Πώς δρούσε η σπείρα με τις τηλεφωνικές απάτες -Άρπαξαν 375.000 ευρώ από επιχειρηματία στη Μύκονο, η δικογραφία
Στη δημοσιότητα φέρνει το iefimerida.gr, όλη τη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση που δρούσε στη χώρα μας για τουλάχιστον 8 μήνες, από τον Οκτώβριο του 2021, πραγματοποιώντας τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.
Τα κέρδη σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε ανέρχονται σε 2.050.000 ευρώ, από τουλάχιστον 85 περιπτώσεις απατών.
Φερόμενοι Αρχηγοί είναι τουλάχιστον δύο άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «εγκληματική οργάνωση, «απάτη», απάτη με υπολογιστή», «παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα», «πλαστογραφία πιστοποιητικών», «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας».
Τα μέλη της οργάνωσης που κατάφερναν και αποσπούσαν του κωδικούς του e-banking , από τα θύματα τους, φέρονται να ζούσαν πολυτελή ζωή,
Την προανάκριση ανέλαβε το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης και στις 23/6/2022 πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση με παράλληλες έρευνες σε σπίτια που διέμεναν μέλη της παραπάνω οργάνωσης στον καταυλισμό ΡΟΜΑ στην περιοχή Ζευγολατιού Νομού Κορινθίας.
Άρπαξαν 375.000 ευρώ από επιχειρηματία στη Μύκονο
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση απάτης καταγράφηκε στις 18 Μαρτίου στη περιοχή Πλατύς Γιαλός Μυκόνου. Ένα από τα μέλη της οργάνωσης , χρησιμοποιώντας το επίθετο «Οικονόμου» και με το πρόσχημα κράτησης δωματίου επικοινώνησε με την πρόεδρο του Δ.Σ. ξενοδοχείου, ζητώντας να προπληρώσει ηλεκτρονικά.
Με αυτόν τον τρόπο την έπεισε να δώσει τον αριθμό της τραπεζικής της κάρτας. Στη συνέχεια έστειλαν στο κινητό της μήνυμα με φερόμενο αποστολέα τράπεζα στο οποίο περιεχόταν λινκ. Όταν το πάτησε ζητήθηκαν τα προσωπικά της στοιχεία e-banking. Τελικά με αυτόν τον τρόπο της άρπαξαν από τον λογαριασμό της το ποσό των 375.000 ευρώ.
Τα ποσά που άρπαξαν με τις απάτες από τα θύματά τους
Πέντε μέρες αργότερα, στις 23 Μαρτίου και πάλι χρησιμοποιώντας το ίδιο επίθετο, με τον ίδιο τρόπο, απέσπασαν 199.000 ευρώ.
Ενδεικτικά κάποια από τα ποσά που έχασαν τα θύματα τους είναι 84.940, 31.300, 65.000, 100.000, 78.000, 80.000, 79.000, 78.690, 85.600.
Χαρακτηριστική είναι και η κατάθεση αστυνομικού που περιγράφει τον κινηματογραφικό τρόπο που κατάφερε να διαφύγει κατά την διάρκεια ελέγχου ένα από τα μέλη ο Ε.Ι., όταν έφτασε εκεί με συναδέλφους του για έλεγχο, παρουσία δικαστικού.
Η κατάθεση αστυνομικού
«Πρωινές ώρες, μετέβηκα από κοινού με έτερους συναδέλφους μου στην περιοχή της Θήβας, για διενέργεια έρευνα στην οικία του Ε.Ι..
Περί ώρα 7.40 από κοινού με εκπρόσωπο της δικαστικής αρχής χτυπήσαμε το κουδούνι του διαμερίσματος 3ου ορόφου πολυκατοικίας όπου διαμένει ο ανωτέρω, δηλώνοντας την ιδιότητα μας αλλά εκείνο εκμεταλλευόμενος ότι δεν μπορούσαμε να εισέλθουμε άμεσα στο διαμέρισμα λόγω της παρουσίας τριών επικίνδυνων σκύλων εντός, κατάφερε να βγει στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, ημίγυμνος και παίρνοντας μαζί του μόνο το κινητό του τηλέφωνο και να καταρριχηθεί στο ισόγειο όπου κρύφτηκε στη είσοδο διπλανής πολυκατοικίας και εν συνεχεία επιβιβάστηκε σε διερχόμενο δίκυκλο το οποίο οδηγούσε υπάλληλος ντελίβερι καφετέριας με στοιχεία …. Ο οποίος εν αγνοία του τον μετέφερε στην συμβολή των οδών Κάδμου και Λαοδάμαντος στη Θήβα. Αστυνομικοί της Υπηρεσίας μας από κοινού με Αστυνομικούς της Δ.Α.Βοιωτίας, αναζήτησαν τον ανωτέρω με αρνητικό όμως αποτέλεσμα».
