Ανοιχτό, υπό προϋποθέσεις, είναι το ενδεχόμενο να παραχθούν στην Ελλάδα θεραπευτικά μονοκλωνικά αντισώματα ενάντια στον Sars-CoV-2, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στην «Εμβληματική Δράση» Χρήστος Κίττας. Και επισημαίνει ότι η παραγωγή τέτοιων αντισωμάτων έχει επιτευχθεί σε ελάχιστες χώρες στον κόσμο. «Τα αντισώματα που παρήχθησαν και θα χρησιμοποιηθούν για το rapid test, έχουν σταλεί στην Regeneron, η οποία τα έχει αναλύσει και μας έχει στείλει mail, το οποίο πιστοποιεί ότι είναι πολύ ισχυρά. Για να γίνουν φάρμακο χρειάζεται να τα πάρει μία πολύ μεγάλη βιομηχανία και να προχωρήσει στη διαδικασία “εξανθρωποποίησης” (humanization) όπως λέγεται. Δυνητικά θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο αν βρεθεί μία ειδική φαρμακοβιομηχανία»αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Για το ελληνικό rapid test που υπολογίζει ότι θα είναι έτοιμο να διανεμηθεί στην αγορά εντός δύο-τριών μηνών, λέει ότι μία ή δύο ελληνικές εταιρείες, πιθανώς σε σύμπραξη, που θα αναλάβουν την παραγωγή του, έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον και θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο κ. Κίττας εκτιμά ότι σε πρώτη φάση δεν πρέπει να γίνεται σε φαρμακεία, αλλά σε ιατρικές δομές. Απαντά επίσης σε επιχειρήματα αρνητών του εμβολίου, αναφέρεται στους υγειονομικούς που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς επίσης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, θα είναι ικανοποιητική, γιατί όπως λέει ο κόσμος τελικά θα σπεύσει να εμβολιαστεί, όταν δει ότι ο διπλανός του δεν έπαθε κάτι από το εμβόλιο.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στην «Εμβληματική Δράση» Χρήστος Κίττας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου.
Eρ: «Το ελληνικό rapid τεστ από πλευράς ερευνητικής έχει περατωθεί, τώρα είμαστε στα διαδικαστικά να βρούμε την εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή, η οποία πρέπει να είναι ελληνική. Οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και θα το έχουμε περίπου σε ένα μήνα» ανακοινώσατε την πρώτη Δεκεμβρίου. Σε ποια φάση βρισκόσαστε τώρα;
Απ: Οι εταιρείες οι Ελληνικές, μπορεί να είναι μία, μπορεί δύο σε σύμπραξη, έχουν ήδη εντοπισθεί. Δεν έχουμε ακόμη τελειώσει τις συζητήσεις. Η ελληνική γραφειοκρατία είναι ένα γνωστό εμπόδιο και για αυτό και στην πρώτη μου ανακοίνωση ήμουν μάλλον αισιόδοξος, όπως είμαστε πάντα οι ερευνητές που μας συνεπαίρνει η δημιουργία και ξεχνάμε τα διαδικαστικά. «Φτιάξαμε το καλό ελληνικό κρασί και τώρα θέλουμε την εμφιάλωση», αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτή την παρομοίωση. Σε λίγες μέρες πιστεύω ότι θα επέλθει συμφωνία με μία ή δύο ελληνικές εταιρείες. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Από κει και πέρα εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι εταιρείες αυτές, η οποία δεν νομίζω ότι θα είναι σημαντικά αργή. Και μετά θα περάσουμε σε ένα στάδιο δοκιμασίας. Εμείς το έχουμε ήδη δοκιμάσει το προϊόν σε ένα σημαντικό αριθμό ασθενών από τον Ευαγγελισμό και το Αττικόν σε συνεργασία με τον κ. Τσιόδρα και την κ. Κοτανίδου. Ωστόσο χρειάζεται ένας ευρύτερος έλεγχος, ο οποίος δεν θα είναι μακρόχρονος, αφού δυστυχώς είναι πολλοί οι θετικοί στον ιό, είτε νοσούντες, είτε ασυμπωματικοί που υπάρχουν στη χώρα μας και έτσι δεν θα υπάρχουν αριθμητικά προβλήματα. Υπολογίζω ότι σε δύο τρεις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και το τεστ θα μπορέσει να διανεμηθεί.
