ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ:
24/11/2021
Το Airbnb καλά κρατεί στην Ελλάδα, με τα επίσημα νούμερα για τη δεύτερη σεζόν της πανδημίας να ακολουθούν και αυτά την απρόσμενα καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού.
Έστω κι αν τα προσφερόμενα σπίτια από τους Έλληνες ιδιοκτήτες είναι σαφώς λιγότερα τώρα σε σύγκριση με το κανονικό 2019, στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού αλλά και μέσα στον Σεπτέμβριο υπήρξαν προορισμοί ανά την Ελλάδα που είχαν καλύτερες επιδόσεις ακόμη και από αυτές προ κορωνοϊού.
Ποιες περιοχές είχαν φέτος τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στο peak της τουριστικής σεζόν δηλ Αύγουστο και Σεπτέμβριο; Πρώτη έρχεται η Κρήτη, δεύτερη η Αθήνα και τρίτη η Κέρκυρα, τρεις προορισμοί που λόγω μεγέθους αλλά και μεγάλης προσφοράς καταλυμάτων βρίσκονται παραδοσιακά στις πρώτες επιλογές των ξένων επισκεπτών που κλείνουν τη διαμονή τους στη χώρα μας μέσα από τις γνωστές διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες, την Airbnb, τη Vrbo, αλλά και άλλες μικρότερες.
Τρία νησιά, η Μύκονος, η Αντίπαρος και η Σαντορίνη, απαρτίζουν φέτος το top 3 στη χώρα μας με τα ακριβότερα σπίτια-καταλύματα για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, με τιμές πιο πάνω ακόμη και από το 2019.
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων για τη φετινή τουριστική περίοδο προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η γνωστή διεθνής εταιρεία αναλύσεων AirDNA όπου αποτυπώνεται ο τουρισμός.
Η AirDNA επεξεργάζεται καθημερινά στοιχεία από πάνω από 10 εκατομμύρια καταχωρήσεις σε 120.000 αγορές σε όλο τον κόσμο, κυρίως από τις μεγάλες πλατφόρμες των Airbnb και Vrbo αλλά και μικρότερες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νούμερα της Ελλάδας:
Τα προσφερόμενα σπίτια-καταλύματα από τους Έλληνες ιδιοκτήτες είναι μειωμένα κατά 17% με βάση τις συνολικές καταχωρήσεις στις μεγάλες πλατφόρμες στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 σε σύγκριση με την περίοδο προ κορωνοϊού, τον Σεπτέμβριο του 2019.
Συνολικά οι διαθέσιμες καταχωρήσεις από τους Έλληνες οικοδεσπότες στις γνωστές διεθνείς πλατφόρμες όπως Airbnb και Vrbo αντιστοιχούν σχεδόν στις 111.000 από τις 134.000 και πλέον τον Σεπτέμβριο του 2019, κυρίως ολόκληρα σπίτια, αλλά και απλά δωμάτια. Η διαφορά με τον πιο θερμό μήνα της σεζόν, τον Αύγουστο, είναι μικρή, με λίγο περισσότερες καταχωρήσεις στο peak της σεζόν, λίγο πάνω από τις 112.000 και αντίστοιχο ποσοστό μείωσης 18% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019.
Ως προς τις κρατήσεις από τους επισκέπτες φέτος τον Αύγουστο, με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, εμφανίζονται μειωμένες κατά 23% σε σύγκριση με τον Αύγουστο προ κορωνοϊού, στο 1,48 εκατομμύριο πανελλαδικά, ενώ τον Σεπτέμβριο, με λίγο πιο πάνω από το 1 εκατομμύριο, κινήθηκαν πτωτικά σε ποσοστό 28%.
Ανοδος τιμών
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τις τιμές. Διψήφιο ποσοστό αύξησης σημειώνει η μέση τιμή στην οποία διατίθεται ένα ολόκληρο κατάλυμα (και όχι μεμονωμένο δωμάτιο) που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των καταχωρήσεων στη χώρα μας – πάνω από 100.000 σπίτια: Για τον Αύγουστο του 2019 η μέση τιμή ήταν πέριξ των 171 ευρώ και 134 ευρώ για τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ φέτος τον Αύγουστο η μέση τιμή ανέβηκε στα 192 ευρώ και 179 ευρώ για τον Σεπτέμβριο, με το κόστος να περιλαμβάνει και τον κόστος καθαρισμού που, όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες-οικοδεσπότες είναι αυξημένο λόγω της πανδημίας.
ekriti.gr