ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ:
06/03/2020
Ο καιρός σύμμαχος της Μυκόνου που κατά χιλιάδες οι τουρίστες εγκαταλείπουν την Αθήνα για την Μύκονο
Ντόμινο ακυρώσεων στα ξενοδοχεία της Αθήνας έφερε ο coronavirus, ενώ δραματική είναι –προς το παρόν- και η εικόνα των κρατήσεων, καθώς αλλάζει επί τα χείρω μέρα με τη μέρα.
Ωστόσο, οι ακυρώσεις δεν επηρεάζουν –προσώρας τουλάχιστον- τον δημοφιλή προορισμό του διεθνούς τζετ σετ, τη Μύκονο, που φαίνεται να έχει την antivirus προστασία που της εξασφαλίζει ο Δήλιος Απόλλων.
Όμως ο coronavirus έχει «κτυπήσει» τον ελληνικό τουρισμό και ειδικά τα ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης όπως και τις μονάδες που υποδέχονται επισκέπτες για week end.
Οι ακυρώσεις είναι πολλές, η πορεία τους «εξαιρετικά κακή», η «χασούρα» μεγάλη από την πτώση του τζίρου λένε στο mononews.gr ξενοδόχοι και επιχειρηματίες τουρισμού. Μάλιστα γνωστός ξενοδόχος αναφέρει πως από τις ακυρώσεις την περίοδο Φεβρουαρίου- Απριλίου υπολογίζει πτώση 10% στον ετήσιο τζίρο του, ενώ δεν κάνει προβολή των επιπτώσεων στους μήνες αιχμής.
Η εικόνα είναι δραματική για τα ξενοδοχεία πόλης. Ακυρώνουν γκρουπ τουριστών, ακυρώνονται συνέδρια, ακυρώνονται εταιρικά ταξίδια. Και την ίδια ώρα είναι «ραγδαία η μείωση στους ρυθμούς κρατήσεων».
Οι φορείς τουρισμού συνιστούν ψυχραιμία, και σημειώνουν πως πριν συνέλθουν από το «κανόνι» της Thomas Cook, πρέπει να διαχειριστούν μία νέα κρίση. Η διαφορά όμως, όπως λένε εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ και του ΞΕΕ είναι ότι το πρόβλημα του κορωνοϊού είναι «δυναμικό και εξελίσσεται μέρα με τη μέρα», ενώ οι επιπτώσεις του δεν έχουν μετρηθεί ακόμα.
Μία πρώτη μέτρηση των επιπτώσεων επιχειρεί να κάνει το ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων), καθώς έστειλε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια σε όλα τα ξενοδοχεία –για πορεία ακυρώσεων, πτώση κρατήσεων, επίπτωση σε τζίρο- σε μία προσπάθεια να προχωρήσει σε μία πρώτη καταγραφή του προβλήματος.
Την ίδια ώρα σε «πανικό» είναι και οι ευρωπαϊκοί φορείς τουρισμού. Σε προγραμματισμένη σύσκεψη που έγινε χθες στις Βρυξέλλες με τις ενώσεις και τους τουριστικούς φορείς της ΕΕ, σύσκεψη που αφορούσε την πορεία του ευρωπαϊκού τουρισμού, όπως ήταν φυσικό στο τραπέζι κυριάρχησε το θέμα κορωνοϊός. Και όλοι «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» καθώς δεν έχουν τρόπο να αντιδράσουν με δεδομένο ότι η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη και «κτυπάει» το ένα κράτος μετά το άλλο. Σε αυτή τη σύσκεψη μετείχε ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) κ. Γρηγόρης Τάσιος, λέει στο mononews.gr πως «η κατάσταση παραμένει ρευστή λόγω κορωνοϊού και όλα εξελίσσονται μέρα με τη μέρα. Το τελευταίο 15νθήμερο υπήρξαν ακυρώσεις στην Αττική» ενώ εκφράζει την ανησυχία διότι «πανελλαδικά παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού νέων κρατήσεων».
Σε κάθε περίπτωση το πρώτο crash test για την εσωτερική αγορά θα είναι το πώς θα κινηθεί η ξενοδοχειακή αγορά το Πάσχα.
Μέτρα για τη στήριξη του κλάδου σχεδιάζει η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει δέσμη μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού. Μην ξεχνάμε ότι το 2019 τα τουριστικά έσοδα ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, με τον τουρισμό να αποτελεί βασικό αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Διότι η τουριστική δραστηριότητα δημιουργεί 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ, ενώ για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου ο πολλαπλασιαστής φτάνει στα 2,65 ευρώ.
Εξάλλου για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσο.
Βασικό θέμα για τον κλάδο, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο είναι η ρευστότητα, καθώς ουδείς γνωρίζει μέχρι στιγμής τι θα γίνει με τις προκαταβολές των πακέτων, πως θα λειτουργήσουν οι tour operators.
Με επιστολή του προς όλα τα μέλη του ΣΕΤΕ ο κ. Γιάννης Ρέτσος, εισηγείται «ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα» με επιστροφή των προκαταβολών, μέτρο που θα συμβάλλει στη διατήρηση και ενθάρρυνση των κρατήσεων. Συγκεκριμένα επισημαίνει μεταξύ των άλλων πως:
«Εμείς, οι επαγγελματίες του χώρου, οφείλουμε από την πλευρά μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να συμβάλουμε στην προστασία της εικόνας της χώρας και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η Ελλάδα έχει κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια την εμπιστοσύνη των επισκεπτών της. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης την έχουμε οικοδομήσει με δικές μας προσπάθειες και θυσίες και πρέπει να την επιβραβεύσουμε και να την ενισχύσουμε.
»Παράλληλα, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, απαιτείται ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων στον τουρισμό, ο οποίος είναι ο κύριος τροφοδότης της ελληνικής οικονομίας. Με δεδομένη την πτώση στην ταξιδιωτική διάθεση διεθνώς, είναι αναγκαίες συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να διευκολύνουμε ή και να ενθαρρύνουμε την απόφαση του κοινού.
»Αυτό, σε συνδυασμό με αντίστοιχες πολιτικές από τους υπόλοιπους κλάδους του τουρισμού, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση αλλά και την ενθάρρυνση των κρατήσεων.
»Ως πρώτο βήμα, προτείνεται μια πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα, σε συνεργασία και με τα τουριστικά γραφεία, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Συγκεκριμένα, για κρατήσεις που αφορούν διαμονές έως 31 Μαΐου 2020, προτείνεται η τροποποίηση της πολιτικής ακυρώσεων τόσο των μεμονωμένων, όσο και των ομαδικών κρατήσεων, ως εξής:
-Εποχικά τουριστικά καταλύματα / resort: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 7 ημέρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.
-Τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας σε αστικά κέντρα: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 24 ώρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.
-Τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 48 ώρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.
»Η εν λόγω πολιτική ακυρώσεων προτείνεται να εφαρμοστεί και σε κρατήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και για τις οποίες εξακολουθεί μέχρι σήμερα να υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης.
»Στην όλη προσπάθεια, όπως ήδη αναφέρθηκε, σημαντικό ρόλο έχουν και τα τουριστικά γραφεία, που ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν την όποια αλλαγή υιοθετηθεί στην πολιτική ακυρώσεων των τουριστικών καταλυμάτων. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη προσπάθεια συνάντησης με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων Ευρωπαίων Τ.Ο, προκειμένου να ζητηθεί και η δική τους συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή».
Πηγή: mononews.gr