Μετάλλαξη Δέλτα: Φόβοι για τέταρτο κύμα της πανδημίας ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι – Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια
Παγκόσμιος συναγερμός για την πιο μεταδοτική μετάλλαξη – Στο έλεος της «Δέλτα» η Πορτογαλία και η Ρωσία, προβληματισμός ακόμα και στο Ισράηλ – Ανησυχία για τα παιδιά, που ενδέχεται να μετατραπούν στον πιο ευάλωτο πληθυσμό.
Η μετάλλαξη Δέλτα ρίχνει βαριά τη σκιά της και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Παρότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν παγκοσμίως μία αισθητή βελτίωση, η πιο μεταδοτική μετάλλαξη έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Προκαλεί φόβους για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, ακόμα και εν μέσω καλοκαιριού. Εξάλλου, η μετάλλαξη αυτή είναι τρεις φορές πιο μεταδοτική από τον κορωνοϊό που επικρατούσε πέρσι το καλοκαίρι.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι ότι τη στιγμή που η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοίνωσαν την άρση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χρήση μάσκας και για τους πλήρως εμβολιασμένους με την παράλληλη τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.
Η Δέλτα ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία. Πλέον έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 92 χώρες. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η μετάλλαξη Δέλτα είναι 40-60% πιο μεταδοτική από την Άλφα και όλο και περισσότερες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τη νέα αυτή απειλή. Η Βρετανία είναι από τις χώρες που έχει πληγεί ιδιαίτερα, καθώς η μετάλλαξη φαίνεται να κυριαρχεί του στελέχους Άλφα.
Η Άλφα, γνωστή και ως βρετανική μετάλλαξη, διαδόθηκε ταχύτατα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η «ινδική» εμφανίζει 50-100% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. «Αν η Άλφα είχε περίπου 50% αυξημένη μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και η Δέλτα είναι 50% πιο μεταδοτική από την Άλφα, τότε μιλάμε για έναν ιό που είναι δύο φορές πιο μεταδοτικός από από το αρχικό στέλεχος» δήλωσε ο βιολόγος Άρης Κατζουράκης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η περίπτωση του Ισραήλ εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Και αυτό επειδή το μεταλλαγμένο στέλεχος «καλπάζει» σε μία χώρα-πρότυπο ως προς τους εμβολιασμούς. Τη στιγμή δηλαδή που ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας έχει θωρακιστεί μέσω των εμβολίων, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 65% του συνολικού πληθυσμού. Το ποσοστό στους ενήλικες, μάλιστα, ξεπερνάει το 85%.
Παρ’ όλα αυτά, νοσούν ακόμα και εμβολιασμένοι κι αυτό είναι που οδήγησε τις αρχές στην επαναφορά των μέτρων. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ισραηλινών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Σάρον Άλροϊ-Πρέις, 891 άτομα έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό τον τελευταίο μήνα, οι μισοί εκ των οποίων είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
πηγη protothema.gr