Ένα ταξίδι, όπως το ραφήνα μύκονος, με στόχο όχι τη διασκέδαση αλλά τη γαστρονομία, είναι κάτι που πρέπει καθένας μια φορά στη ζωή του να δοκιμάσει. Για την ακρίβεια κάθε καλοφαγάς, που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει έστω μια φορά στη ζωή του να δει τις Κυκλάδες… αλλιώς! Πως; Γαστρονομικά. Ναι, τα νησιά του υπέροχου αυτού συμπλέγματος αποτελούν πανέμορφους προορισμούς για εξερεύνηση με πλούσια ιστορία και μοναδικά τοπία.
Αυτά ακριβώς τα τελευταία δύο χαρακτηριστικά τους είναι που διαμόρφωσαν τη μοναδική κουζίνα των νησιών τους. Στο κλίμα, το τοπίο και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων τους τα Κυκλαδίτικα πιάτα απέκτησαν τον υπέροχο χαρακτήρα τους. Είστε έτοιμοι να ξεσηκώσετε τους γευστικούς σας κάλυκες μέσα από μια ξενάγηση στη Μύκονο, την Τήνο, την Άνδρο και την Πάρο;
Το γαστρονομικό μας ταξίδι ξεκινά από τη Μύκονο, τη γνωστή κοσμοπολίτισσα πρωταγωνίστρια των Κυκλάδων. Το νησί εκτός από τη ζωηρή και ξέφρενη νυχτερινή ζωή, φημίζεται και για τα έξοχα πιάτα, που μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης.
Το νησί των ανέμων φημίζεται για τα τοπικά του πιάτα με τη φήμη της κοπανιστής να φτάνει στα πέρατα του κόσμου. Παρά τη λαμπερή φήμη του νησιού, μπορείτε να δοκιμάσετε γευστικότατα τοπικά πιάτα χωρίς να πέσετε έξω στον ταξιδιωτικό σας προϋπολογισμό.
Ραφήνα Τήνος- Ένα γαστρονομικό… προσκύνημα
Φεύγοντας από το νησί των Ανέμων συνεχίζουμε με το ταξίδι ραφήνα τήνος. Πρόκειται για ένα νησί – έκπληξη, καθώς έχουμε συνηθίσει την κοσμοσυρροή, αλλά για τη Μεγαλόχαρη. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το νησί αναδείχθηκε σε παγκοσμίου φήμης γαστρονομικό προορισμό.
Μάλιστα το μεγάλο πλεονέκτημα του νησιού είναι, ότι εδώ το οικονομικά προσιτό συναντά την αυθεντικότητα. Εξερευνήστε τις τοπικές, αίθριες αγορές. Αναζητήστε τις τοπικές αγορές που προσφέρουν πατροπαράδοτα τυριά, όπως το βολάκι και το ξινότυρο. Μάλιστα μπορείτε να συνδυάσετε τα πικάντικα τυριά με το παραδοσιακό ψωμί της Τήνου την κουλούρα. Φρέσκο ψωμί, πασπαλισμένο με σουσάμι και γευστικά τυριά ατενίζοντας το Αιγαίο συνθέτουν το σκηνικό του ιδανικού πρωινού.
Διάσημες σε όλον τον κόσμο οι αγκινάρες της Τήνου είναι γλυκές και τρυφερές. Καλομάθετε τον εαυτό σας με τις αγκινάρες της Τήνου, που συνοδεύουν πολλά τοπικά πιάτα. Προσθέστε τις σε σαλάτες ή γευστικά ψητά.
Σας ξετρελαίνει η ιδέα να δοκιμάσετε θεϊκές αλλά και οικονομικά προσιτές γεύσεις, επισκεφθείτε τις τοπικές ταβέρνες αλλά και τα αρτοποιΐα. Έτσι θα γευθείτε τα πιταρούδια, ένα παραδοσιακό πιάτο ζυμαρικών, που οπτικά θυμίζει τις χυλοπίτες. Επίσης μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους λαχταριστούς και αφράτους λουκουμάδες πασπαλισμένους με μέλι και καρύδια.
Η επίσκεψη στο νησί δε θα έχει ολοκληρωθεί, αν δεν ακολουθήσετε τα γευστικά μονοπάτια της Τήνου στο Tinos Food Paths Festival. Γευστικές δοκιμές, εργαστήρια μαγειρικής με τα τοπικά προϊόντα και μια ευκαιρία να εξερευνήσετε την τοπική γαστρονομία!
Όποιος κάνει το ταξίδι ραφήνα άνδροςέχει γνώση. Η Άνδρος είναι μια αρχόντισσα των Κυκλάδων, γιατί έμεινε ανυπότακτη στις επιταγές των τουριστών που την επισκέπτονται. Αντίθετα ο επισκέπτης πρέπει να προσαρμοστεί στους ρυθμούς του νησιού. Έχοντας αυτά σε γνώση, όποιος καταφτάνει στο νησί, αν δεν έχει ήδη γνώση, θα ανακαλύψει την ανόθευτη ομορφιά του τοπίου σε απόσταση ανάσας από την Αθήνα.
Κι επειδή η περιήγηση στη φύση ανοίγει την όρεξη, εδώ θα βρει κανείς γαστρονομικούς θησαυρούς. Οι τοπικές ταβέρνες σερβίρουν χορταστικά πιάτα, όπως η τοπική ομελέτα. Και θα αναρωτηθεί κανείς: Μα να πάω κάπου για να φάω ομελέτα; Ναι, αν πρόκειται για φρουταλιά, που περιέχει τοπικά λουκάνικα και πατάτες. Ακόμη μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Χώρα της Άνδρου και να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά. Εκείνα τα υπέροχα γλυκίσματα με βάση το αμύγδαλο.
Οι Κυκλάδες εν γένει διαθέτουν μια πλούσια γαστρονομική παράδοση, που αξίζει να γευτείτε. Είτε δοκιμάσετε street food στη Μύκονο είτε ακολουθήσετε τα γευστικά μονοπάτια της Τήνου, η γαστρονομική ξενάγηση στις Κυκλάδες είναι μια γιορτή γεύσεων. Υπό αυτή την έννοια αξίζει να δώσετε και μια ευκαιρία στην Πάρο με τα μοναδικά θαλασσινά της.