Μια ομάδα παράκτιων ψαράδων σε Άνδρο και Κύθνο καινοτομεί και οδεύει προς τη βιώσιμη αλιεία
Οι παράκτιοι αλιείς από την Άνδρο και την Κύθνο, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μετασχηματίζοντας την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο» του WWF, συνεχίζουν με σταθερά βήματα να εφαρμόζουν πρακτικές βιώσιμης αλιείας.
Tους τελευταίους μήνες πρωτοπορούν με τη χρήση νέων εργαλείων, όπως είναι οι συσκευές εντοπισμού θέσης, ενώ εξερευνούν και νέες τεχνολογίες στην πώληση των αλιευμάτων.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς, με τη συμμετοχή παράκτιων αλιέων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, και έχει ως κεντρικό στόχο την υιοθέτηση και την εφαρμογή βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών, καθώς και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αλιέων.
Aπό τη μελέτη που πραγματοποίησε το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2021, στα νησιά της Άνδρου και της Κύθνου, αποδείχθηκε ότι υπάρχουν πληθυσμοί ειδών, η κατάσταση των οποίων μπορεί να βελτιωθεί χρησιμοποιώντας πιο επιλεκτικά εργαλεία και μειώνοντας την αλιευτική προσπάθεια- πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται από τους αλιείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
Επιπλέον όμως, για κάποια πολύ εμπορικά είδη, όπως ο μπακαλιάρος, το μπαρμπούνι, και το φαγκρί, των οποίων οι πληθυσμοί υπεραλιεύονται, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη και αυστηρή διαχείρισή τους σε εθνικό επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των συγκεκριμένων ιχθυαποθεμάτων.
Μόνο δουλεύοντας από κοινού μπορούμε να βρούμε κατάλληλες και εφαρμόσιμες λύσεις για να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές. Μέσα από τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας αλλά και των άμεσα εμπλεκομένων, χτίζουμε ένα παράδειγμα προς μία βιώσιμη αλιεία. Γιατί η ζωή των ψαράδων εξαρτάται από τη θάλασσα και η θάλασσα εξαρτάται από αυτούς», τονίζει ο Μιχάλης Μαργαρίτης, υπεύθυνος αλιείας πεδίου στο WWF Ελλάς.