ΤΟΠΙΚΑ

Η ΜΥΚΟΝΟΣ και τα τεράστια λάθη της

Η ΜΥΚΟΝΟΣ και τα τεράστια λάθη της
Η Χρυσηίδα Δημουλίδου γράφει για την δική της Μύκονο

#ΜΥΚΟΝΟΣ και τα τεράστια λάθη της.

Στην γωνία την περίμεναν εδώ και πολλά χρόνια, τη Μύκονο, τα άλλα ελληνικά νησιά που πάντα έβλεπαν μόνο την πλάτη της πρωταγωνίστριας των θερινών διακοπών και φυσικά μαζί τους και οι υπόλοιποι θερινοί προορισμοί. Το είχε καβαλήσει για τα καλά το καλάμι η βασίλισσα των διακοπών που έγινε ο πόθος του κάθε Έλληνα που αποζητούσε να ζήσει στην αγκαλιά της, μαγικές μέρες και νύχτες. Κι όπως είναι αναμενόμενο ότι ανεβαίνει πολύ ψηλά και πέσει, η πτώση κάνει ηχηρό γδούπο και αφήνει μεγάλα τραύματα.

Τη Μύκονο την γνώρισα το καλοκαίρι του 1975 και την ερωτεύτηκα με τη πρώτη ματιά. Εννοείται καμία σχέση με το σήμερα. Αν την παρομοιάσουμε με γυναίκα ήταν ένα πανέμορφο κορίτσι των λουλουδιών, με χρυσαφένια μαλλιά και καταγάλανα μάτια. Και το πιο εντυπωσιακό; Κυκλοφορούσε αμακιγιάριστη ολόγυμνη δίχως να προκαλεί κανένα, αντίθετα απελευθέρωνε τα ταμπού από τους ανθρώπους, τους έκανε ευτυχισμένους γι αυτό και ήθελαν να την επισκεφτούν, ξανά και ξανά. Εκείνο το κορίτσι που διατηρούσε μια αγνότητα μέσα στη γύμνια της, σήμερα είναι μια σιλικονάτη μεσήλιξ, φορτωμένη με παγιέτες και 12ποντα τακούνια, με υπερβολικό μακιγιάζ, που θέλει να τραβήξει την προσοχή, με κάθε τρόπο, προκλητικό ή όχι και σχεδόν προκαλεί τρόμο. Αν και κυκλοφορεί πλέον με ρούχα, είναι πιο χυδαία από ποτέ. Η άλλοτε πανέμορφη κοπέλα έχει γίνει πλέον «αρπακτικό» γιατί το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα χρήματα, η επίδειξη πλούτου, το θεαθήναι. Τρίβουν από χαρά τα χέρια τους τα άλλα νησιά, ακόμη και τα πιο ασήμαντα που βλέπουν να γεμίζουν με Έλληνες και ξένους που αποζητούν οικονομικές διακοπές και να περάσουν καλά δίχως να ξοδέψουν για δύο εβδομάδες, μισθούς ετήσιου προϋπολογισμού.

Όλα ξεκίνησαν όταν εκείνη η πανέμορφη χρυσή περιοχή, με ένα τόσο δα ταβερνάκι, στην παραλία της Ψαρρούς, σταδιακά έγινε πόλος έλξης των πλουσίων και μετονομάστηκε #Νάμμος και χρίστηκε το χρυσό meting point των χλιδάτων Ελλήνων. Για να πω την αλήθεια μέχρι εκεί τα πράγματα πήγαιναν καλά. Και μετά έγινε η αποβίβαση των χλιδάτων Αράβων, μάλιστα και πριγκίπων, που οι περιουσίες τους άγγιζαν τον Θεό.

