Από τα χείλη των μελών της Επιτροπής για την πανδημία, κρέμονται οι άνθρωποι του Τουρισμού.
Και αυτό γιατί προσδοκούν ότι μετά τη «θυσία» της χειμερινής περιόδου και των Αποκρεών, είναι εφικτή η έναρξη της θερινής σεζόν από τις αρχές Μαρτίου.
Το σταδιακό «άνοιγμα» ευρωπαϊκών χωρών ενισχύει την αισιοδοξία, παρά τον υψηλό ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά πάνω απ’ όλα οι «κεραίες» είναι στραμμένες στις κινήσεις των μεγάλων tour operators. Υπό αυτή την έννοια, πλατιά είναι τα χαμόγελα από την έλευση του Viking Sky, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της φετινής σεζόν της κρουαζιέρας για τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.
Εκτοξεύθηκαν για φέτος οι κρουαζιέρες
Για το 2022 έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 55 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη, έναντι 17 το 2021, ενός το 2020 και μόλις έξι στο προπανδημικό 2019. Μάλιστα, το 55% των αφίξεων κρουαζιέρας του 2022, θα είναι αφίξεις homeporting, αναδεικνύοντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως ένα διεθνές λιμάνι επιλογής για έναρξη ή και τερματισμό κρουαζιέρας, με δυνατότητα επιβίβασης ή και αποβίβασης επιβατών. Σύμφωνα με την ΟΛΘ ΑΕ, εκτός από τη «Viking Cruises» και τη «Celestyal Cruises», στον χάρτη των προορισμών τους για φέτος έχουν βάλει τη Θεσσαλονίκη και οι εταιρείες «Azamara Cruises», «Celebrity Cruises», «Croiseurope Cruises», «Hapag Lloyd Cruises», «Mano Cruises», «Noble Caledonia», «Norwegian Cruise Line», «Oceania Cruises» και «Silversea Cruises».
«Διθύραμβοι» για τη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη βρέθηκε, μάλιστα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για έναν ακόμα λόγο: την ανάδειξη της από την Unesco ως πόλη της γαστρονομίας. Σε εκτενές φωτορεπορτάζ, ο Guardian στην ειδική ταξιδιωτική του ενότητα, αναδεικνύει την τοπική κουζίνα, τις καταβολές από τη Μικρά Ασία, τις συνταγές που ανατρέχουν στην εποχή του Βυζαντίου, αναδεικνύοντας την πτυχή του γαστρονομικού τουρισμού.
Γαστρονομία και οινοτουρισμός ενισχύουν το τουριστικό προϊόν