Κυκλάδες: Στο “κόκκινο” οι υποδομές των σκουπιδιών – Εξαντλούνται οι αντοχές, η εικόνα για κάθε νησί
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ:
14/08/2024
Κάθε καλοκαίρι, λόγω της τουριστικής δραστηριότητας, ο όγκος των απορριμμάτων στα νησιά πολλαπλασιάζεται με συνέπεια οι ΧΥΤΑ και οι λοιπές υποδομές αποθήκευσης σκουπιδιών να επιβαρύνονται σημαντικά. Η κατάσταση βρίσκεται στο “κόκκινο” για μία ακόμη χρονιά με τις αντοχές των ΧΥΤΑ να εξαντλούνται σε πολλά νησιά και τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου να αναζητά λύσεις.
Σύμφωνα με το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, το οποίο προσφάτως εγκρίθηκε, αντί για 33 Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) που θα έπρεπε να λειτουργούν, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός του 2016, σήμερα υπάρχουν μόνο 25 (12 στα Δωδεκάνησα και 13 στις Κυκλάδες) εκ των οποίων:
- 5 ΧΥΤ (Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Λειψοί, Καστελλόριζο, Νίσυρος) λειτουργούν χωρίς Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) ή με ληγμένους περιβαλλοντικούς όρους.
- 16 ΧΥΤ χωρίς άδεια λειτουργίας ή με άδεια που έχει λήξει (Φολέγανδρος, Κύθνος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος, Μύκονος, Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Λειψοί, Πάτμος, Κάρπαθος, Νίσυρος, Μεγίστη, Βόρεια Ρόδος, Σύμη, Τήλος).
- 1 ΧΥΤ, στο Καστελλόριζο (χωρίς ΑