Του Δημήτρη Γκάτσιου
Στην… καταιγίδα του νέου στελέχους Όμικρον του πανδημικού ιού κινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η χώρα. Οι αριθμοί-ρεκόρ που καταγράφουν ημέρα με την ημέρα τα κρούσματα ανά την επικράτεια, με το λεκανοπέδιο της Αττικής να… σπάει το ένα αρνητικό επίπεδο μετά το άλλο στις μολύνσεις, προκαλούν σοκ στους πολίτες, κρατώντας, παράλληλα, κυβέρνηση και ειδικούς σε… κόκκινο συναγερμό. Η εικόνα των κοινωνικών συναναστροφών και του συγχρωτισμού, κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου των Χριστουγέννων, κάνει… δυναμική εμφάνιση στον δείκτη των περιστατικών, με το Μέγαρο Μαξίμου να… αλλάζει στρατηγική ρότα, πριν από την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πλέον μεταδοτική μετάλλαξη από τότε που ο παγκόσμιος χάρτης μπήκε στη δίνη της COVID-19. Παρά το γεγονός ότι το επόμενο κύμα παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της Όμικρον πήγαινε αρχικά προς εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, το επίπεδο των κρουσμάτων απαίτησε άμεσες ενέργειες από το κυβερνητικό επιτελείο. Και η σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των κυρίων Πλεύρη, Τσιόδρα και επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, στάθηκε η απαρχή.
Άμεσα οι παρεμβάσεις
Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων και η επέλαση της Όμικρον ήταν οι αιτίες της επίσπευσης των μέτρων, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, η εστίαση και η διασκέδαση θα λειτουργούν έως τις δώδεκα τα μεσάνυχτα, χωρίς μουσική, μόνο για καθήμενους και με όριο έξι άτομα ανά τραπέζι. Εξαίρεση θα είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η λειτουργία θα επιτραπεί μέχρι τις δύο τα ξημερώματα, πάντα χωρίς μουσική, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο της διασποράς.
Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς είναι δεδομένο ότι στοχεύει στην άνοδο των ρυθμών της “Ελευθερίας” ως του πλέον ισχυρού όπλου απέναντι στον πανδημικό ιό. Τι ακριβώς θα κρίνει το… άνοιγμα της βεντάλιας; Η πορεία της πρώτης και της αναμνηστικής δόσης. Η πίεση στο σύστημα υγείας. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν. Και οι εξελίξεις γύρω από το στέλεχος Όμικρον. Εφόσον υλοποιηθεί το μέτρο της επέκτασης, θα αφορά ηλικιακές ομάδες (ενδεχομένως σε πρώτη φάση τους 50 μέχρι 60) και όχι κατηγορίες εργαζομένων.
“Το φαινόμενο είναι δυναμικό”
Αυτό που αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο των αποφάσεων που ελήφθησαν και ανακοινώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, είναι ότι το… παζλ των ενεργειών ακουμπά εξακολουθητικά στην ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας και τη θωράκιση του συστήματος της υγείας. “Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο… Με το πλαίσιο των μέτρων που λάβαμε τις προηγούμενες εβδομάδες και ημέρες… σώσαμε τα Χριστούγεννα. Και τώρα προχωράμε ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της COVID”, επισημαίνουν. Την ίδια στιγμή, παράγοντες σχολιάζουν ότι το 70% των κρουσμάτων προέρχεται από το νέο στέλεχος και σημειώνουν πως 3.000 έως 4.000 κρούσματα (από τα 21.657 που ανακοινώθηκαν τη… μαύρη Τρίτη) ανήκουν στη μετάλλαξη Δέλτα. Από τη μετάλλαξη αυτή, τη Δέλτα δηλαδή, προέρχεται και η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. “Με τη σταδιακή επικράτηση της Όμικρον, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα περιοριστούν και οι σοβαρές νοσήσεις που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πιθανώς διασωλήνωση”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Το μεγάλο ερώτημα
Με τους ειδικούς επιστήμονες να κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των μολύνσεων, που θα φανεί στον δείκτη τις ημέρες που ακολουθούν, το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είναι αναμενόμενο, θα έχει συνεχώς… στο μικροσκόπιο τα δεδομένα της πανδημίας. Το ερώτημα, πάντως, κατά πόσο τα μέτρα που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή είναι ο “προάγγελος” για νέες έτερες παρεμβάσεις, δεν μπορεί να απαντηθεί, από τη στιγμή που η… χαρτογράφηση της Όμικρον εκπλήσσει με τις εναλλαγές της και την υψηλή κυριαρχία της.
Αυτό που θα κρίνει ενδεχόμενα νέα μέτρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι το… τρίγωνο “αριθμός κρουσμάτων – πίεση στην υγεία – πρακτικές που ακολουθούν οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”. Η κυβέρνηση, με τους περιορισμούς που υιοθετούνται, εστιάζει σε τομείς όπου δημιουργούνται αλυσίδες μετάδοσης. Και αυτοί οι τομείς είναι η εστίαση, η διασκέδαση αλλά και τα γήπεδα. “Η βασική μας προτεραιότητα είναι να σταματήσουμε τον κύκλο μεταδοτικότητας από τις νεότερες ηλικίες στους μεγαλύτερους συμπολίτες μας και κυρίως σε αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή κάνουμε ισχυρές συστάσεις στους νέους, όταν έρχονται σε επαφή με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας και να προχωρούν σε διαγνωστικό έλεγχο”, ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.
Πέραν του πρώτου στόχου, λοιπόν, που σχετίζεται με την προστασία της υγείας, πρωταγωνιστική θέση στα κυβερνητικά “θέλω” κατέχει η στήριξη των συστημάτων της υγείας, που εδώ και μήνες πιέζονται, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Και η πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, είναι ότι το νέο στέλεχος Όμικρον βρίσκει τα νοσοκομεία σε… μέγκενη, ελέω των μολύνσεων της Δέλτα και του ποσοστού των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Στην Αττική, λοιπόν, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη συγκέντρωση Όμικρον, το κυβερνητικό επιτελείο έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις προκειμένου να προσθέσει στο Σύστημα κλίνες ΜΕΘ για non-COVID περιστατικά, αλλά και, εάν χρειαστεί, να επιτάξει τις υπηρεσίες γιατρών. “Υπάρχει σχέδιο. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο σε αυτήν την πίεση”, τονίζουν παράγοντες.
Ένα ακόμα μείζον ερώτημα που μένει να απαντηθεί, πάντως, στις αρχές του 2022 είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Κυβέρνηση αλλά και ειδικοί επιστήμονες έχουν πάντα ως πρώτο στόχο το κανονικό άνοιγμά τους στις 10 Ιανουαρίου. Αυτό που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες, και όσο πλησιάζουμε προς τη συγκεκριμένη ημερομηνία-ορόσημο, είναι κατά πόσο θα απαιτηθεί κάποια αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, αν και δεν λείπουν οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται η διά ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης να ξεκινήσει μία εβδομάδα αργότερα.
Όσον αφορά ένα επόμενο κύμα μέτρων στήριξης, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να σταθμίζει τα δεδομένα, με τις όποιες ανακοινώσεις να μετατίθενται για τις αρχές του έτους. Τα μέτρα, πάντως, εφόσον εμφανιστούν στον… ορίζοντα, θα σχετίζονται περισσότερο με τα κέντρα διασκέδασης και λιγότερο με την εστίαση.