Ερ: Τα rapid test για τον SARS-CoV-2 ήρθαν για να μείνουν; θα χρησιμοποιούνται και μετά το εμβόλιο;
Απ: Τα rapid test ή οι ταχείες δοκιμασίες για το αντιγόνο του ιού, για να το πούμε ελληνικά, δεν θα εκλείψουν με το εμβόλιο. Θα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, μία εξέταση που θα την χρησιμοποιούμε συνεχώς, αφού ο ιός ακόμη και μετά τα εμβόλια και τα φάρμακα θα πάρει κάποιο χρόνο, όπως μας τονίζουν οι ειδικοί, για να εξαφανιστεί. Θα είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας, που θα το χρησιμοποιούμε για να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας περιορισμού της πανδημίας.
Ερ:«Το τεστ θα πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια ενός υγειονομικού, ενώ σε δεύτερο σκέλος μπορεί να παραχθεί προϊόν που θα μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας»,έχετε επίσης δηλώσει. Και θα ήθελα να μου πείτε περισσότερα πράγματα για αυτό το «κάντο μόνος σου τεστ» .
Απ: Είναι τεράστιας σημασίας η παρουσία εκπαιδευμένου υγειονομικού προσωπικού για να αποφύγουμε να έχουμε αποτελέσματα ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά. Θα μπορούσε, και είναι θέμα της βιομηχανίας να φτιαχτεί, ένα τεστ που μπορεί να γίνεται ατομικά. Αλλά σε αυτή τη φάση όμως κάτι τέτοιο είναι αντιεπιστημονικό. Ίσως αργότερα όταν τα πράγματα καταλαγιάσουν και βρεθούμε σε μία ισορροπία.
Ερ: Η τεχνική των αντισωμάτων που χρησιμοποιείται για το rapid τεστ, είναι η ίδια με τα αντισώματα της Regeneron, με τα οποία ξεκινά κλινική μελέτη σε λίγες μέρες στην Ελλάδα και πρόκειται για φαρμακευτική θεραπεία έναντι του ιού;
Απ: Όχι η τεχνική δεν είναι ίδια ακριβώς. Είναι συναφής. Τα αντισώματα που παρήχθησαν και θα χρησιμοποιηθούν για το rapid test, έχουν σταλεί στην Regeneron, η οποία τα έχει ήδη αναλύσει και μας έχει στείλει mail, με το οποίο πιστοποιεί ότι είναι πολύ ισχυρά.
Ερ: Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο να αποκτήσουμε μετά το ελληνικό rapid test και ελληνική θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων;
Απ: Αυτή τη στιγμή εμείς κοιτάζουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για το ελληνικό rapid test. Αυτά τα αντισώματα για να γίνουν φάρμακο χρειάζεται να τα πάρει μία πολύ μεγάλη βιομηχανία και να προχωρήσει στην διαδικασία «εξανθρωποποίησης» (humanization). Δυνητικά αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν βρεθεί μια ειδική φαρμακοβιομηχανία. Δηλαδή να επιτευχθεί μία συνεργασία της ερευνητικής ομάδας υπό τον καθηγητή κ. Γοργούλη με κάποια μεγάλη εγχώρια ή διεθνή φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα έχει την τεχνογνωσία στο humanization.
Ερ: Και προδήλως αν τα αντισώματα παραχθούν εδώ θα είναι και φθηνότερα; Καθότι γνωρίζουμε ότι είναι πανάκριβα και μέχρι στιγμής αν δεν κάνω λάθος κοστολογούνται 1.200 ευρώ η δόση.