ΤΟΠΙΚΑ

ΠΟΕΔΗΝ: ‘Ερχεται Πάσχα και τα νησιά δεν έχουν γιατρούς, η εικόνα στις Κυκλάδες

ΠΟΕΔΗΝ: ‘Ερχεται Πάσχα και τα νησιά δεν έχουν γιατρούς, η εικόνα στις Κυκλάδες

«Έρχεται Πάσχα. Τα νησιά θα βουλιάξουν από κόσμο. Ξεκινάει η τουριστική σεζόν. Ωστόσο, για τις υγειονομικές μονάδες των νησιών ισχύει η παροιμία …Τι’ είχες Γιάννη τι είχα πάντα…», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Απροθυμία γιατρών να συμμετάσχουν σε νέες προκυρήξεις παρά τα κίνητρα που δόθηκαν. Απροθυμία ακόμη και σε περιπτώσεις που προκηρύσσεται το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων της κάθε ειδικότητας.

Μαζικές αποχωρήσεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που εξαιρέθηκαν από τα κίνητρα και ο μισθός τους είναι χαμηλότερος από τον μισθό του ανιδείκευτου εργάτη του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι λαμβάνουν δύο μισθούς κατ΄έτος περισσότερους από εμάς ( δώρα εορτών και επίδομα αδείας)», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί.

Ο ίδιος τονίζει ότι «ο δημόσιος τομέας υγείας δεν είναι ελκυστικός πια για εργασία» αφού «οι υγειονομικοί προτιμούν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι υγειονομικοί παραιτούνται στα νησιά για να δουλέψουν σε εποχιακές τουριστικές εργασίες».

Επίσης, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει τα εξής:«Πώς θα ζήσει ένας γιατρός σε ένα νησί με 1.850 ευρώ το μήνα ή ένας νοσηλευτής ή διασώστης με 800 ευρώ το μήνα. Ακόμη χειρότερα ένας τραυματιοφορέας με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα. Ούτε για το νοίκι του σπιτιού τους δεν φθάνουν.

Γιατί να δουλέψουν σε ένα δικό μας νησί και όχι στη Κύπρο. Εκεί, ο γιατρός λαμβάνει 80.000 ευρώ το χρόνο και ο νοσηλευτής 40.000 ευρώ το χρόνο.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένας γιατρός μόνο από τη συνταγογράφηση βγάζει περισσότερα στο ιδιωτικό του ιατρείο αφού χρεώνει τον ασθενή 20 ευρώ. Μακριά από εφημερείες και εξαντλητικά ωράρια.

Πλάτη οι ιδιώτες γιατροί θα βάλουν στα νοσοκομεία μόνο αν συνδεθεί με την δυνατότητα συνταγογράφησης.

Οι υγειονομικές μονάδες των νησιών έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς και υπέρογκα έξοδα για το κράτος αφού κάθε διακομιδή στοιχίζει από 3.000 έως 10.000 αναλόγως το πτητικό μέσο. Τα χρήματα αυτά αν δινόνταν σε κίνητρα στους υγειονομικούς για να εργασθούν στα νησιά ίσως να είχαμε λύσει το πρόβλημα της στελέχωσης.

Τα νησιά είναι ακάλυπτα από ασθενοφόρα. Επιχειρεί ένα στη βάρδια. Λόγω ελλείψεων διασωστών τις διακομιδές αναλαμβάνουν ένστολοι χωρίς καμία εκπαίδευση ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό. Έχουμε δει διακομιδές με ιδιωτικά μέσα ή σε καρότσες φορτηγών.

Θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε ότι Υπουργείο Υγείας, διοικητές Υγειονομικών περιφερειών εκδίδουν προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες. Έτσι προσπαθούν να μπαλώνουν τα προβλήματα με συνεχείς μετακινήσεις. Αυτό οδηγεί και σε περισσότερες παραιτήσεις υγειονομικών από το ΕΣΥ.

Χρειάζονται περισσότερα χρήματα για τη δημόσια υγεία προκειμένου να αυξηθούν οι μισθοί, το ωρομίσθιο. Χρειάζεσαι πολιτική βούληση για την ένταξη στα ΒΑΕ, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων..

Και κίνητρα… κίνητρα… κίνητρα…

Επίσης, να υποχρεωθούν με τη συνταγογράφηση οι ιδιώτες γιατροί να βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ».

