Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Μύκονο και Πάρο – Κινδύνεψαν πολίτες να παρασυρθούν από ορμητικούς χειμάρρους
Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκονται οι Κυκλάδες από το μεσημέρι της Δευτέρας (31/03) με ισχυρές καταιγίδες να σαρώνουν πολλά νησιά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.
Στην Πάρο οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, η ένταση της βροχής είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ορμητικών χειμάρρων που παρέσυραν οχήματα και προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε αυτά.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δρόμοι κυρίως στην περιοχή της Νάουσας αλλά και στις Κολυμπήθρες να έχουν πλημμυρίσει κατεβάζοντας μάλιστα φερτά υλικά και παρασύροντας παρκαρισμένα οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δύο άτομα έξω από τη Νάουσα απεγκλωβίστηκαν από τα οχήματά τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για αγνοούμενους.
Επιπλέον, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα ενεργήσουν αφού μειωθεί η ένταση των βροχοπτώσεων. Παράλληλα σε περιπολίες είναι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της Πολιτικής Προστασίας. Σημειώνεται ότι ελικόπτερο της Πυροσβεστικής επιχείρησε να μεταβεί στο νησί, αλλά λόγω της κακοκαιρίας αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ώρες, με τις Αρχές να συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.
Κλειστά σχολεία αύριο στην Πάρο
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Πάρου όπου καλεί τους κατοίκους να αποφεύγει τις μετακινήσεις , ενώ αναφέρει πως υπάρχουν ζημιές στο οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις και καταρρεύσεις τμημάτων.
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πάρου, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο νησί αύριο Τρίτη (1/4).
Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου: «Καλούμε τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί μας, καθώς και των μεγάλων ζημιών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο, να μην κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο του νησιού μας. Εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.
Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο περιλαμβάνουν, κατολισθήσεις, πλημμύρες και καταρρεύσεις τμημάτων του δικτύου, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη τη μετακίνηση. Ο δήμος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την διαχείριση της έκτακτης κατάστασης.
Παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού να τηρούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».
Tο απόγευμα της Δευτέρας (31/3) εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Πάρου ενημερώνοντας τους για την απαγόρευση της μετακίνησης με οχήματα.
«Απαγορεύεται η μετακίνηση με οχήματα στο οδικό δίκτυο της Πάρου λόγω εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων. Εξαιρούνται οχήματα έκτακτης ανάγκης. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα του 112.
Ισχυρή καταιγίδα με χαλάζι στη Σύρο -Πλημμύρισαν δρόμοι
Έντονη είναι η βροχόπτωση και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων ενώ σε ορισμένες περιοχές έπεσε χαλάζι.
Στη Σύρο λόγω της ισχυρής καταιγίδας, που συνδυάστηκε με χαλαζόπτωση, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Κεντρικοί δρόμοι του νησιού πλημμύρισαν, ωστόσο, με το που έπεσε η ένταση της βροχής αποκαταστάθηκαν όλα τα προβλήματα. Το απόγευμα συνεχιζόταν η βροχή, ενώ σημειώνονται και αρκετές καταιγίδες.
Ήχησε το 112 και στη Μύκονο
Μήνυμα στους κατοίκους της Μυκόνου εστάλη το απόγευμα της Δευτέρας (31/3) από το 112.
«Απαγορεύεται η μετακίνηση με οχήματα στο οδικό δίκτυο της Μυκόνου, λόγω εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μέχρι το πέρας των φαινομένων. Εξαιρούνται οχήματα έκτακτης ανάγκης» αναφέρεται στην ειδοποίηση.
Κακοκαιρία: Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις
Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις για την παροχή συνδρομής στην Πολιτική Προστασία, λόγω του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα για τις Κυκλάδες, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) για την παροχή βοήθειας εφόσον της ζητηθεί, στην Πάρο ή σε άλλη περιοχή.
Το έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία
Νωρίτερα, η ΕΜΥ εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, προβλέποντας τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (31/3) έως και το πρωί της Τετάρτης (2/4) στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής χώρας.
Αναλυτικά, τα φαινόμενα θα είναι τοπικά επικίνδυνα:
Α. Στις Κυκλάδες από το μεσημέρι της Δευτέρας (31/3) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (1/4) -κόκκινη προειδοποίηση- μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (1/4).
Β. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Σάμου, Ικαρίας, Χίου) από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (31/3) έως το βράδυ της Τρίτης (1/4).
Γ. Στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια από τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας (31/3) έως το μεσημέρι της Τρίτης (1/4).
Δ. Στην Αττική τη νύχτα της Δευτέρας (31/3) προς Τρίτη (1/4).
Ε. Στη Θεσσαλία και στις Σποράδες από τις πρώτες ώρες της Τρίτης (1/4) έως και το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Στ. Στα Δωδεκάνησα από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (1/4) έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (2/4).
Ζ. Στη δυτική και στη νότια Κρήτη από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (1/4) έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (2/4).