ΤΟΠΙΚΑ

Μύκονος – Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου: Ανοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε τους …ξεναγούς του νησιού

Μύκονος – Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου: Ανοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε τους …ξεναγούς του νησιού

Το νησί των ανέμων” που είναι διάσημο σε όλο το κόσμο για την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσίας στους επισκέπτες του.  Οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε – δυστυχώς – για τις παραλίες, τα πάρτι με τους επώνυμους και την lifestyle εικόνα που βγάζει προς τα έξω.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι διαθέτει υπέροχες γωνίες με πλούσια κληρονομία. Μάλιστα, έχει μοναδικό τρόπο με τον οποία την αναδεικνύει. Οπως το “Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου”… Μουσείο που θα ανοίξει τις πύλες του την 29η Ιουνίου πλήρως ανακαινισμένο και προσφέροντας στους επισκέπτες την πλέον σύγχρονη ματιά όσον αφορά την εικόνα ενός τέτοιου κτηρίου…

Πριν όμως ανοίξει επίσημα τις πύλες του, επέλεξε να ενημερώσει τους ξεναγούς του νησιού για τα νέα δεδομένα…  Και με την αρωγή του δικού μας (Ναξιώτης στην καταγωγή) Αντώνη Ποθητού, παίρνουμε μία μικρή γεύση αυτού του υπέροχου χώρου

” Χτες βράδυ, 18 ξεναγοί λύσανε κάβους, ανοίξανε πανιά και σαλπάρανε. Στη ρότα τους θάλασσες, προορισμοί και λιμάνια πάμπολλα, ξακουστά και άγνωστα, κοντινά κι αλαργινά, μα όλα αγαπημένα.

Στο νυχτερινό αυτό αρμένισμα, η Μαρία Σαρρή, υπεύθυνη του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου και το εξαιρετικό της επιτελείο,φρόντισαν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να ταξιδέψει στη θεματολογία του ανακαινισμένου μουσείου και να συλλάβει τη μουσειολογική του φιλοσοφία ο κορμός των διπλωματούχων ξεναγών της Μυκόνου.

Των ανθρώπων που εκπαιδεύτηκαν για να αναδείξουν τις αρχαιότητες της Δήλου καθώς και την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη λαογραφία και την παράδοση της Μυκόνου.

Στα χέρια τους ή οικογένεια Δρακοπούλου φρόντισε να ακουμπήσει ευλαβικά άλλο ένα κόσμημα του μυκονιάτικου λαβύρινθου. Στο αφήγημα τους θα στηριχθεί η ανάδειξη του στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού.

Το ανακαινισμένο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου ανοίγει επισήμως τις πύλες του στο κοινό στις 29 Ιουνίου.
Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου,
Ενόπλων Δυνάμεων 10, Χώρα Μυκόνου”

 

Μερικά στοιχεία για το Μουσείο

Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου είναι Κοινωφελές Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου. Ιδρύθηκε το 1983 και από το 1985 άνοιξε τις πόρτες του στη Μύκονο για το κοινό. Σκοπός του Μουσείου είναι η διατήρηση, προβολή και μελέτη της Ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης, και ειδικότερα η εξέλιξη και δραστηριότητα του εμπορικού πλοίου, κυρίως στoν ιστορικό χώρο του Αιγαίου. Το Δεκέμβριο του 1987 ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δ.Σ., ο Μυκονιάτης Γεώργιος Δρακόπουλος, τιμήθηκε για την ίδρυση του Μουσείου με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο κτήριο του 19ου αιώνα, στο κέντρο της Μυκόνου, στη θέση Τρία Πηγάδια. Το κτήριο αυτό ανήκε άλλοτε στον θρυλικό πλοίαρχο Νικόλαο Σουρμελή, ο οποίος με το εμπορικό του πλοίο “ΕΝΩΣΙΣ” βοήθησε σημαντικά τους Κρητικούς στον αγώνα τους κατά των Τούρκων.

Τι μπορείτε να δείτε 

Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται ομοιώματα πλοίων από την προ-Μινωϊκή περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, ιστορικά ναυτιλιακά έγγραφα, σπάνια χαρακτικά και χάρτες, αρχαία αντικείμενα, ναυτικά όργανα, εξαρτήματα και εργαλεία, καθώς και νομίσματα με ναυτικά θέματα από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Η βιβλιοθήκη του Μουσείου αποτελείται από 5.000 περίπου σπάνια βιβλία, παλαιών και νεωτέρων εκδόσεων, περιλαμβάνει αρχείο χειρογράφων και φωτογραφιών και συνεχώς εμπλουτίζεται.

Στον κήπο του Μουσείου υπάρχουν μαρμάρινα αντίγραφα επιτυμβίων στηλών με ανάγλυφες παραστάσεις από τη Δήλο και τη Μύκονο, που αναφέρονται σε ναυάγια και ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα.

Εκτός των άλλων εκθεμάτων του, το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου είναι το πρώτο ελληνικό μουσείο που ανέλαβε και ολοκλήρωσε τη διάσωση και διατήρηση ζωντανών ιστορικών εκθεμάτων.

Πρόκειται για τον Φάρο «Αρμενιστή» της Μυκόνου, (κατασκευής 1890) το αιγαιοπελαγίτικο ιστιοφόρο τύπου «πέραμα» «Ευαγγελίστρια» (ναυπήγησης 1940) και το καλωδιακό ατμόπλοιο «Θαλής ο Μιλήσιος»(ναυπήγησης 1909) που το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου διέσωσε, αποκατέστησε και σήμερα λειτουργούν και πάλι με την τεχνολογία της εποχής τους.

Ο Φάρος βρίσκεται στον κήπο του Μουσείου, στη Μύκονο, ενώ η “Ευαγγελίστρια” και ο “Θαλής ο Μιλήσιος” φιλοξενούνται από το Πολεμικό Ναυτικό στο Τροκαντερό, στη μαρίνα του Παλαιού Φαλήρου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.