Στη Βουλή κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία προβλέπει την άμεση κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις. Από τη Δευτέρα βγαίνουν οι μπουλντόζες για τα πρώτα 100 αυθαίρετα. Η λίστα των κατεδαφίσεων περιλαμβάνει 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση και 685 στον Αιγιαλό.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι η τροπολογία θα είναι μεταβατική έως ωσότου λειτουργήσουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης και θα δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις χωρίς να θίγεται η υπάρχουσα νομοθεσία.
Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος θα έχει πλέον την αρμοδιότητα της κατεδάφισης αλλά και της επιβολής προστίμων για καταπάτηση αιγιαλού, αναδασωτέες πυρόπληκτες περιοχές, ρέματα και κατεδαφιστέα.
Με βάση την τροπολογία η εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης ανήκει στην αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης.
Σχετικά με τα ένδικα μέσα, πλέον οι ενστάσεις θα γίνονται απευθείας στο ΣτΕ και εντός 15 ημερών.
Την τροπολογία προανήγγειλαν νωρίς το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Υπ.Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η κατεδάφιση 2.500 αυθαιρέτων κτισμάτων σε δασικές περιοχές και 700 σε παραλίες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι η παράλληλη διαδικασία που εισάγεται με την τροπολογία, αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, αφορά «κτήρια ετοιμόρροπα, αφορά αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από την παραλία» όπως άλλωστε ορίζει η κείμενη νομοθεσία με το νόμο που είναι γνωστός ως «νόμος Τρίτση» (μαντρότοιχοι κλπ) και αυθαίρετες κατασκευές σε ρέματα προδιαγεγραμμένα με βάση τους κανόνες του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Πρέπει να γίνει σαφές, ότι αυτή η παράλληλη διαδικασία που εισάγεται με την τροπολογία, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, δεν αφορά όλες τις περιοχές ούτε όλα τα αυθαίρετα. Είναι σαφέστατα προσδιορισμένη για περιοχές «ευαίσθητες», όπως οι αναδασωτέες, τα ρέματα κλπ.», είπε ο κ. Σταθάκης.
Αναφερόμενος στις διατάξεις για τη Μακρόνησο, για την οποία ο υπουργός αποκτά το δυνατότητα να προχωρά στην εργολαβία της κατεδάφισης αυθαιρέτων, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι «τα αυθαίρετα της Μακρονήσου θα πέσουν». Παράλληλα επισήμανε ότι στην τροπολογία έχουν περιληφθεί και οι διατάξεις για την προστασία των υγρότοπων στην Αττική, ενώ αναφορά έκανε και στη διάταξη με την οποία επεκτείνεται το κοιμητήριο της Νέας Μάκρης, καθώς ο δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενταφιασμού των θυμάτων της πυρκαγιάς.
Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως σύντομα θα παρουσιαστεί και ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του τομέα Πολιτικής Προστασίας, που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως είπε, στις φυσικές καταστροφές μέχρι τώρα οι αποζημιώσεις προβλέπονταν μόνο για την πρώτη κατοικία, ωστόσο με τροπολογία πλέον επεκτείνονται και στη δεύτερη κατοικία.
Από τον Οκτώβριο τα Παρατηρητήρια Δόμησης
Από τις 15 Οκτωβρίου μπαίνουν σε λειτουργία τοπικά Παρατηρητήρια Δόμησης. Οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και όλα «σε δημόσια θέα», ενώ στο εξής τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.
Την ίδια ώρα με κονδύλια 5 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται η αποκεντρωμένη διοίκηση προκειμένου να γίνουν απευθείας αναθέσεις όταν το κόστος κατεδάφισης φθάνει τις 135.000 ευρώ, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επεκτείνει εργολαβίες που έχει κατά 50%.
«Καταπατημένο, δασικό, και παράνομα περιφραγμένο το οικόπεδο με τους 26 νεκρούς»
«Διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση» που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου, είναι το οικόπεδο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 26 άτομα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο Μάτι, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
Επιπλέον, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός η έκταση αυτή έχει αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν τακτοποιηθεί με κανέναν νόμο από τους ισχύοντες από το 1977.
Επίσης, έχει παραβεί τη νομοθεσία του 1337/83 νόμου Τρίτση περί περιφράξεων σε απόσταση 500 μέτρων από τον Αιγιαλό και μάλιστα έχει περιτοιχίσει και τη δημόσια ζώνη μεταξύ του αιγιαλού και παραλίας.
Πριν από το 1945 το Μάτι, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, ήταν αγροτική έκταση ενώ πολύ γρήγορα αποκτά αστικό χαρακτήρα καθώς ξεπηδούν οι πρώτες, διάσπαρτες, εξοχικές κατοικίες. Φυτεύονται πεύκα ενώ ακολουθεί μια άναρχη δόμηση όπου παρατηρείται έντονη στα χρόνια που ακολουθούν. Από το 1983 και μετά γίνονται οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις με σκοπό την οριοθέτηση της άναρχης δόμησης στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για πολεοδομικά και χωροταξικά μέτρα στην ανατολική Αττική και την κατάθεση σχετικής τροπολογίας.
Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, το ΤΕΕ «έχει σταθεί στο πλευρό κάθε κυβέρνησης, ανεξαρτήτως κόμματος, για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού».
Εξάλλου, με υπουργική απόφαση κατεδαφίζονται και τα αυθαίρετα της Μακρονήσου.
Τo «μωσαϊκό» της αυθαίρετης δόμησης
Κι άλλες φορές είχε επιχειρηθεί να υπάρξει ένας πολεοδομικός σχεδιασμός για τον περιορισμό της άναρχης δόμησης στη Ραφήνα και την ευρύτερη περιοχή αλλά είχε προσκρούσει σε δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων. Οι τελευταίοι, πάντως, μετά τη συμφορά, εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου σχεδίου που θα σέβεται τους κανόνες και θα παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους.