Η Ελλάδα του ονείρου, των μεταξένιων παραλιών και των κρυστάλλινων νερών φέτος βρίσκεται στο επίκεντρο όχι μόνο του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη, αλλά και των glossy περιοδικών. Απανωτά είναι τα αφιερώματα που γίνονται στη χώρα μας μεταφέροντας στους αναγνώστες την αίσθηση του παραδείσου και της ελληνικής φαντασίωσης φτιαγμένης από όμορφα νησιά, μη λησμονώντας τον μοντέρνο αέρα πολυτέλειας.
Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Porter» αποφάσισε να αφιερώσει στη χώρα μας ένα ιδιαίτερο ένθετο όπου μέσα από την «Ελληνική Οδύσσεια» αναδεικνύει το «ατμοσφαιρικό Πρόζακ» που λέγεται Ελλάδα. Νησιά όπως η Μύκονος και η Υδρα πρωταγωνιστούν αλλά σημαντικό μέρος καταλαμβάνουν επίσης η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Αλόννησος, το Πόρτο Χέλι, ακόμα και το Σούνιο και το Σύνταγμα. Εκτός από τη γνωστή ταξιδιωτική περιήγηση και τη σχετική ξενάγηση στις ομορφιές της Ελλάδας, το περιοδικό ανατρέχει σε στιγμές από το παρελθόν, από τα 60s και τα 70s, τότε που οι κανόνες της κοσμικότητας ήθελαν στα νησιά μας τον Ωνάση και τον Νουρέγιεφ, ενώ παραθέτει και μια όμορφη εξιστόρηση της Τζιν Σρίμπτον, διάσημου μοντέλου από τη Βρετανία που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’60, η οποία ομολογεί ότι έχει αγαπήσει όσο τίποτε άλλο τη χώρα μας. Επίσης, το περιοδικό δίνει οδηγίες στους αναγνώστες για το τι μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα: από το να νοικιάσουν, όσοι έχουν τα χρήματα, τη «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση από τη Cecil Wright & Partners για μια βόλτα στα ελληνικά νησιά μέχρι να δουν τις απαραίτητες ταινίες που θα τους μεταφέρουν στο καλοκαιρινό κλίμα των ελληνικών διακοπών όπως το «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν, «μια ωδή στην όμορφη Αμοργό, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων», σύμφωνα με το περιοδικό. «Εξερευνήστε την Ελλάδα με την αιώνια, απαράμιλλη ομορφιά της: από τα ήσυχα νησιά του Σαρωνικού, όπου υπερισχύουν η νηνεμία και η γαλήνη, έως τον ραφιναρισμένο ηδονισμό της Μυκόνου και την ένταση της Αθήνας, στην άκρη της Μεσογείου, την οποία περιβάλλουν αυτό το ρευστό φως και η μοναδική ελληνική ζεστασιά που σε κάνει να νιώθεις χαρούμενος που είσαι ζωντανός», λέει η χαρακτηριστική εισαγωγή στο αποθεωτικό αφιέρωμα του περιοδικού «Porter» που σε κάνει να (ξανα)ερωτευτείς την Ελλάδα – η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας.
Ωδή στη Μύκονο
«Η μικρή Μύκονος, σύμφωνα με τον φημισμένο συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ, ποτέ δεν θα απογοητεύσει τον επισκέπτη της. Και είχε δίκιο. Εννοείται πως υπάρχουν και άλλα ελληνικά νησιά με τιρκουάζ νερά, πλακόστρωτα σοκάκια και κατάλευκη αρχιτεκτονική, αλλά η Μύκονος διαφέρει. Κάτι συμβαίνει με τις παραλίες της που θυμίζουν Καραϊβική, το απόκοσμο τοπίο της και τα καλοκαιρινά μελτέμια: κάτι με την κυβιστική, αυστηρή της αρχιτεκτονική (που έκανε τον Λε Κορμπιζιέ κάποτε να ομολογεί πως δεν δικαιούται κανείς να λέει ότι είναι αρχιτέκτονας αν δεν έχει επισκεφθεί τη Μύκονο) και αυτά τα vibes που μας κάνουν να επιστρέφουμε στη δεκαετία του ’70. Ισως πάλι να είναι και αυτό το αριστουργηματικό νησί, η Δήλος, το επίκεντρο της αθηναϊκής αυτοκρατορίας που παρέμεινε ισχυρό μέχρι την οριστική καταστροφή του το 88 π.Χ.», γράφει το περιοδικό προτού αρχίσει να αναφέρεται στους διάσημους που έχουν κάνει γνωστή τη Μύκονο: από τον Μικ Τζάγκερ έως τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και την Τζάκι Κένεντι-Ωνάση. Το σημαντικό είναι ότι η συντάκτρια που αποκαλύπτει τα μυστικά του νησιού, Kριστίνα Ντ. Σόουζα, είναι πολύ γνωστή στη Βρετανία για τα βιβλία της. Ομολογεί, δε, ότι δεν πάει πουθενά αλλού διακοπές τα τελευταία 13 χρόνια εκτός από τη Μύκονο, την οποία λατρεύει. Γι’ αυτό και ξέρει πού υπάρχει η καλύτερη σπανακόπιτα, τo καλύτερο μιλφέιγ, o καλύτερος καφές, ακόμα και… το ιδανικό κρέας το οποίο έχει ο χασάπης Δρακούλης, του οποίου το μαγαζί «θυμίζει μπουτίκ του Τομ Φορντ μόνο που αντί για πανάκριβα κοστούμια έχει ό,τι κρέας μπορείς να φανταστείς – μέχρι και το πανάκριβο μοσχάρι Wagyu που κοστίζει 300 ευρώ το κιλό»! To καλό είναι ότι περιοδικό, το οποίο είναι πολυτελές και απευθύνεται σε ανώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, έχει επιλέξει για συντάκτες του αφιερώματος ανθρώπους που είτε έχουν διαμείνει, είτε έχουν αγαπήσει πολύ την Ελλάδα και όχι ταξιδιωτικούς συντάκτες, κάτι που δίνει στο κείμενο έναν αυθεντικό και ειλικρινή χαρακτήρα.
πηγή prototheme.gr
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