Κάπου εκεί η Μύκονος πίστεψε πως είναι Θεός και η ίδια. Τα πάντα προσαρμόστηκαν στα αραβικά γούστα, μέχρι χαλιά στρώθηκαν πάνω από την άμμο, φυτεύτηκαν φοινικόδεντρα, εμφανίστηκαν πανταχόθεν ναργιλέδες, μέχρι και καμήλες, ακουγόταν αραβικές μουσικές και ότι άρεσε τους κελεμπιδάτους που έφερναν τις γυναίκες τους να κολυμπήσουν με κελεμπίες…Ότι πιο κιτς και γελοίο για την ελληνική ομορφιά της Μυκόνου που γέμισαν τα σοκάκια της με «ξελιγωμένους» για σεξ Άραβες και γυναίκες με φερετζέδες. Πιο σουρεάλ σκηνικό, ουτε στον κινηματογράφο. Δεν ήξερες αν έπρεπε να κλάψεις ή να γελάς. Η απόλυτη φρίκη. Ήταν εκεί που οι τιμές εκτοξευτήκαν και άρχισαν να χτίζονται η μία βίλλα μετά την άλλη και οι οργανωμένες παραλίες με λίγες ξαπλώστρες σε λογικές τιμές αλλά και πανέμορφες παρθένες παραλίες να περιφράσσονται και να ιδιωτικοποιούνται προσφέροντας υπηρεσίες πανάκριβων spa όπου ένα μανικιούρ/πεντικιούρ χρεωνόταν όπως έμαθα μέχρι και 1000 ευρώ.