Κέντρο Υγείας Τήνου
Κέντρο Υγείας Τήνου

Η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών όπως αποτυπώνεται από την ΠΟΕΔΗΝ και με δεδομένο ότι ζούμε στις Κυκλάδες, ας δούμε την εικόνα στα νησιά μας 

Τήνος
Έχει μόνο 1 παιδίατρο, 1 μικροβιολόγο και 1 οδοντίατρο. Ο παιδίατρος εξετάζει παθολογικά περιστατικά. Προκηρύχθηκαν 2 θέσεις Γενικών γιατρών, παθολόγων με τα νέα κίνητρα που βγήκαν άγονες. Από τον Μάιο θα έρθει 1 ορθοπεδικός.

Μήλος
Έχει 4 νοσηλευτές και δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Υπηρετούν μόνο 3 Γενικοί Ιατροί και 1 ορθοπεδικός. Διαθέτει 4 οδηγούς, διασώστες με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες με ασθενοφόρο.

Αμοργός
Δεν υπηρετεί κανείς γιατρός. (σ.σ. έχει παράταση ο γενικός γιατρός και υπάρχει σχέση με ιδιώτη γιατρό για συγκεκριμένες εφημερίες)
Γίνονται προκηρύξεις με τα νέα κίνητρα του υπουργείου Υγείας και δεν ενδιαφέρεται κανείς. Επίσης, ο Δήμος χορηγεί 1.000 ευρώ το μήνα και σπίτι και πάλι κανένας γιατρός δεν ενδιαφέρεται.
Υπηρετούν 3 ενεργοί νοσηλευτές που φυσικά δεν φθάνουν.
Υπηρετούν 3 οδηγοί που δεν φθάνουν να καλύψουν τις βάρδιες του ασθενοφόρου. Συνδράμουν δύο ένστολοι που κάνουν το πλήρωμα ασθενοφόρου άσχετοι από διακομιδές.

Ίος
Σχετικά καλή κάλυψη σε γιατρούς. Διαθέτει Γενικό ιατρό, παιδίατρο, καρδιολόγο και 4 αγροτικούς γιατρούς. Τεράστιο πρόβλημα με νοσηλευτές έχει μόνο δύο ενεργούς. Δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Προβλήματα με το ασθενοφόρο αφού υπηρετεί 1 μόνιμος οδηγός και 2 με μετακίνηση. Δεν βγαίνουν οι βάρδιες.

Σαντορίνη
Δεν έχει κανένα παθολόγο, κανένα καρδιολόγο, κανένα παιδίατρο. Έχει 1 Γενικό Γιατρό και 1 με μπλοκάκι για εφημερείες. Έχει έναν αναισθησιολόγο ανά 10 ημέρες που στοιχίζουν 10.000 ευρώ το μήνα. Για έναν γιατρό την ημέρα τόσα χρήματα! Έχει 1 μικροβιολόγο συμβεβλημένο από ιδιωτικό τομέα.

Νάξος
Χρειάζονται επειγόντως παθολόγους, αναισθησιολόγους, μικροβιολόγους. ακτινολόγους.  Η κάλυψη σήμερα σε γιατρούς είναι η εξής: Παθολόγος κανένας. / Αναισθησιολόγος ένας /
Ακτινολόγος ένας /  Ουρολόγος ένας /  ΩΡΛ ένας /  Οφθαλμίατρος ένας /  Μικροβιολόγοι δύο. Οι υπόλοιπες ειδικότητες καλά: 4 Γενικοί Ιατροί /  3 ορθοπεδικοί /  4 παιδίατροι /  3 καρδιολόγοι /  3 χειρουργοί

Να σημειώσουμε εδώ ότι με βάση τη πρόσφατη ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα η πρώην αναπληρώτρια διοικήτρια Καλλίτσα Φραγκίσκου στο Νοσοκομείο Νάξου υπηρετούν: “τριάντα τρεις (33) ειδικευμένοι ιατροί στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου, δύο (2) εκ των οποίων με μετακίνηση από άλλα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα τις υπηρεσίες τους προσφέρουν με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, εμπειρία και σεβασμό σε κατοίκους και επισκέπτες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων: 4 Παθολόγοι, 3 Καρδιολόγοι, 4 Παιδίατροι, 2 Γενικοί Ιατροί, 1 Νεφρολόγος, 1 Νευρολόγος, 1 Αναισθησιολόγος, 3 Ορθοπεδικοί, 3 Γενικοί Χειρουργοί, 1 Ωτορινολαρυγγολόγος, 2 Οφθαλμίατροι (ο ένας με μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο), 3 Βιοπαθολόγοι (ο ένας με μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο), 2 Οδοντίατροι, 1 Ακτινοδιαγνώστης, 1 Ουρολόγος και 1 Γυναικολόγος”.

