Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται και η Γ΄Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, μετά την επιλογή της NEXANS ως αναδόχου για το έργο που προβλέπει την πόντιση δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου.
Συνέχεια στην πορεία του έργου της διασύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, δίνεται, μετά την κατακύρωση του αποτελέσματος του σχετικού διαγωνισμού, αναφορικά με την πόντιση του δεύτερου, εφεδρικού υποβρύχιου καλωδίου, που θα συμβάλλει στη διασφάλιση της συνεχόμενης και απρόσκοπτης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, προς τον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Σύρο, απ’ όπου τροφοδοτούνται και οι συνδέσεις και με άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Επιτάχυνση κατά δύο χρόνια
Επίσημη ενημέρωση, για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, με την επιλογή του αναδόχου, που θα αναλάβει την υλοποίηση του νέου έργου, παρείχε, μέσω ανακοίνωσης ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Αναλυτικά, αναφέρεται, πως “στον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ συμμετείχαν οι FULGOR ΑΕ, Prysmian Powerlink και NEXANS, εταιρίες έμπειρες και δόκιμες σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων. Ακολουθήθηκε η μέθοδος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που συνέβαλε καθοριστικά στην εξασφάλιση οφέλους από τον οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων. Η ΝEXANS αναδείχθηκε μειοδότης έναντι τιμήματος 111,6 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας σημαντική έκπτωση σε σχέση με την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού”.
Η Γ’ Φάση της Διασύνδεσης, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, θα διασφαλίσει πλήρως την τροφοδότηση μεγάλου μέρους των Κυκλάδων για τις επόμενες δεκαετίες και θα οδηγήσει στην πλήρη απεξάρτηση των νησιών από τους αυτόνομους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Το project προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020, έχοντας επιταχυνθεί κατά δύο χρόνια σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό που προέβλεπε περάτωσή του το 2022.
Επιπλέον, στην ενημέρωση σημειώνεται, πως μετά τη συμβασιοποίηση της Β’ Φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων και την επιλογή των αναδόχων για την κατασκευή των Υποσταθμών και των υποθαλάσσιων καλωδίων της Διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, ο υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τάχιστα έναν ακόμα μεγάλο διαγωνισμό, έχοντας δρομολογήσει επενδύσεις άνω του μισού δισ. ευρώ σε διάστημα 16 μηνών. Ο Διαχειριστής υλοποιεί με συνέπεια και αποδοτικότητα τις νησιωτικές διασυνδέσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού του προγράμματος, «ξεκλειδώνοντας» μεγάλα κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Ανεξάρτητες με το καλώδιο οι διακοπές ρεύματος
Όπως διευκρινίστηκε, κατόπιν επικοινωνίας από την πλευρά της εφημερίδας, με την υπεύθυνη Τύπου του ΑΔΜΗΕ, ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 17 Οκτωβρίου, όταν επελέγη και ο ανάδοχος. Στη συνέχεια, η εν λόγω σύμβαση, ακολουθώντας το δρόμο των τυπικών διαδικασιών, οφείλει να προωθηθεί προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έως τον επόμενο μήνα, αναμένεται η υπογραφή της. Την υπογραφή της σύμβασης θα ακολουθήσει η έναρξη των εργασιών.
Προκειμένου να εξηγηθούν αναλυτικότερα τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του δεύτερου μέρους της Α’ Φάσης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, από την υπεύθυνη Τύπου σημειώθηκε, πως η ύπαρξη ενός δεύτερου καλωδίου, θα αποτελέσει τη “δικλείδα ασφαλείας”, έναντι σε μία ενδεχόμενη βλάβη του βασικού καλωδίου, ώστε να είναι διασφαλισμένη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως τονίστηκε, τόσο στη Σύρο, όσο και στα διασυνδεδεμένα νησιά, πλέον υπάρχει σταθερότερη και περισσότερο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση, χωρίς πτώσεις τάσεις, μετά και την ολοκλήρωση της Α’ Φάσης. Στη συνέχεια, μετά και τη μονάδα ΑΣΠ της Σύρου, οι μονάδες στα νησιά θα πάψουν να λειτουργούν, ενώ με την έναρξη της Γ’ Φάσης, η υλοποίηση της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει το 2020, θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, να τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία.
