«Ο Antony Gormley ο βρετανός γλύπτης που επιμελώς του έχει ανατεθεί να δημιουργήσει έργα για το νησί της Δήλου, μια σαφέστατα ιερή αμοιβή για τον ίδιο, το νέο πολύ δυνατό πρόσωπο στην Τέχνη»
Με ένα διθυραμβικό τρόπο ο Βρετανικός Guardian αφιερώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση με διθυραμβικό τρόπο.
Το δημοσίευμα κάνει μια ιστορική αναδρομή στη Δήλο.
«Σήμερα, τα λείψανα ναών, βωμών, γλυπτών και οι δείκτες των μύθων και των τελετουργιών που έπαιξαν στη Δήλο, στέκονται δίπλα στα θαυμάσια ερείπια μιας μεταγενέστερης περιόδου, όταν το κυκλαδίτικο νησί έγινε εμπορικό κέντρο, γεμάτο με εμπόρους και σκλάβους.
Οι επισκέπτες που φτάνουν βλέπουν, στα αριστερά τους, αυτό που κάποτε ήταν το ιερό δικαστήριο αφιερωμένο στον Απόλλωνα και την Άρτεμις.
Προς τα δεξιά είναι οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά των μοναδικά διατηρημένων σπιτιών από την ελληνιστική εποχή.
Είναι μια εξαιρετική κληρονομιά για ένα νησί μήκους μόλις 5χλμ και πλάτους 1,5χλμ.
Απουσία ανθρώπινων επαφών, μόνο φρουροί και αρχαιολόγοι έχουν κατοικήσει τη Δήλο σε πιο πρόσφατους χρόνους – τα ερείπια ενός ιερού και ολόκληρης της πόλης έχουν επιβιώσει όπως πουθενά αλλού στην Ελλάδα.»
Ο βρετανικός Guardian αναφέρει χαρακτηριστικά:
Οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει ένα πείραμα τόσο συναρπαστικό όσο και φιλόδοξο. Κεντρικό πρόσωπο ο Sir Antony Gormley. Ο βρετανός γλύπτης που δημιούργησε 29 σιδερένια “σωματικά σχήματα”, μερικά από το σώμα του, τα οποία πρόκειται να αποτελέσουν τα πρώτα έργα τέχνης που θα εγκατασταθούν στη Δήλο , αφού το φυλάκιο κατοικήθηκε πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.