Την προειδοποίηση ότι με τη νομοθετική ρύθμιση για τις εφημερίες ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ υπάρχει κίνδυνος τα νησιά να μείνουν χωρίς γιατρούς έστειλε στο υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος κάλεσε τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, «να φροντίσει με την νομοθετική διάταξη που θα φέρει, να μην διώξει τους ανθρώπους από τα νησιά, συνολικά δηλαδή, να μην κάνει τα νησιά ένα μέρος όπου δεν θα θέλουν να πηγαίνουν οι γιατροί γενικώς. Να μην διώξει και αυτούς τους ιδιώτες, να μην διώξει τους διώξει τους γιατρούς συνολικά από τα νησιά. Διότι αν κάνει μια ρύθμιση που λέει ότι οποιοσδήποτε έχει ιδιωτικό ιατρείο στην Κω ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί το κράτος του να τον καλεί να εργαστεί για το κράτος, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν θέλει να εργαστεί για το κράτος, δεν θα ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο στην Κω».
«Οι εννιά που είναι σήμερα, οι τέσσερις θα συνταξιοδοτηθούν, ο ένας, ο στρατιωτικός θα μετατεθεί και θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα λέμε ότι δεν έχουμε τώρα ούτε ιδιώτες γιατρούς ούτε στο νοσοκομείο. Άρα να προσέξει ένα πράγμα, αυτό. Το δεύτερο πράγμα που έχει να προσέξει είναι να μην αποτρέπει τους νέους συναδέλφους από το να γίνουν παθολόγοι. Διότι οι παθολόγοι αυτή τη στιγμή είναι λιγότεροι από όσους θα χρειαζόμασταν αριθμητικά σε όλη τη χώρα. Πάρα πολλοί είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, προσθέτοντας ότι «με αυτά τα μέτρα, έτσι όπως τα ακούμε εμείς, εκτιμούμε ότι έχουμε αυτές τις δύο πολύ σοβαρές παρενέργειες, είτε τη μία είτε και τις δύο».
Παράλληλα, τόνισε ότι «αν μπείτε στη Διαύγεια, καθημερινά, θα δείτε ότι έχουμε από 2 έως 5 παραιτήσεις από Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με την ανακοίνωση του υπουργού θα βλέπαμε αυτό να έχει κοπεί. Δεν το έχουμε δει και δεν θα το δούμε. Γιατί, 24 ώρες την ημέρα έχει το 24ωρο για όλους, 24 ώρες τη μέρα και οι άνθρωποι κάποια στιγμή κουράζονται. Χρειάζονται κι έναν χρόνο αναψυχής, ηρεμίας και ξεκούρασης, όπως θέλετε πείτε το. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να εργάζονται 16 ώρες τη μέρα».
ΣΥΡΙΖΑ: Έκκληση στον υπουργό Υγείας να ακούσει τους γιατρούς και την ύστατη ώρα να αποσύρει την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική ρύθμιση
«Κινδυνολογία. Χυδαίος λαϊκισμός. Καταστροφολογία της αντιπολίτευσης: Τέτοιου είδους λάσπη θα είχε ήδη εξαπολύσει ο λαλίστατος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αν η προειδοποίηση ότι τα νησιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρούς εξαιτίας της νομοθετικής ρύθμισης για τις εφημερίες είχε προέλθει από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
Και συνεχίζει:
«Τώρα που ένα «γαλάζιο» στέλεχος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και υποψήφιος στις τελευταίες ευρωεκλογές με τη ΝΔ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποιεί τον κ. Γεωργιάδη «να μην διώξει τους ανθρώπους από τα νησιά», είναι απλά Δευτέρα.
Αν φτάνει ο κ. Εξαδάκτυλος να παραδέχεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απειλεί να κάνει «τα νησιά ένα μέρος όπου δεν θα θέλουν να πηγαίνουν οι γιατροί γενικώς» καλώντας την να «μην διώξει τους γιατρούς συνολικά από τα νησιά», εμείς δυσκολευόμαστε να προσθέσουμε κάτι.
Απευθύνουμε, ωστόσο, έκκληση στον υπουργό Υγείας να ακούσει τους γιατρούς και την ύστατη ώρα να αποσύρει την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική ρύθμιση.
Αν θέλει πραγματικά να δώσει κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής ιατρών στις δομές του ΕΣΥ που εδρεύουν σε άγονες και προβληματικές περιοχές, μπορεί εδώ και τώρα να κάνει δεχτεί την πλήρως τεκμηριωμένη και κοστολογημένη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια τροπολογία μάλιστα η οποία ευθυγραμμίζεται με σχετική απόφαση του ΠΙΣ (α.π 422/9-2-2023).
Μόνο με μόνιμες προσλήψεις και επικαιροποιημένα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των δομών του ΕΣΥ, όχι με ημίμετρα και εμβαλωματικές «λύσεις». Ούτε, βέβαια, με αντισυνταγματικές και παράνομες επιτάξεις ή εξαίρεση των ιδιωτών ιατρών από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.»