Την επιστροφή των Ελλήνων στις παραλίες, κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel
«Στην Ελλάδα, όλες οι παραλίες της χώρας έχουν ανοίξει ξανά υπό αυστηρά μέτρα. Η βιασύνη των Ελλήνων ήταν μεγάλη. Δεν βρήκαν όλοι θέση»,γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Στην Ελλάδα, και οι 515 οργανωμένες παραλίες άνοιξαν ξανά υπό αυστηρές προυποθέσεις με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο. Μέχρι τώρα το κολύμπι στη θάλασσα επιτρεπόταν μόνο σε μη οργανωμένες παραλίες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, το άνοιγμα στις οργανωμένες παραλίες έγινε ομαλά. Ωστόσο, ισχύουν αυστηρά μέτρα: επιτρέπονται μόνο 40 άτομα ανά 1000 τετραγωνικά μέτρα, η απόσταση μεταξύ των ομπρελών πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερα μέτρα και δεν μπορούν να υπάρχουν περισσότερες από δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα.
Τα παραλιακά μπαρ επιτρέπεται μόνο να πωλούν συσκευασμένα τρόφιμα και να μην σερβίρουν αλκοόλ. Σε περίπτωση παράβασης των μέτρων, οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν την απειλή του «λουκέτου» της επιχείρησής τους για 30 ημέρες και πρόστιμα έως και 20.000 ευρώ», όπως ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, η βιασύνη των Ελλήνων να προσέλθουν στιςπαραλίες ήταν μεγάλη: σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές σε οργανωμένες παραλίες από το πρωί. Λόγω του περιορισμένου χώρου, δεν δόθηκε σε όλους θέση στις παραλίες.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», «παρά τις αντιξοότητες και αντίθετα με τις προσδοκίες των περισσότερων εμπειρογνωμόνων, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής περάσει απροσδόκητα ελαφρά την πανδημία της κορωνοϊού. Επειδή οι Έλληνες ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός σε σύγκριση με την Ευρώπη. Η Ελλάδα έλαβε επαίνους από διεθνείς οργανισμούς, ξένες κυβερνήσεις και διεθνή μέσα ενημέρωσης».
Ωστόσο, η χώρα είναι πιθανό να υποφέρει σκληρά από τις οικονομικές συνέπειες του «lockdown», επειδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Ένα στα τρία ξενοδοχεία και εστιατόρια ενδέχεται να μην μπορούν να ανοίξουν ξανά. Επομένως, ο δείκτης ανεργίας θα μπορούσε να ανέβει στο 20%.
Ο διεθνής τουρισμός στην Ελλάδα προγραμματίζεται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τα σχέδια της Αθήνας, όπως σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα.