ΕΛΛΑΔΑ

Η έξαρση κρουσμάτων φέρνει πιο κοντά νέα μέτρα – Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Η έξαρση κρουσμάτων φέρνει πιο κοντά νέα μέτρα – Τι εισηγούνται οι ειδικοί
Νέος προβληματισμός μετά τα 58 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες - Σε ισχύ τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στον Προμαχώνα - Από σήμερα η Βρετανία

Πρόσω ολοταχώς για περιορισμούς και μέτρα βρίσκεται η χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδημία του κορωνοϊού. Τα εκατοντάδες κρούσματα της λοίμωξης Covid-19 που καταγράφονται τον Ιούλιο, και ιδίως τα εισαγόμενα, έχουν κινητοποιήσει τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Οι αρμόδιοι ευελπιστούν πως τα μέτρα που ελήφθησαν με την εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου αλλά και εντός της χώρας με την απαγόρευση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου, όπως τα πανηγύρια και παρεμφερείς πολυπληθείς διοργανώσεις, θα υπάρξει μετριασμός της διασποράς του κορωνοϊού. Δεν αποκλείεται ωστόσο να τεθούν σε ισχύ επιπλέον περιοριστικά μέτρα, εάν η επιδημιολογική καμπύλη συνεχίζει να κινείται ανοδικά, παραπέμποντας στην «κούρσα» προηγούμενων δύσκολων εβδομάδων της πανδημίας.

Από σήμερα όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα από τον Προμαχώνα προς την Ελλάδα θα πρέπει να:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχουν συζητήσει στις τηλεδιασκέψεις τους την ενδεχόμενη υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους, πχ σε καταστήματα για όλους όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτούς, αλλά και το όριο των 50 ατόμων σε μυστήρια όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις.

Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί είναι η ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, και κατά τους ειδικούς η σαφής αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων, δηλαδή των κρουσμάτων χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης, ιδίως στην Αττικήκαι τη Θεσσαλονίκη, οδηγεί προς αυτήν την εκτός ελέγχου κατάσταση. Θεωρούν όμως πως με την έγκαιρη εφαρμογή μέτρων η «τυφλή» πορεία του κορωνοϊού μπορεί να περιοριστεί δραστικά.

Στον μακρύ κατάλογο των κρουσμάτων του Ιουλίου προστέθηκαν ακόμη 58 νέα περιστατικά χθες, από τα οποία τα 34 είναι εισαγόμενα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 480 κρούσματα κορωνοϊού από την 1η Ιουλίου και από αυτά τα 270 είναι εισαγόμενα.

Η έντονη κινητικότητα του ιού στη χώρα μας αποτυπώνεται και στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, που υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε 15 ημέρες. Υπενθυμίζεται πως οι νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία αναφοράς θεωρείται ένα από τα αξιόπιστα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί για την πορεία του ιού, για την μόλυνση, τη νόσηση και την επίπτωση στον οργανισμό – η τελευταία αποτυπώνεται στα στοιχεία των διασωληνωμένων ασθενών και τέλος υπάρχει και το βαρύ στοιχείο των ανθρώπινων απωλειών.

Χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού 87 άτομα, εκ των οποίων οι 35 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Θαλάμους αρνητικής πίεσης. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι συνολικά ήταν 41, ενώ οι διασωληνωμένοι 9.

Στον χθεσινό απολογισμό οι διασωληνωμένοι ήταν 13, με την πλειονότητα άνδρες και ηλικίας κάτω των 64 χρόνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ασθενών, οι 2 είναι στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων και οι 8 στην ομάδα 40-64 χρόνων.

Τα νοσοκομεία με τους περισσότερους ασθενείς σε κλινικές Covid-19 είναι το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη (13), το Σωτηρία (11), το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης (7) και το Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας (6).

Θετικό κρίνεται ότι για όγδοη ημέρα δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος (193 συνολικά οι θάνατοι).

Από το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο φαίνεται ότι επιμένουν οι «εστίες» σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Χθες, καταγράφηκαν οκτώ και επτά κρούσματα αντίστοιχα, με τα συνολικά από την περασμένη Πέμπτη να ξεπερνούν πια τα 35 στις δύο περιοχές. Σταθερά στον «χάρτη» μένουν Ξάνθη, Κοζάνη, Χαλκιδική, Ημαθία, ενώ στο συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που περιλαμβάνονται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ τρία προέρχονται από τη Λέσβο – πρόκειται για μέλη μιας οικογένειας (παππούς – πατέρας και εγγονός).

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.