Οι τιμές που θα ανακοινωθούν θα είναι προσωρινές καθώς θα ισχύσουν μέχρι και το τέλος του 2016.
Νέες αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα μετά από εννέα χρόνια. Οι νέες τιμές είναι σχεδόν έτοιμες, αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 φέρνοντας τα πάνω-κάτω στη φορολογικό τοπίο των ακινήτων. Οι νέες αξίες στις περισσότερες περιοχές θα είναι μειωμένες από 5% έως 25%, ενώ σε κάποιες περιοχές όπου οι αντικειμενικές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις εμπορικές τιμές θα υπάρξει αύξηση των τιμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας δεν θα αυξηθούν οι τιμές ζώνης στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές όπως το Κερατσίνι, τη Νίκαια, τη Δραπετσώνα, το Ιλιον που οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται των εμπορικών καθώς η κυβέρνηση για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους δεν θέλει να επιβαρύνει τις κοινωνικές ομάδες σε αυτές τις περιοχές που ήδη δοκιμάζονται από την κρίση.
Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα υπάρξουν σε ελάχιστες περιπτώσεις και κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Οι τιμές που θα ανακοινωθούν θα είναι προσωρινές καθώς θα ισχύσουν μέχρι και το τέλος του 2016.
Από το 2017 το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων θα αντικατασταθεί από ένα νέο που θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα.
ΜΕΙΩΣΗ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
Μια μεγάλη αδικία που συντελείται πλέον της δεκαετίας στο νησί της Μυκόνου επιχειρεί να εξαλείψει ο Δήμος με το νέο αίτημά του για μείωση των αντικειμενικών αξιών σε τμήματα και περιοχές του νησιού που έχουν χαρακτηριστεί αδόμητα ή περιορισμένης δόμησης.
Το συγκεκριμένο καθεστώς εδραιώθηκε με τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου το 2005 και την απόφαση του ΣτΕ το 2009 που δημιουργεί το παράδοξο εκτάσεις γης που δεν είναι οικοδομήσιμες και εμπορικά εκμεταλλεύσιμες να φορολογούνται σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες στις ευρύτερες περιοχές, οι οποίες έχουν μείνει από το προγενέστερο καθεστώς ακινήτων, με αποτέλεσμα οι Μυκονιάτες να πληρώνουν φόρους για εκτάσεις που δεν έχουν κτίσματα και για χωράφια που δεν έχουν καμία αξία και είναι ακόμη και δίπλα στη θάλασσα.
Επιπλέον 200 μέτρα από τη στάθμη υπερχείλισης των φραγμάτων στο Μαράθι και στην Άνω Μερά δεν επιτρέπεται καμία δόμηση ανεξαρτήτως ΖΟΕ.
Ο Δήμος επανέρχεται στο θέμα με υπόμνημά του προς το Υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς αποτελεί ένα πάγιο αίτημα τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και ολόκληρης της κοινωνίας του νησιού. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο αίτημα είχε διατυπώσει και πέρυσι το Σώμα στον κ. Πιτσιλή κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο, ενώ είχε σταλεί και αντίστοιχο υπόμνημα.
Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς ο οποίος έφερε το θέμα στο Δ.Σ., είναι παράδοξη και κατάφορη αδικία οι ιδιοκτήτες να φορολογούνται για τους λόγους αυτούς και στην εισήγησή του πρότεινε μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες της τάξεως του 70% έως 90% στις περιοχές αυτές. Ταυτόχρονα εξέφρασε την επιθυμία του ο Δήμος να συζητήσει το θέμα με τους αρμόδιους φορείς που τις εκπονούν, προκειμένου αυτή η αδικία να πάψει να ισχύει.
Ο κ. Κουκάς επεξεργάστηκε το θέμα με τον Δ.Σ. Βαγγέλη Μπόνη και το έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Στόχος του υπομνήματος είναι η μείωση των αντικειμενικών σε αυτές τις περιοχές γιατί η φορολόγηση στα αγροτεμάχια είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε ο κ. Μπόνης επισημαίνοντας ότι αν μειωθεί όμως η αντικειμενική θα μειωθεί συνεπακόλουθα και ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος κληρονομιάς που έχουν το μεγαλύτερο βάρος.
Την πλήρη απαλλαγή των συγκεκριμένων περιοχών από τον φόρο πρότεινε ο ανεξάρτητος Δ.Σ. Φρατζέσκος Βιγλιάρης, τοποθέτηση με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μιλτιάδης Ατζαμόγλου κατά την διάρκεια της συζήτησης.
«Όχι μόνο δεν πρέπει να φορολογούνται, αντιθέτως θα πρέπει να επιδοτούνται αυτές οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως φυσικού κάλλους καθώς συνεισφέρουν στην τοπική κοινωνία και στην γενικότερη εικόνα της Μυκόνου» επεσήμανε στην τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος Λάμπρος Παναγιωτακόπουλος .
Στις δυσκολίες των ιδιοκτητών με περιουσίες εκατοντάδων στρεμμάτων στην βορινή πλευρά του νησιού, οι οποίοι, όπως επεσήμανε, έχουν φτάσει σε πλήρη αδιέξοδο, αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Ειρήνη Γρυπάρη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την πρόταση του Δημάρχου για μειωμένη φορολόγηση κατά 70 έως 90% ανάλογα στην κόκκινη, καφέ, κίτρινη και γεωργοκτηνοτροφική του ΠΔ 243/8.03.2005 και της απόφασης του ΣτΕ το 2009.