«Οι δράστες χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις καλούν ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι είτε είναι υπάλληλοι καταστημάτων, είτε σε κάποιες περιπτώσεις ιατροί, και με το πρόσχημα είτε αγοράς αγαθών από τα καταστήματα , είτε παροχή υπηρεσιών υγείας ζητούν από αυτούς να τους προκαταβάλλουν μέρος του χρηματικού ποσού που απαιτείται. Οι παθόντες ακούγοντας ότι θα πληρωθούν προκαταβολικά σε συνδυασμό με τη μεγάλη πειστικότητα των δραστών ενδίδουν στην γνωστοποίηση των προσωπικών τους τραπεζικών στοιχείων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι δράστες έχοντας τα τραπεζικά στοιχεία των παθόντων να αποκτούν πρόσβαση στον λογαριασμό – μέσω e banking- των παθόντων τις περισσότερες φορές αποστέλλοντας απατηλό email δήθεν από την τράπεζα τους για επιβεβαίωση κωδικών. Όταν οι παθόντες αντολαμβάνονται τη σε βάρος τους απάτη και προσπαθούν να μπουν στο λογαριασμό τους αδυνατούν αφού οι δράστες μετέφεραν τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων που πιθανόν είχαν στρατολογηθεί από την εγκληματική οργάνωση για να διαθέσουν τους λογαριασμούς τους ώστε να μεταφερθούν τα χρήματα».
Οι συνομιλίες
Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη καταγραφή συνομιλιών των μελών της οργάνωσης από της 3 Ιουνίου έως της 6 Ιουνίου.
Μέλος οργάνωσης Α.Θ. : Έλα έλα
Π.Κ. Σύζυγος μέλους οργάνωσης Κ.J. : Πού είσαι
Μέλος οργάνωσης Α.Θ. :Γ**** ρε τώρα όπως είμαι.
Π.Κ. Σύζυγος μέλους οργάνωσης Κ.J. : Δεν είπα πώς είσαι, είπα πού είσαι
Μέλος οργάνωσης Α.Θ. Πήγα να πάρω τα πράγματα και είχανε βραχεί όλα και πάνε για πέταμα όλα .
Π.Κ. Σύζυγος μέλους οργάνωσης Κ.J. Αλήθεια λες τώρα ;
Μέλος οργάνωσης Α.Θ. Τι ψέματα θα σου έλεγα τώρα ;
Π.Κ. Σύζυγος μέλους οργάνωσης Κ.J. : Γιατί βράχηκαν;
Μέλος οργάνωσης Α.Θ. : Επειδή τα έβαλα σε λάθος μέρος .
Π.Κ. Σύζυγος μέλους οργάνωσης Κ.J. : Δεν ήταν συσκευασμένα σε σακούλα ;
Μέλος οργάνωσης Α.Θ. : Τα χα δεν ξέρω πέρασε .
Σε άλλη τους συνομιλία τον ρωτάει η Π.Κ. αν έκανε αυτό που τον συμβούλεψε, να βάλει δηλαδή τα πράγματα κινητά τα οποία φέρονται να χρησιμοποιούσαν για την δράση τους και χάλασαν μέσα σε ρύζι για να τραβήξει την υγρασία , με εκείνον να απαντάει πως η ζημιά που έγινε ανέρχεται σε 1500 ευρώ .
Σε άλλη συνομιλία που έχουν στα χέρια του οι αστυνομικοί έχει καταγραφεί η παρακάτω συνομιλία.
