Δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, θα ανακοινώσουν σήμερα Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Το μεσημέρι θα εξειδικευτούν οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη. Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διάθεση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη παραγωγικών δραστηριοτήτων με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου, ενώ τόνισε και ότι το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται, κάνοντας έκκληση στους εργοδότες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.
Αναφορικά με τα μέτρα που θα εξαγγείλει την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. μίλησε στην έκτακτη εκπομπή LIVE NEWS. «Θα είναι μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση αλλά και για την στήριξη των εργαζόμενων. Στόχος είναι να βγούμε από κρίση χωρίς να έχουμε χάσει ούτε θέσεις εργασίας ούτε επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Σχετικά με το πόσα χρήματα θα διατεθούν για τους παραπάνω σκοπούς, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «το 1% του ΑΕΠ είναι χρήματα που θα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, θα υπάρχουν και άλλα χρήματα από το ΕΣΠΑ, την Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
Ο κορωνοϊός φέρνει νέα οικονομικά μέτρα
Αναλυτικότερα τα μέτρα αφορούν:
– Κάλυψη του μισθού για τους πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους που σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Το κράτος θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος του μισθού που θα τους καταβληθεί σε λίγες εβδομάδες, αλλά και τις πλήρεις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους αναμένεται να φτάνει τα 400 ευρώ. Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που λειτουργούν εν μέρει (π.χ. ταβέρνα δεν πληρώνει μισθούς για σερβιτόρους αλλά πληρώνει μισθούς για delivery).
– Ενισχύσεις και κίνητρα στις επιχειρήσεις για να σταματήσουν να κάνουν απολύσεις, το οποίο είναι το πιο άμεσο πρόβλημα αυτή τη στιγμή.
– Αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών (για τρεις και τέσσερις μήνες) ή παροχή ρευστότητας, για να κρατήσει ζωντανές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω πτώσης του τζίρου τους.
Τα μέτρα στήριξης δεν θα καλύπτουν οριζόντια όσες επιχειρήσεις έχουν πτώση του τζίρους τους, αλλά όσες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν για την δημόσια Υγεία.
Σε δεύτερη φάση θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%. Σε επόμενη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυταπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια».