ΤΟΠΙΚΑ

Διαγωνισμοί ΤΑΙΠΕΔ στις μαρίνες σε Μύκονο-Μανδράκι Ρόδου

Διαγωνισμοί ΤΑΙΠΕΔ στις μαρίνες σε Μύκονο-Μανδράκι Ρόδου

Εντός των προσεχών εβδομάδων επιδιώκει να προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ τους διαγωνισμούς για την πολυετή παραχώρηση των τουριστικών λιμένων σε Μύκονο και Μανδράκι Ρόδου. Το ξεχασμένο σχέδιο «Νηρηίδες», που βούλιαξε στα ρηχά.

Προσπάθειες για να αναστήσει το βαλτωμένο σχέδιο αξιοποίησης των τουριστικών λιμένων, που σέρνεται από το 2012, καταβάλλει η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, με επίκεντρο αυτή τη φορά τις μαρίνες στο Μανδράκι Ρόδου και στη Μύκονο. Οι δύο συγκεκριμένες μαρίνες φαίνεται πως παίρνουν προτεραιότητα αφού χρειάστηκαν απανωτές «χειρουργικές επεμβάσεις», στον μακρύ κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ με τους τουριστικούς λιμένες.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η διοίκηση του Ταμείου αναμένεται να προκηρύξει τους δύο διαγωνισμούς, σε δύο στάδια, κατά το μοντέλο που έχει ακολουθήσει σε Χίο και Άλιμο.

Στη Ρόδο έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ το ακίνητο στο Μανδράκι, με χερσαία ζώνη έκτασης περίπου 12,7 στρεμμάτων και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών. Στη Μύκονο, όπως αναφέρεται και στο περυσινό σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων (ADP), «στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περιέλθει όλος ο Λιμένας, με τρεις διακριτές δραστηριότητες (Επιβατική ναυτιλία, Κρουαζιέρα και Μαρίνα). Το ΤΑΙΠΕΔ προσέλαβε εξειδικευμένο σύμβουλο προπαρασκευαστικά, προκειμένου να εξετάσει τον βέλτιστο τρόπο παραχώρησης είτε ως σύνολο είτε ως παραχώρηση καθεμίας δραστηριότητα ξεχωριστά». Πέρυσι είχε γίνει γνωστό πως προτεραιότητα θα δοθεί στις δραστηριότητες της μαρίνας και της κρουαζιέρας, αλλά στην πορεία προέκυψαν ζητήματα με τη χερσαία ζώνη του λιμανιού.

Στο περυσινό ADP του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβανόταν η αξιοποίηση οκτώ τουριστικών λιμένων σε Ρόδο, Μύκονο, Χίο, Αλιμο, Θεσσαλονίκη (Αρετσούς), Αργοστόλι, Ζάκυνθο και Ιτέα. Την Άνοιξη του 2013, η τότε διοίκηση του ταμείου είχε ανακοινώσει πως θα παραχωρηθούν, για διάστημα μέχρι 40 χρόνια, 46 μαρίνες ανά την Ελλάδα, μέσα από έξι κύκλους διαγωνισμών, μέσω σχεδίου που είχε το όνομα «Νηρηίδες».

Στον πρώτο κύκλο είχαν ενταχθεί οι μαρίνες Αλίμου, Λαυρίου (προορίζονταν για την υποδοχή μεγάλων σκαφών αναψυχής, mega-yachts), Πύλου, Χίου, Αργοστολίου (προβλεπόταν πως θα λειτουργούσε ως μαρίνα πολυτελείας), Αρετσούς και Μυκόνου. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση παραχώρησης! Ο μοναδικός διαγωνισμός που έχει ολοκληρωθεί, αφορά τη μαρίνα της Χίου, για την οποία επικράτησε επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει και η οικογένεια του εφοπλιστή Τσάκου.

Στο δεύτερο πακέτο είχαν ενταχθεί οι μαρίνες Γλυφάδας, Σερίφου, Πάρου, Νάξου και Ανδρου. Στο τρίτο, οι μαρίνες της Κρήτης (Αγιος Νικόλαος, Ρέθυμνο και τέσσερις μικρότερες) και στο τέταρτο πακέτο, οι εγκαταστάσεις σε Ρόδο, Κω, Αστυπάλαια, Πάτμο, Κάρπαθο και Νίσυρο. Στο πέμπτο πακέτο, οι μαρίνες σε Κατάκωλο και Ζάκυνθο, και στο έκτο, οι υπόλοιπες του Ιονίου (Πάτρα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Μεγανήσι, Ιθάκη και Αγ. Ευθυμία). Στο έβδομο πακέτο, οι μαρίνες Πλαταμώνα, Σκοπέλου, Σκιάθου και Θάσου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει παραχωρηθεί καμία από τις 46 μαρίνες, αν και έχουν μεσολαβήσει έξι χρόνια! Επενδυτής έχει επιλεγεί μόνο για τη μαρίνα Χίου (αφού χρειάστηκε να επαναληφθεί ο διαγωνισμός), ενώ σε καλό στάδιο (οι δεσμευτικές προσφορές υποβάλλονται στις 14 Φεβρουαρίου) βρίσκεται και ο δεύτερος διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου.

Φώτης Κόλλιαςfotisk2@euro2day.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.