Π.Κ. Σύζυγος μέλους οργανωσης Κ.J. Ναι
Μελος οργανωσης Α.Θ. Ο τζονης είναι κάτω;
Π.Κ. Σύζυγος μέλους οργανωσης Κ.J. Όχι
Μελος οργανωσης Α.Θ. Πωπω εντάξει έλα
Π.Κ. Σύζυγος μέλους οργανωσης Κ.J. Τι;
Μελος οργανωσης Α.Θ. Θέλω να πάει να φορτώσει τα κινητά, κλείσε
Στο απολογητικό του υπόμνημα ο Φ.Α. μεταξύ άλλων υποστήριξε:
«Προκύπτει με σαφήνεια από όλες τις επικοινωνίες μου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από την προανακριτική αρχή προκειμένου να είμαι σήμερα κατηγορούμενος των προαναφερθέντων βαρύτατων αδικημάτων, ότι δεν περιγράφονται σε αυτά αξιόποινες πράξεις πλην όμως περιγράφονται στιγμές της καθημερινής διαβίωσης μεταξύ των κατοίκων μιας μικρής κοινωνίας με πλείστες όσες ιδιαιτερότητες.
Από τις 85 καταγεγραμμένες περιπτώσεις, σε ουδεμία έχω εμπλακεί, άλλωστε δεν έχει διασταυρωθεί οιαδήποτε επικοινωνία μου με οιονδήποτε παθόντα, ούτε ένδειξη περί αυτού υπάρχει, απόδειξη δε τούτου ότι το ΤΑ Τριπόλεως στο διαβιβαστικό του έγγραφο ουδεμία τέτοια πράξη μου αποδίδει, αναφερόμενο συνεχώς σε άγνωστους δράστες, ουδεμία πράξη ταυτοποίησε, αναφέρονται δε εκ της αστυνομικής αρχής μόνο έωλα συμπεράσματα, μιας επαγωγικής υποθετικής νοητικής διεργασίας, χωρίς καμία πραγματική βάση. Επιπλέον ουδείς παθόντας με κατονόμασε, ούτε άλλωστε οιοδήποτε μέσο του εγκλήματος ευρέθη στην κατοχή μου ή στη σφαίρα κατοχής μου, όπως εξειδικευμένα ηλεκτρονικά συστήματα, λογισμικό, ή άλλα τέτοια μέσα».
Απολογητικό υπόμνημα κατέθεσε και ο Α.Α.
«Άξιο αναφοράς χρήζει το γεγονός ότι, η συμμετοχή μου σε αξιόποινες πράξεις ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ, δεδομένου του γεγονότος ότι αφενός στις κλήσεις από τις προσωπικές μου τηλεφωνικές συνδέσεις ουδεμία αξιόποινη πράξη περιγράφεται και αφετέρου ότι από την έκθεση των εργαστηριακών εξετάσεων της ΔΕΕ δεν προέκυψε αναμφίβολα ότι πρόκειται για την δική μου φωνή(…).
Αναφορικά με τις 18 τηλεφωνικές συσκευές που ευρέθησαν στο καφενείο – ναργιλεδάδικο ιδι0οκτησίας μου, δηλώνω ότι δίπλα από την οικία μου και εντός του καταυλισμού Ρομά Ζευγολατιού Κορινθίας (Κυρά Βρύση) διατηρώ καφενείο – ναργιλεδάδικο, που λειτουργεί από το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα περίπου, το οποίο επισκέπτεται καθημερινά, για ψυχαγωγία, μεγάλος αριθμός ατόμων – συντοπιτών μου για καφέ και ναργιλέ και το οποίο αποτελεί την μοναδική μου εργασία και πηγή εισοδήματός μου. Ακόμη, στο κατάστημά μου υφίσταται τζαμαρία σπασμένη, με αποτέλεσμα να υφίσταται δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό από οποιονδήποτε το έχει αντιληφθεί. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές. Δεν γνώριζα τίποτα για την ύπαρξη της πλαστικής σακούλας με τις ευρεθησόμενες τηλεφωνικές συσκευές κάτω από τον πάγκο του μπαρ, καθώς δεν είναι δικές μου. Πιθανώς κάποιος άλλος που είχε πρόσβαση στο μαγαζί μου τα έκρυψε εκεί».
Οι Συνήγοροι υπεράσπισης δυο εκ των κατηγορούμενων Ιωάννης Γλύκας και Γεώργιος Παναγιώτου δήλωσαν στο iefimerida.gr:
«Μια δικογραφία ενδείξεων και σε καμμία περίπτωση αποδείξεων ταλαιπωρεί τους κατηγορούμενους οι οποίοι αρνούνται όλα τα αποδιδόμενα σ’ αυτούς αδικήματα ! Είμαστε σίγουροι ότι η ανάκριση θα φωτίσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και η ακροαματική διαδικασία θα οδηγήσει στην τελική δικαίωση τους».