Για «ένα πρωτοποριακό project με την κωδική ονομασία “Mykonos Cοvid-19 Experiment”», που θα «τρέξει» «dream team καθηγητών του ΕΚΠΑ, θα χρηματοδοτήσουν ιδιώτες Μυκονιάτες» και «θα μετατρέψει το “Νησί των Ανέμων” σε μοντέλο αξιολόγησης της μετάδοσης του κορονοϊού» ενημερώθηκε πρόσφατα το πανελλήνιο από το protothema.gr (22/4/2020).
Μαζί και ο καθ’ ύλην αρμόδιος πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» αν έχει εγκρίνει την εν λόγω μελέτη, απάντησε αρνητικά και δεσμεύτηκε να διερευνήσει το θέμα, ενώ από την πλευρά του και ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Κουκάς μάς δήλωσε άγνοια, διευκρινίζοντας πως δεν έχει ενημερωθεί σχετικά.
Ελεγχος τουριστών
Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Αγγελος Χατζάκης, Γκίκας Μαγιορκίνης, Δημήτρης Παρασκευής και Βάνα Σύψα με επιστολή τους στους ιδιώτες χρηματοδότες περιγράφουν με λεπτομέρειες το εγχείρημα που φέρει τον τίτλο «Επιδημιολογική Επιτήρηση για Cοvid-19 στη Μύκονο».
Στην πρότασή τους αναφέρουν ότι «το επιδημικό κύμα της λοίμωξης Covid-19 είναι σε αναδρομή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα επιτρέψει αναζωπύρωση του τουρισμού, στους μεγάλους τουλάχιστον προορισμούς, μετά την ανάκληση των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης και δραστικού περιορισμού των επαφών. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργηθεί συλλογική ανοσία στον πληθυσμό εφόσον μόνο 20.000-30.000 Ελληνες έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και ο ελληνικός πληθυσμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αναζωπύρωση της επιδημίας. Ενα από τα πιθανά hot spots για αναζωπύρωση της επιδημίας είναι η Μύκονος λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που δέχεται από όλο τον κόσμο.
Η απάντηση σε πιθανή αναζωπύρωση είναι η μεγάλη διαθεσιμότητα του εργαστηριακού ελέγχου με PCR για SARS-CoV-2 τόσο του πληθυσμού της Μυκόνου όσο και των τουριστών. Ο έλεγχος των τουριστών θα γίνεται κατά περίπτωση και το κράτος δεν είναι δυνατόν να αναλάβει το κόστος αυτό. Ο έλεγχος, όμως, του πληθυσμού της Μυκόνου είναι απαραίτητος τόσο για λόγους υγειονομικής προστασίας όσο και για λόγους κατοχύρωσης του αισθήματος ασφάλειας του πληθυσμού».
Καμία εισήγηση
Από την παρουσίαση της οροεπιδημιολογικής μελέτης γίνεται αντιληπτό ότι η κατεύθυνσή της έχει σχέση με τη διαχείριση του εξωτερικού τουρισμού, για την οποία ωστόσο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν έχει εισηγηθεί προς το παρόν. Μάλιστα ο επικεφαλής της Επιτροπής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, πρόσφατα είχε ξεκαθαρίσει πως «είναι νωρίς να μιλάμε για τουρισμό, ίσως έχουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα στα τέλη Μαΐου». Πώς επομένως προκαταβάλλεται από τους επιστήμονες ότι θα υπάρξει εξωτερικός τουρισμός φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας;
Εστω όμως ότι υπάρχουν σκέψεις για τον τουρισμό και χρήζουν επιστημονικής διερεύνησης. Μία τέτοια μελέτη δεν θα έπρεπε να εντάσσεται στην επιδημιολογική στρατηγική του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού; Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει τέτοια στρατηγική από πλευράς υπουργείου Υγείας, παρά την εκφρασμένη επιθυμία της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας μας, του τουριστικού κλάδου και τις σκέψεις της κυβέρνησης για το πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει. Ούτε η Ε.Ε. έχει εκδώσει οδικό χάρτη για τον τουρισμό.
Πρόκειται επομένως για μία ανεξάρτητη παρέμβαση μίας ομάδας καθηγητών και ιδιωτών της Μυκόνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο επικεφαλής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελος Χατζάκης πρόσφατα καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την πολύκροτη υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε κάθειρξη πέντε ετών με αναστολή.
Ο έτερος επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, συμμετέχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Βάνα Σύψα προμηθεύει την Επιτροπή με τις προβλέψεις για την πορεία τής νόσου στη χώρα μας μέσω μαθηματικών μοντέλων.
Το κόστος
Οι ιδιώτες που προσφέρονται να δώσουν 480.000 ευρώ για να καλύψουν το κόστος του πειράματος είναι ένας ντόπιος επιχειρηματίας, ο Φλώριος Ασημομύτης, κι ένας δικηγόρος, ο Στέλιος Γκαρίπης, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν δική του ιδέα να ζητήσει από την «dream team» (σ.σ. τους πανεπιστημιακούς) την εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου. Υποστηρίζουν δε ότι έχουν κι άλλους ιδιώτες στο πλευρό τους. Προβληματίζει πάντως μια συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ασημομύτης στην εφημερίδα «Μπαμ» πριν από λίγες μέρες, όπου τον ρωτούν αν γνωρίζει για την πρόσφατη καταδίκη του κ. Χατζάκη.
«Δεν γνωρίζω για την καταδίκη του κ. Χατζάκη. Οι επιστημονικοί συνεργάτες προτάθηκαν σε εμένα από το Πανεπιστήμιο Υγείας, δεν τους γνωρίζω καν φατσικά», απαντά αφοπλιστικά.
Κι ενώ ψάχνουμε όλοι πλέον το… Πανεπιστήμιο Υγείας, θα ήταν ευχής έργον να μας απαντήσουν οι έγκριτοι πανεπιστημιακοί που συμμετέχουν στην έρευνα, πότε και από ποιον πήραν έγκριση να την τρέξουν και κυρίως πού βρήκαν τα τεστ που θα χρησιμοποιήσουν για την υλοποίησή της.
Αυτά έγραψε η Εφημερίδα των Συντακτών για την ιδέα του δικηγόρου.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…