Στο πλαίσιο του προγράμματος “Local Tour” το οποίο διοργανώνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, σειρά έχει η Νάξος για το Θεματικό Εργαστήριο με θέμα την «Ανάδειξη της Γαστρονομίας και των Ποιοτικών Τοπικών Προϊόντων.
Μεθαύριο Τρίτη 29 Απριλίου έχω την τιμή να είμαι και εγώ καλεσμένος να μιλήσω στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου «Ιάκωβος Καμπανέλης»-Δημαρχείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Θέμα της ομιλίας μου: «Κυκλαδίτικη Τυροκομία στον δρόμο για την Unesco, ένα παράθυρο για την εστίαση ανοικτό στην τοπικότητα».
Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που θα βρεθώ σε μια τέτοια ευτυχή συγκυρία για τις Κυκλάδες στον τόπο με την πιο βαριά, ποιοτική και μυρωδάτη νησιωτική παράδοση στην παραγωγή τυριού εντός και εκτός Κυκλάδων. αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα.
Το κεφάλαιο κυκλαδίτικο τυρί με αφορμή την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού-Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την συνεπικουρία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχει την τιμητική του. Τον Δεκέμβριο του 2025 ευελπιστούμε να εγκριθεί ο φάκελος που έχει ήδη υποβληθεί και η Παραδοσιακή Κυκλαδίτικη Τυροκομία να ενταχθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας – Unesco.
Σε αυτή την προσπάθεια κι ενώ συν τω χρόνω θα κορυφώνεται η συζήτηση και οι αναφορές στο Κυκλαδίτικο Τυρί, χρειάζεται η στήριξη όλων, επαγγελματιών, παραγωγών και καταναλωτών. Στόχος είναι τα τυριά μας και να συνεχίσουν να υπάρχουν με την γνωστή ποιότητα και ιδιαιτερότητα που τα διακρίνει και να γίνουν ακόμα πιο γνωστά στο ευρύτερο κοινό.
Η μεθαυριανή μου ομιλία είναι η 3η για φέτος με αφορμή αντίστοιχες προσκλήσεις των ίδιων διοργανωτών με θεματολογία τα τοπικά προϊόντα, το τυρί στην εστίαση και τις δράσεις της Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.
Σημείωση:
στα Θεματικά Εργαστήρια της Μυκόνου συμμετείχαν από το νησί μας η Irini Zouganeli, ο Menardos Panayiotis ενώ χαιρετισμό απήυθυναν ο δήμαρχος κ. Βερώνης και η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδόχων κα. Μαρία Κουσαθανά.