Καταλαβαίνετε ότι ούτε οι ευκατάστατοι Έλληνες μπορούσαν πλέον να ξοδέψουν τα αστρονομικά ποσά των Αράβων όπου μια σαμπάνια έφτανε μέχρι και 110.000 ευρώ. Έτσι σταδιακά οι πρώην εγχώριοι άρχοντες άρχισαν να υποχωρούν και να την κάνουν για αλλού, όπου θα ένοιωθαν πάλι άρχοντες αλλά και δεν θα τους έπιαναν τον κώλο. Και εννοείται ότι η Μύκονος έγινε όνειρο θερινής νυκτός για τον μέσο Έλληνα πολίτη που άρχισε να επιλέγει άλλα νησιά, μέχρι και άγονης γραμμής.
Εκείνο που δεν υπολόγισε η Μύκονος είναι πως οι πολύ πλούσιοι του πλανήτη βαριούνται πολύ εύκολα και αλλάζουν συνέχεια στέκια παρασύροντας μαζί τους και τους ομοίως τους, είναι ένα παγκόσμιο σινάφι. Επίσης η Μύκονος δεν υπολόγισε πως το πολύ χρήμα, φέρνει ναρκωτικά, επαγγελματίες κλεφτρόνια, βίζιτες, καταστήματα με πανάκριβες εταιρείες ρούχων που μόνο οι χλιδάτοι μπορούν να μπουν μέσα. Τι στο καλό θέλει η LV στο κέντρο της χώρας όπου κάποτε στη θέση της υπήρχε ένα πολύ όμορφο ρεστοράν που έτρωγες με πολύ προσιτές τιμές και χάζευες την περαντζάδα; Όταν ξεκίνησαν οι κλοπές των Αράβων μέσα από τις πανάκριβες βίλες που νοίκιαζαν όπου η κάθε μέρα στοίχιζε όσο μια γκαρσονιέρα, έπεσε σύρμα, τα μάζεψαν και την έκαναν για άλλη γη και άλλα μέρη. Το ίδιο και οι international celebrities ανά τον κόσμο που έκαναν αναρτήσεις στα social για κλοπές και ουδεμία ασφάλεια. Και ακoλούθησαν και απλοί τουρίστες με δημόσιες αναρτήσεις καταγγέλλοντας πχ ξαπλώστρα με 2 ποτά, χρέωση 800 ευρώ.
Κι έτσι φτάσαμε στο σήμερα με ένα νησί να είναι σχεδόν άδειο κατακαλόκαιρο που άλλοτε χρειαζόσουν μισή ώρα για να κάνεις 50 μέτρα απόσταση. Και από ότι λένε τα κακά μαντάτα, αυτό θα κρατήσει τουλάχιστον 5ετια και θα είναι τεράστιο χτύπημα για τη Μύκονο που επένδυσε σε πανάκριβα ακίνητα και επιχειρήσεις που δεν έχουν ζήτηση. Και φυσικά όλοι λένε καλά να πάθει για να μάθει να σέβεται τουλάχιστον τον Έλληνα που την έφτιαξε και τον περιφρόνησε.
Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει γνώμη ο τουρίστας; Για μένα που γνωρίζω το νησί 50 χρόνια τώρα, κι αν δεν είχα σπίτι εδω, ουτε που θα πατούσα το πόδι μου, διότι δεν περνώ πλέον καλά γι αυτό και σπάνια βγαίνω έξω, καλό είναι να επανέλθει στο απλό λιτό ύφος του παρελθόντος, να κατεβάσει τιμές καταλυμάτων, ξαπλώστρας, ποτών και φαγητών ακόμη και ακτοπλοϊκών που είναι πανάκριβα να έρθεις στο νησί και να επαναφέρει τον παλιό καλό εαυτό της, εκείνον που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε εμείς οι παλιοί. Γιατί τη Μύκονο την αγαπάμε ακόμη, ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δεκαετίες 70’, 80’, 90’, όπου κάναμε την μέρα νύχτα και την νύχτα μέρα από τα γλέντια και όλοι, πλούσιοι και φτωχοί ήμασταν μια τεράστια παρέα? Οι παραλίες να γκρεμίσουν τα τείχη πρόσβασης και να γίνουν ελεύθερες και προσιτές. Ποιος μωρέ θέλει χλίδα σε παραλία; Ή είναι ή μαλ@κας ή ψώνιο ή κομπλεξικός. Η θάλασσα και οι παραλίες μας θέλουν γυμνούς και ένα με τη φύση. Δεν γουστάρουν ουτε κοσμήματα ουτε μακιγιάζ ουτε χρυσοκεντημένες πετσέτες και μαγιό. Θέλουν να γίνεσαι ένα με τη φύση και να σου αφαιρεί κάθε κακή ενέργεια, να σε γιατρεύει και να σου απαλαίνει το κάθε πόνο, ψυχικό ή σωματικό. Και επιτέλους πάψτε να πληρώνετε γυναίκες για σεξ, ερωτευτείτε και απολαύστε τον φυσικό έρωτα έτσι όπως τον βιώσαμε εμείς οι παλαιότερες γενεές και έχουν να λένε για εκείνα τα χρόνια. Να θυμάστε όπου πατάει το πόδι του το πολύ χρήμα, φέρνει την καταστροφή κάθε ομορφιάς και συναισθήματος.

Πάραυτα όλοι εμείς που γνωρίσαμε τη Μύκονο όπως την έπλασε ο Θεός, την αγαπάμε ακόμη και όσο και να την κατηγορήσουμε που μας έχει πικράνει, όταν φυσά εκείνος ο #άνεμος, τα ξεχνούμε όλα. Διότι αυτόν τον ιδιαίτερο άνεμο της, που σε ξυπνά και σε γεμίζει ενέργεια και νιάτα, δεν τον συνάντησα πουθενά κι ας έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Γι αυτό εύχομαι να συνέρθει και να επανέλθει στα παλιά να φέρει πίσω τους Έλληνες

Και τελειώνω με τα λόγια του παππού Κωνσταντή στο βιβλίο μου «Η 13η Πύλη»
«Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο όλα όσα χρειάζεται. Τα υπόλοιπα ονομάζονται πλούτη»

Χρυσηίδα Δημουλίδου
Κοινοποίηση ελεύθερη
(foto. Πάνορμος κάποτε…)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.