Μύκονος – Ελληνικό: Βροχή πλειστηριασμών για Ρέστη, Πατρώνη, Κ. Σαραντόπουλο και τους απογόνους του Ιωάννη Μεταξά
Βαριά σφυριά θα «χτυπήσουν» στο τέλος του μήνα για επώνυμες ιδιοκτησίες στη Μύκονο, οι οποίες φέρουν τα ονόματα της οικογένειας Πατρώνη, του Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου (των ομώνυμων Μύλων) και των δισέγγονων του Ιωάννη Μεταξά.
Τα αγροτεμάχια των Σαραντόπουλου – Περρωτή
Για τις 30 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ο τριπλός πλειστηριασμός αγροτεμαχίων στο Αγράρι Μυκόνου, τα οποία ήταν ιδιοκτησίας του κοινού σχήματος που ίδρυσαν τα δισέγγονα του Ιωάννη Μεταξά, Ιωάννης και Δημήτριος Ευγένιος Περρωτής, γιοι της Ιωάννας Φωκά, με τον Κωνσταντίνο Σαραντόπουλο, επιχειρηματία που ηγείται της εισηγμένης αλευροβιομηχανίας Μύλοι Σαραντόπουλος με έδρα το Κερατσίνι.
Το πρώτο ακίνητο βγαίνει στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2 εκατ. ευρώ, παρόλο που η αξία του εκτιμήθηκε αρχικά σε 1,28 εκατομμύρια.
Οφειλέτες είναι η Έκτακτον, εταιρεία τουριστικών αναπτύξεων και ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος και επισπεύδουσα η Τράπεζα Πειραιώς ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του ομολογιακού 7,24 εκατομμυρίων που εκδόθηκε το 2007.
Η επιφάνειά του φτάνει τα 10,56 στρέμματα κι είναι το μικρότερο σε έκταση από τα τρία.
Σύμφωνα με τους εκτιμητές σε τμήμα του ακινήτου απαγορεύεται η χρήση της κατοικίας. «Οι αξίες παρουσiασαν πτώση μετά από την έναρξη της κρίσης μέχρι τα τελευταία 2 με 3 έτη, και έκτοτε παρουσιάζουν άνοδο.
Το γεγονός ότι στην περιοχή μπορούν να κατασκευαστούν τόσο κατοικίες όσο και τουριστικά καταλύματα κάνει την περιοχή ελκυστική στους επενδυτές».
Τα υπόλοιπα δύο ακίνητα έχουν εμβαδό 20 και 13,9 στρεμμάτων και βρίσκονται στην ίδια περιοχή, ενώ οφειλέτες παρουσιάζονται στην πρώτη περίπτωση ο Δημήτριος Ευγένιος Περρωτής και η Έκτακτον και στη δεύτερη ο Ιωάννης Περρωτής και η εταιρεία.
Οι ίδιοι προσέφυγαν δικαστικά για τον υπολογισμό της αξίας των ακίνητων αι υποστήριξαν ότι η μεγαλύτερη επιφάνεια των κατασχεθέντων τριών αγροτεμαχίων βρίσκεται εντός της μπλε ζώνης, στην οποία επιτρέπεται ανέγερση κτιρίων οικιστικής, τουριστικής ή εμπορικής χρήσης.
Μάλιστα, προσκόμισαν νέα έκθεση εκτίμησης, όπου η αξία τους προσδιορίζεται σε 4,07 εκατ. ευρώ, 4,072 εκατ. ευρώ και 8,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Έκαναν επίσης λόγο για προσφορά που τους υποβλήθηκε για την αγορά της ενιαίας έκτασης, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 24% σε σχέση με την αρχική έκθεση εκτίμησης.
Τότε, υπολόγισαν ότι το προσφερόμενο τίμημα και για τις μετοχές των τριών θυγατρικών που ελέγχουν τις εκτάσεις ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 36 εκατ. ευρώ.
