μικρό κυκλαδονήσι καταφέρνει να τους ενθουσιάσει, σχεδόν να τους μαγέψει και οι ανταποκριτές στον τύπο της Ευρώπης εκθειάζουν αυτό το μικρό, κρυμμένο, σχεδόν πρωτόγονο νησάκι του Αιγαίου.

 

Κάπου εκεί, το 1955 ένας ψαράς μαζεύει έναν θαλασσοτσακισμένο και μισοπεθαμένο πελεκάνο. Η τοπική κοινωνία αναλαμβάνει τη φροντίδα του, τον βαφτίζουν Πέτρο και γίνεται η μασκότ του νησιού.

Στη δεκαετία του ’60 η Μύκονος αντιστέκεται ακόμα στο μαζικό τουρισμό, όμως οι τζετ σέτερ και οι κοσμικοί έχουν ήδη, βρει τον δικό τους επίγειο παράδεισο που τους παρασέρνει στον παλμό του. Τα πλοία δεν πιάνουν ακόμα λιμάνι και οι ταξιδιώτες βγαίνουν με βάρκες καταφέρνουν να φτάσουν στο νησί.

Ανάμεσα σε εκείνους επιλέγουν το νησί για να παραθερίσουν είναι η Ελένη Βλάχου η οποία μάλιστα κατασκευάζει σπίτι στη Χώρα. Η Μελίνα Μερκούρη αλλά και ξένοι διεθνούς φήμης ηθοποιοί, όπως ο Μάρλον Μπράντο, η Γκρέις Κέλι και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον λατρεύουν το ελληνικό καλοκαίρι στη Μύκονο και κάνουν την καλύτερη διαφήμιση του νησιού. Τότε είναι που επιλέγει τη Μύκονο, ως αγαπημένο της μέρος και εμφανίζεται σε αυτήν η Τζάκι Κένεντι ενώ ο Ωνάσης, ιδιοκτήτης τότε της Ολυμπιακής, κατασκευάζει το πρώτο αεροδρόμιο.

Την ίδια εποχή επισκέπτεται για πρώτη φορά το νησί ο, πρωθυπουργός τότε, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σε αντίθεση με τους σημερινούς πολιτικούς με τις βίλες,τις πισίνες και τη μεγάλη ζωή στο νησί των Ανέμων, ο Καραμανλής επέλεγε να μείνει στο μικρό ξενοδοχείο του πιστού γραμματέα του κ. Θεόδωρου Χαριτόπουλου.

Συχνά τον φιλοξενούσε στο σπίτι του στον Ορνό, ο εκδότης της αθλητικής εφημερίδας «Φως των Σπορ» Θεόδωρος Νικολαΐδης. Από το 1986 και έπειτα, μέχρι και τον θάνατό του ο Καραμανλής, περνούσε σχεδόν απαραιτήτως ένα μήνα του καλοκαιριού στη Μύκονο, συνήθως στα τέλη Ιουνίου. Η επιλογή του συγκεκριμένου μήνα μόνο τυχαία δεν ήταν αφού επιθυμούσε να αποφύγει την κοσμοσυρροή του Αυγούστου και τις πολλές συναναστροφές με τους ισχυρούς.

Η δεκαετία του ’70 είναι η τελευταία θα λέγαμε «αθώα» περίοδος της Μυκόνου.

Το μπαρ Pierro’s συγκεντρώνει όλες τις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς ελίτ και γράφει ιστορία. Όλοι οι διεθνείς αστέρες συρρέουν στο στέκι, που έμελλε να γίνει θρυλικό.

Ο Μικ Τζάγκερ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ο Τζιανφράνκο Φερέ, ο Βαλεντίνο, ο Ιβ Σεν Λοράν, ο Τιερί Μαγκλέρ, η Ζακλίν Μπισέ, η Γιόκο Ονο και η Μαντόνα όλοι πέρασαν από εκεί. Πρίγκιπες, αθλητές, επιχειρηματίες, ζωγράφοι, όπως ο Νταλί, προστέθηκαν στο ογκώδες πελατολόγιο που περιλάμβανε μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα του κόσμου.

Υπήρχε όμως κάτι το εκπληκτικό σε όλο αυτό. Όλοι αυτοί γίνονταν μία παρέα με δεκάδες ομοφυλόφιλους και drug queens κάνοντας μια τόσο παράταιρη αλλά συνάμα τόσο μοναδική μίξη, σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία αντιμετωπιζόταν σαν κολλητική «ασθένεια».

Η επονομαζόμενη θλιμμένη πριγκίπισσα Σοράγια μαζί με μια φίλη της από την Θεσσαλονίκη περνούσαν τακτικά από τη Μύκονο ενώ κινηματογραφικοί σταρ, όπως η Λιζ Τέιλορ ή η Ρίτα Χέιγουορθ, ήταν διατεθειμένοι να έρθουν έστω και για λίγα 24ωρα.

Η Μύκονος έχει φτιάξει πλέον όνομα, έχει γίνει ο Νο 1 προορισμός των πλουσίων και των κοσμικών και φτάνουμε αίσως στη δεκαετία του ’80 που η Μύκονος γίνεται το απόλυτο γλεντονήσι, ένα απέραντο κέντρο διασκέδασης που περιλαμβάνει μπουζούκια, κλαμπ, μεθύσια, ξαπλώστρες ή μαξιλάρες στην άμμο, ταβέρνες, ρεστοράν, καταστήματα.

Την δεκαετία του ’90 η Μύκονος αποκτά ακόμα πιο μαζικό χαρακτήρα ενώ άρχισαν να επενδύονται τεράστια ποσά για την αγορά γης. Είναι τα χρόνια που η Μύκονος άρχισε να τραβάει και τους πολιτικούς. Αυτή την περίοδο μάλιστα δύο Αμερικανοί Πρόεδροι, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και ο Μπιλ Κλίντον βρέθηκαν στα σοκάκια της Μυκόνου και κολύμπησαν στις παραλίες της.

Μπορεί ο Ωνάσης, η Κάλλας, η Γκρέις Κέλι, η Μελίνα, η Τζάκι , η Λιζ Τέιλορ, και τόσοι άλλοι να μην υπάρχουν πια, μπορεί οι εμβληματικοί Έλληνες των 80’s και των 90’s να έφυγαν από δω όμως η Μύκονος πουλάει σαν τρελή και να είναι ένα παγκόσμιο θέρετρο ασυγκράτητου ευδαιμονισμού και αίγλης το οποίο πολλοί αποκαλούν το «Ντουμπάι του Αιγαίου».

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.