Μεγάλωσαν αρμέγοντας αγελάδες και πρόβατα και καλλιεργώντας χωράφια στην «καρδιά» της… Μυκόνου! Η Μαρουλιώ και ο Γιάννης Ζουγανέλης θέλουν να δώσουν και ένα αγροτουριστικό προφίλ στο «νησί των ανέμων», το οποίο έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό από την ξέφρενη νυχτερινή ζωή και τις πανέμορφες παραλίες του.
Τα δύο αδέλφια, τα οποία ανήκουν σε μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες γεωργοκτηνοτροφικές οικογένειες του νησιού, σπουδάζουν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την τριτοβάθμια εκπαιδευτική δομή της, το Perrotis College.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε επάγγελμα τον τρόπο ζωής μας. Μεγαλώσαμε μέσα στη φύση, τις καλλιέργειες και τα ζώα και θέλουμε να δώσουμε στους χιλιάδες τουρίστες της Μυκόνου τη δυνατότητα να βιώσουν και μία… διαφορετική εμπειρία», είπε στον «Ε.Τ.» η 18χρονη Μαρουλιώ, η οποία σπουδάζει Διεθνή Επιχειρηματικότητα στο Perrotis College. «Οι τουρίστες της Μυκόνου έχουν βαρεθεί από το τρίπτυχο: ήλιος – θάλασσα – πάρτι. Θέλουν κάτι περισσότερο», πρόσθεσε ο 15χρονος Γιάννης, ο οποίος είναι μαθητής της Α’ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Και θέλοντας να προσδιορίσουν αυτό το «κάτι» που αναζητούν οι τουρίστες, έκαναν αναφορά στην αγροτουριστική μονάδα που στήνει η οικογένεια Ζουγανέλη στη Μύκονο. «Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Ανω Μερά της Μυκόνου. Είχαμε την τύχη ο παππούς και η γιαγιά να έχουν αγρόκτημα στην άκρη του χωριού. Κάθε μέρα παίζαμε με τα ζώα, αρμέγαμε αγελάδες και πρόβατα, βοηθώντας παράλληλα στην καλλιέργεια των λαχανικών και του μποστανιού», λέει η 18χρονη. Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο αδελφός της αποκάλυψε ότι ο πατέρας της οικογένειας είχε την ιδέα να μετατρέψει το αγρόκτημα σε μία αγροτουριστική μονάδα (η πρώτη σε όλο το νησί), η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2019.
Οπως είπαν, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά πρόβατα, αγελάδες, γαϊδούρια, άλογα, κουνέλια κ.ά. Επιπλέον, θα μπορεί να ενημερωθεί για τις καλλιέργειες της οικογένειας Ζουγανέλη, φυσικά ανάλογα την εποχή και την περίοδο. Στο επισκέψιμο τουριστικό αγρόκτημα έχει ανεγερθεί κτίριο (που έχει την όψη παλιού κτίσματος) και μέσα στο οποίο θα λειτουργεί μουσείο, όπου θα παρουσιάζεται η ζωή των ντόπιων πριν από πολλές δεκαετίες και θα εκτίθενται παλιά αγροτικά εργαλεία. Η οικογένεια εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέτει προς πώληση κρασί, λάδι, τσίπουρο και τυρί, καθώς έχει σε γειτονική απόσταση αμπελώνα και ελαιώνα!
«Επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε τον εύκολο δρόμο, δηλαδή να ασχοληθούμε με τον μαζικό τουρισμό, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο δεν αντιπροσωπεύει την οικογένειά μας», ξεκαθάρισε η Μαρουλιώ Ζουγανέλη, η οποία πέρυσι τελείωσε το ΓΕΛ Μυκόνου, χωρίς να συμμετάσχει στις πανελλαδικές. «Δεν θεώρησα σκόπιμο να δώσω εξετάσεις. Ξέρω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου και το είχα βρει στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το να στήσεις μία τέτοιας έκτασης αγροτουριστική μονάδα δεν είναι εύκολο. Και στο Perrotis παίρνουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια, καθώς είναι ηγέτης στον αγροδιατροφικό τομέα και προάγει την επιχειρηματικότητα», είπε η 18χρονη.
Η απόφασή της να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για σπουδές ώθησε και τον 15χρονο αδελφό της να την ακολουθήσει. Ο 15χρονος Γιάννης –ο οποίος είναι διακεκριμένος αθλητής στη σκοποβολή πήλινου στόχου- παρακολουθεί τα μαθήματα του ΕΠΑΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ακολουθήσει τον κλάδο της φυτικής ή ζωικής παραγωγής. «Είναι λίγο νωρίς ακόμη. Θέλω και τα δύο, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσω», είπε στον «Ε.Τ.».
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στη Θεσσαλονίκη, τα δύο αδέλφια θα επιστρέψουν στη Μύκονο για να αναλάβουν τη τύχη της αγροτουριστικής μονάδας. «Είναι κάτι που το θέλουμε πολύ. Να γυρίσουμε στον τόπο μας, να προάγουμε αυτό που αγαπάμε. Θέλουμε να συστήσουμε τον αγροτουρισμό στους επισκέπτες μας και να αποκτήσει η Μύκονος και ένα διαφορετικό αποτύπωμα. Ηδη μας λείπουν τα ζώα του αγροκτήματος και οι καλλιέργειες», είπαν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου