Διορία μέχρι την προσεχή Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από τον τεχνικό κόσμο έχουν οι πολίτες σε όλη την χώρα προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις και τα κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια.
Πρόκειται για μια κατηγορία αυθαιρέτων που υπολογίζεται περίπου στο 30% των συνολικών δηλώσεων δηλαδή περίπου σε 600.000 αυθαίρετα, τα οποία έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο και είναι είτε σε αρχικό είτε σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε χθες ότι για την κατηγορία αυτών των ακινήτων δεν θα δοθεί άλλη παράταση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πρόκειται για ακίνητα με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Είναι θέμα σοβαρότητας για το δημόσιο να βάλει τέλος στις συνεχείς ολιγόμηνες παρατάσεις που οδηγούν σε ένα γαϊτανάκι χωρίς τέλος» είπε και υποστήριξε ότι είναι καθήκον της πολιτείας να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των αναβολών και των παρατάσεων στο θέμα των αυθαιρέτων.
Ωστόσο ο νόμος δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα την δήλωση, πληρώνοντας μόνο το παράβολο, και έχοντας περιθώριο 18 μηνών για να ολοκληρώσουν την διαδικασία.
Η μεγάλη αλλαγή που θα ισχύει από την 1 Οκτωβρίου είναι ότι για τα ακίνητα της κατηγορίας 5 (κτίρια με υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος), τερματίζεται κάθε δυνατότητα τακτοποίησης, τουλάχιστον με βάση τα όσα προβλέπονται μέχρι σήμερα από το νόμο.
Αντίθετα, θα συνεχιστεί η νομιμοποίηση για τις παραβάσεις της κατηγορίας 1 έως 4 του νόμουμέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Πρόκειται για κτίρια που ανεγέρθηκαν πριν τον Ιούνιο του 1975, προ του 1983, κτίρια με μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (κατασκευή πέργκολας, φύτευση θέσης στάθμευσης, προσθήκη μόνωσης κ.α) καθώς και όσα έχουν αυθαίρετες αλλαγές χρήσης χωρίς να παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το ύψος που προβλέπει η οικοδομική άδεια.
Μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2020 και αυτά τα κτίρια θα τακτοποιούνται, με πρόστιμα προσαυξημένα κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό θα αυξάνεται κατά 5%.
Ο κ. Χατζηδάκης, αρνήθηκε να ενδώσει στις πιέσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των επαγγελματιών του κλάδου που ζητούσαν να δοθεί και νέα παράταση μέχρι τα τέλη του έτους. «Είναι παντελώς ανακριβές ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων εφόσον δεν έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τις μεταβιβάσεις» δήλωσε ο υπουργός και παρέπεμψε στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα βγάλει το ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κτηματαγορά.