ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
Η Μύκονος σχεδιάζει το παρόν και το μέλλον, ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, ακολουθώντας τον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό της παρούσας Δημοτικής Αρχής και στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο Δήμος Μυκόνου προχώρησε με δημοτικούς πόρους σε σημαντική διεύρυνση της δωρεάν ασύρματης ευρυζωνικήςπρόσβασης στο Διαδίκτυο που προσφέρει σε όλους τους πολίτες και επισκέπτες του νησιού, μέσω της νέας επέκτασης του, εγκαθιστώντας δώδεκα (12) νέα σημεία ασύρματης πρόσβασης και φτάνοντας στον συνολικό αριθμό των είκοσι (20) – WiFi HotSpots, σε επιλεγμένες περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας στο νησί.
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι στην Χώρα της Μυκόνου εγκαταστάθηκε εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας (DualBand & MU-MIMO) που αναμένεται να προσφέρει ενισχυμένη εμπειρία πλοήγησης στο διαδίκτυο προς όλους τους χρήστες.
Τι υπηρεσίες παρέχονται;
Μέσω των σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi – HotSpotsπαρέχεται δωρεάν η δυνατότητα προς τους χρήστες του δικτύου, μεταξύ άλλων, να συνδέονται στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες, για να πλοηγηθούν στο παγκόσμιο ιστό (internet), να ελέγξουν τα email τους, να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους.
Δηλαδή ό,τι έχουν συνηθίσει από τον υπολογιστή στο σπίτι, το γραφείο ή το κινητό τους!
Συνιστάται από το Δήμο Μυκόνου, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, η ορθολογική χρήση του ασύρματου δικτύου από τους χρήστες ως προς τη διάρκεια σύνδεσης, για την ισότιμη ικανοποίηση των αναγκών του μεγάλου όγκου τουριστών και επισκεπτών του νησιού με βάση τον τρόπο λειτουργίας των εγκατεστημένων σημείων, των εφικτών τεχνικών δυνατοτήτων τους και του επιτρεπτού από το νόμο πλαισίου κάλυψης.
Τι χρειάζεστε για να συνδεθείτε;
Θα χρειαστείτε μια συσκευή που να σας επιτρέπει να συνδεθείτε ασύρματα και να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο όπως:
• Φορητό υπολογιστή: η συντριπτική πλειοψηφία των νέων laptops/netbooks είναι εφοδιασμένα για σύνδεση σε δίκτυα τεχνολογίας WLAN 802.11 b/g/n/ac.
• Κινητά τηλέφωνα (smartphones) / tablets τελευταίας τεχνολογίας που να υποστηρίζουν την λειτουργία WLAN 802.11 b/g/n/ac.
Περιοχές κάλυψης και σημεία εγκατάστασης του δικτύου:
Στη νέα μορφή λειτουργίας του δικτύου λειτουργούν πλέον έξι (6) περιοχές κάλυψης αποτελούμενες από συνολικά είκοσι (20) σημεία δωρεάν ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης.
Ειδικότερα:
• Ζώνη 1 – Χώρα Μυκόνου – Παλιό Λιμάνι: εννέα (9) σημεία ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης τελευταίας τεχνολογίας (Dual Band, MU-MIMO).
• Ζώνη 2 – Περιοχή Αλευκάνδρας – Μύλων: τρία (3) σημεία ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης τελευταίας τεχνολογίας (Dual Band, MU-MIMO).
• Ζώνη 3 – Φάμπρικα / ΚΤΕΛ: ένα (1) σημείο ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης.
• Ζώνη 4 – Στάδιο ΑΟ Μυκόνου: δύο (2) σημεία ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης στο Στάδιο του ΑΟ Μυκόνου.
• Ζώνη 5 – Άνω Μερά: δύο (2) σημεία ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης στην πλατεία της Άνω Μεράς.
• Ζώνη 6 – Γήπεδο Άνω Μεράς: τρία (3) σημεία ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης στο χώρου του Γηπέδου στην Άνω Μερά.
Στους ακόλουθους χάρτες απεικονίζονται οι περιοχές κάλυψης ανά ζώνη του δικτύου. Με εντονότερο ερυθρό χρώμα επισημαίνονται οι περιοχές βέλτιστης κάλυψης. Επίσης, υποδεικνύονται ανά ζώνη τα σημεία εγκατάστασης του εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο:
Μελλοντική ανάπτυξη/ χρήση του δικτύου:
Με δεδομένο τον αναμενόμενα υψηλό αριθμό δυνητικών χρηστών, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, σχεδιάζεται μελλοντικά η ενίσχυση του δικτύου με περισσότερα σημεία ασύρματης πρόσβασης, καθώς και η εξυπηρέτηση του δικτύου από μεγαλύτερης χωρητικότητας συνδέσεις.
Έτσι θα παρέχεται η δυνατότητα απρόσκοπτης σύνδεσης σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χρηστών, ιδίως σε περιοχές/σημεία ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος και μεγάλου όγκου επισκεπτών.
Το παρόν δίκτυο μαζί με ενδεχόμενες μελλοντικές επεκτάσεις θα μπορεί να αξιοποιηθεί για:
– Πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εκπαίδευσης.
– Πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες ή αποθετήρια.
– Πρόσβαση σε εφαρμογών περιβαλλοντικής διαχείρισης.
– Πρόσβαση σε υπηρεσίες ψηφιακής σήμανσης.