Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, οι τουριστικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να είναι έτοιμες στην έναρξη της θερινής περιόδου, που για πολλές εξ αυτών, χρονικά τοποθετείται λίγο πριν από το Πάσχα.
Αυτή την στιγμή τρία είναι τα μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν και η λύση τους, μόνο εύκολη δεν μπορεί να είναι. Η πανδημίαπαραμένει ένα από τα ζητούμενα, αφού η Όμικρον ναι μεν δεν προκαλεί τρόμο, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι επιμένει και κρατά την κοινωνία σε εγρήγορση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσέλευση ξένων τουριστών.
Το άλλο σοβαρό στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Πέρα από τις απώλειες που μπορεί να έχει ο ελληνικός τουρισμός από την μη έλευση Ρώσων και Ουκρανών ταξιδιωτών, που εν πολλοίς είναι διαχειρίσιμο πρόβλημα, κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι συνέπειες στο γεωπολιτικό σκηνικό.
Να σημειωθεί οι Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα το 2019, ήταν κάτι λιγότερο από 750.000, ενώ πέρυσι δεν ξεπέρασαν τις 200.000, κάτι που παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ναι μεν αποτελεί «αγκάθι» για την αγορά, ειδικά για κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, ωστόσο μπορεί να αναπληρωθεί εν μέρει ή στην χειρότερη να γίνει διαχείριση.
Το τρίτο μεγάλο αγκάθι είναι το ενεργειακό. Με τις τιμές στα ύψη και με δεδομένο ότι τα κόστη είναι ανελαστικά, γίνεται σαφές ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν λύσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο να τον μετακυλήσουν στον τελικό καταναλωτή, καθώς υπάρχουν συμβόλαια και είναι αδύνατο να μεταβληθούν.
Ασύμφορη η λειτουργία των ξενοδοχείων
Αντίθετα στις τιμές που είναι ελεύθερες ακόμη, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις. Να σημειωθεί ότι το κόστος της ενέργειας σε κάποιες περιπτώσεις αντιστοιχεί ακόμη και στο 60% του τζίρου ενός ξενοδοχείου, καθιστώντας τη λειτουργία του ασύμφορη.
Σε πιο δυσμενή θέση είναι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, αφού εκτός του αυξημένου κόστους έχουν να αντιμετωπίσουν και τις χαμηλές πληρότητες. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κατέγραψαν το 2021 πτώση τζίρου σε ποσοστό 57% σε σχέση με το 2019.
Το ζήτημα της ανόδου του ενεργειακού κόστους έθιξε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Βερολίνου, η οποία πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά, ο Stefan Baumert, διευθύνων σύμβουλος της TUI Γερμανίας, του μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της Ευρώπης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το κόστος των οργανωμένων διακοπών θα αυξηθεί, αλλά όχι όσον αφορά τις κρατήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Όπως τόνισε, μάλιστα, αυτό το καλοκαίρι θα υπάρξουν λιγότερες προσφορές, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής,με δεδομένο ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα επιβαρύνει το καθημερινό κόστος των διακοπών.
Πάντως, στην κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεών τους, οι ξενοδόχοι χαρακτηρίζουν αναγκαία την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης του προγράμματος «Εξοικονομώ», προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους.
πηγή imerisia.gr