Τα αυθαίρετα της οικογένειας Πατρώνη
Στις 13 Ιουλίου είναι προγραμματισμένο να εκπλειστηριαστούν 14 οριζόντιες ιδιοκτησίες της Βικτώρια Τουριστικές Επιχειρήσεις, συμφερόντων της οικογένειας Πατρώνη, που συνδέθηκε με επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, αλλά τα μέλη της κατατάσσονται στους οφειλέτες της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Οι ιδιοκτησίες 4.143 τ.μ. στο Φανάρι και περιλαμβάνουν
- αποθήκη 25 τ.μ.,
- αποθήκη 37 τ.μ.,
- αποθήκη 26,50 τ.μ.
- αποθήκη 22 τ.μ.,
- αποθήκη 24 τ.μ.,
- αποθήκη 23 τ.μ.,
- αποθήκη 42 τ.μ.
- διαμέρισμα 25 τ.μ. με αυθαίρετη οικία 356,50 τετραγωνικών,
- διαμέρισμα 37 τ.μ.,
- διαμέρισμα 26 τ.μ.,
- διαμέρισμα 23,5 τ.μ.
- διαμέρισμα 22 τ.μ.,
- διαμέρισμα 24 τ.μ. και
- διαμέρισμα 43 τ.μ..
Όπως γίνεται σαφές από την έκθεση εκτίμησης, τo συγκρότημα κατοικιών εντός του γηπέδου βρίσκεται σε κακή κατάσταση.
Επιπλέον, λόγω της μη ταύτισης των συμβολαιογραφικών εγγράφων με την πραγματικότητα απαιτείται τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Κάποια από τα κτίρια έχουν κλειστεί και μπαζωθεί, συνεπώς είναι πιθανό να υπάρχουν καταγγελίες και πρόστιμα στο τμήμα αυθαιρέτων για τα συγκεκριμένα κτίρια.
Καθώς οι κατασκευές είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετες και δεν υπάρχει ταύτιση συμβολαιογραφική και πολεοδομική με την πραγματικότητα, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και πλήρης νομικός έλεγχος, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν τοπρόβλημα του συγκεκριμένου ακινήτου δυσεπίλυτο.
Το «ταλαιπωρημένο» διαμέρισμα του Βίκτωρα Ρέστη
Μπορεί η Μύκονος να έχει την τιμητική της, αλλά στο σφυρί βγαίνει ξανά και το ένα από τα διαμερίσματα ακινήτου του Βίκτωρα Ρέστη στο Ελληνικό, αφού ο πλειστηριασμός την προηγούμενη φορά ανεστάλη.
Ο επιχειρηματίας είχε ζητήσει να διορθωθεί το τίμημα προς τα πάνω για το διαμέρισμα γ’ ορόφου, που βγήκε σε πλειστηριασμό για οφειλή 50.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου ύψους 351 χιλιάδων, και επισπεύδοντα έναν ιδιώτη.
Το διαμέρισμα έχει επιφάνεια 87,78 τ.μ., σύμφωνα με τη διορθωτική απόφαση και αποτελείται από καθιστικό – τραπεζαρία – κουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο, ένα μπάνιο, διάδρομο, χώρο όπου βρίσκεται η σκάλα στον χώρο του δώματος, ημιυπαίθριο χώρο προς το βορειοδυτικό ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και ημιυπαίθριους χώρους.
Μαζί με το διαμέρισμα, στο σφυρί βγήκε επίσης η θέση στάθμευσης αυτοκινήτου του υπογείου, η οριζόντια ιδιοκτησία αποθηκευτικού χώρου – γκαράζ του υπογείου και η αποκλειστική χρήση του τμήματος της ταράτσας του τριώροφου κτιρίου στα νότια προάστια.
Σημειωτέο ότι το ακίνητο φέρει προσημείωση υποθήκης για ποσό 150.000 ευρώ κατά του Βίκτωρα Ρέστη.
Η τιμή της πρώτης προσφοράς έχει οριστεί μετά κόπων στα 550.000 ευρώ, ύστερα από αίτηση του εφοπλιστή.
Ο πλειστηριασμός είχε οριστεί για τον Ιούνιο του 2021, ωστόσο ο κ. Ρέστης προσέφυγε δικαστικά ζητώντας να αυξηθεί η τιμή πρώτης προσφοράς από τις 177.000 ευρώ στις 907.000 ευρώ.