Σε ερώτηση σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, που έχουν καταγραφεί στη Σύρο, με ιδιαίτερη συχνότητα τις προηγούμενες μέρες, η υπεύθυνη Τύπου του ΑΔΜΗΕ εξήγησε, πως η λειτουργία του καλωδίου δεν έχει καταγράψει κάποια διακοπή, συμπληρώνοντας, ότι κατά πάσα πιθανότητα οι διακοπές ρεύματος οφείλονται στο δίκτυο και όχι στη λειτουργία του καλωδίου, αφού υπάρχει διαφορά αν η διακοπή αφορά στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης, ή στο καλώδιο. Επίσης, σημείωσε, ότι στην περίπτωση, που το καλώδιο είχε υποστεί βλάβη, λόγω σφοδρότητας κάποιου φυσικού φαινομένου, ή κάποιας θαλάσσιας δραστηριότητας, που θα προκαλούσε ζημιά, για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης, θα έπρεπε να τεθεί ξανά σε λειτουργία ο Σταθμός Παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου να επισκευαστεί η όποια βλάβη.
Όπως σημειώθηκε, μετά την πόντιση και ηλέκτριση του δεύτερου καλωδίου η ανάγκη αυτή δεν θα υπάρχει, με την επισήμανση, πως αυτό είναι το πρακτικό όφελος και ο λόγος υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Παράλληλα, στο μέλλον από τον ΑΔΜΗΕ αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω ηλεκτροδότηση και αύξηση των φορτίων, λόγω της αύξησης στη ζήτηση για ρεύμα και ως εκ τούτου, επιχειρείται η όσο το δυνατόν καλύτερη διασφάλιση της καλής λειτουργίας του έργου, καθώς πρόκειται για μία επένδυση, με ορίζοντα οφέλους δεκαετιών για τα νησιά.
Σε εξέλιξη και η Β’ Φάση
Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως πριν από λίγες ημέρες, υπεγράφη και η σύμβαση μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κοινοπραξίας “Ελληνικά Καλώδια ΑΕ – Fulgor AE”, για την υλοποίηση του έργου κατασκευής και πόντισης των υποθαλάσσιων καλωδίων, που θα συνδέσουν τη Νάξο, με τα ήδη διασυνδεδεμένα νησιά της Πάρου και της Μυκόνου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, με τη διασύνδεση αυτή κλείνει ο βρόχος μεταξύ Πάρου, Νάξου και Μυκόνου και αναμένεται να θωρακιστεί η σταθερότητα ηλεκτροδότησης των νησιών αυτών, εφόσον εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση και ταυτόχρονα περιορίζεται η εξάρτησή τους από τους Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής. Το έργο, προϋπολογισμού 35,6 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στην ομάδα έργων της Β’ Φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που πρόκειται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019.
Κατά την τελετή υπογραφής, ο γενικός διευθυντής της «Ελληνικά Καλώδια» κ. Αλέξης Αλεξίου δεσμεύθηκε για την έγκαιρη ολοκλήρωση του project, δηλώνοντας, πως «κατανοούμε απόλυτα τη σημασία των έργων αυτών για την οικονομία της χώρας. Είμαστε ελληνική εταιρεία που μπορεί να εκτελέσει τα έργα με την απαιτούμενη ποιότητα στους απαιτούμενους χρόνους».
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης από την πλευρά του, υπογράμμισε την καλή εμπειρία από την προηγούμενη συνεργασία κατά την Α’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, καθώς η «Ελληνικά Καλώδια» ανέλαβε την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέουν την Σύρο με την Πάρο και τη Μύκονο, εκφράζοντας την ελπίδα του για ακόμα στενότερη συνεργασία στα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία. Τόνισε τέλος την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς η επιτάχυνση όλων των έργων που βρίσκονται στο επενδυτικό του πρόγραμμα αποτελεί κεντρικό άξονα του στρατηγικού σχεδιασμού του Διαχειριστή.
koinignomi.gr