«Τα καφεμάτικα Μυκόνου καλλιεργούνται συνήθως άνυδρα, έχουν καφέ μάτι, είναι μικρόσπερμα και βραστερά.
Μέχρι πριν από τέσσερις δεκαετίες υπήρχε μεγάλη παραγωγή στο νησί και ταξίδευαν σε μεγάλες ποσότητες στα γύρω νησιά και στην περιοχή της πρωτεύουσας -Αθήνα και Πειραιά- επειδή είχαν καλή φήμη σαν καλόβραστα και με νόστιμο σώμα.
Η τηγάνιση είναι μια προσθήκη στα συχνά νερόβραστα «φασουλάκια» που εκμεταλλεύεται τη νοστιμιά του τσιγαρισμένου κρεμμυδιού και αποκτά ιδιαίτερο και χορταστικό ενδιαφέρον με την προσθήκη του ρυζιού και του φρυγανισμένου ψωμιού», λέει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, που ανέλαβε να τα φτιάξει για λογαριασμό του “Γαστρονόμου” και της παρέας του…