Άνδρος
Δεν έχει ορθοπεδικό Δεν έχει καρδιολόγο.
Διαθέτει 2 γενικούς γιατρούς / 1 παθολόγο, 1 παιδίατρο, 1 ακτινολόγο.

Σύρος – Νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες
Στα ΤΕΠ δεν υπηρετεί κανένας αν και διαθέτει 5 οργανικές θέσεις.
Αναισθησιολόγοι αντί για 4 υπηρετούν 2. Υπηρετεί 1 γυναικολόγος,
Υπηρετεί 1 παθολογοανατόμος που σύντομα φεύγει και δεν θα υπάρχει γιατρός να βγάλει βιοψίες.
Παθολόγοι αντί για 6 υπηρετούν 2 και 1 με μετακίνηση. Κανένας ψυχίατρος, κανένας νευρολόγος μόνο ένας παιδοψυχίατρος υπηρετεί.

Δωδεκάνησα 

Κως
Συνεχίζει να μην έχει κανένα παθολόγο. Έγινε προκήρυξη για 4 παθολόγους με τα νέα κίνητρα και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Έχει 4 γενικούς γιατρούς, 1 καρδιολόγο μόνιμο και 2 με μπλοκάκι ιδιώτες. Έρχεται τώρα 1 μόνιμος καρδιολόγος

Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο

Σκόπελος
Καλύπτεται το κέντρο υγείας με 1 καρδιολόγο, 1 παιδιατρο, 4 αγροτικούς ιατρούς και με μετακινήσεις Γενικών ιατρών. Δεν λειτουργεί το ακτινολογικό. Υπάρχουν 5 πληρώματα ασθενοφόρων.

Αλόννησος
Καλύπτεται από 1 γενικό ιατρό, 1 αγροτικό ιατρό και 1 οδοντίατρο. Υπηρετούν επίσης 2 νοσηλεύτριες και 2 πληρώματα ασθενοφόρου.

Σκιάθος
Καλύπτεται από 1 Μικροβιολόγο, 1 παιδίατρο, 2 παθολόγους και 3 αγροτικούς ιατρούς. Το ακτινολογικό λειτουργεί αφού υπηρετούν 2 τεχνολόγοι. Για τις διακομιδές υπηρετούν 2 μόνιμοι διασώστες και 4 ένστολοι.

Λήμνος
Κανένας Γενικός γιατρός / Παθολόγοι 2 και ένας με μετακίνηση / Χειρουργός ένας / Αναισθησιολόγοι δύο / Ουρολόγος κανένας

Επτάνησα 

Κεφαλονιά
Παθολόγοι αντί για 4 υπηρετούν 1 και 1 ιδιώτης με μπλοκάκι 4 ημέρες το μήνα. Αναισθησιολόγοι αντί γι 4 υπηρετούν 2. ΜΕΘ κλειστή. 5 κλινών ελλείψει εντατικολόγων.
Κέντρο ψυχικής υγείας χωρίς ψυχίατρο και χωρίς παιδοψυχίατρο. Υπάρχει μόνο 1 ψυχίατρος στο νοσοκομείο

Κέρκυρα
40% οργανικά κενά σε νοσηλευτικό.
Στη χειρουργική κλινική κανει βάρδια μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς αργίες και νύχτα. Στη παθολογική υπηρετούν μόνο 2 παθολόγοι. Μονάδα τεχνητού νεφρού με δύο νεφρολόγους.
Με μετακινήσεις και εδώ προσπαθούν να καλύψουν τα κενά. Σημαντική η πρωτοβουλία της διοίκησης της 5ης να μισθώσει καταλύματα για τους μετακινημένους υγειονομικούς το καλοκαίρι.

Πηγή: healthstat.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.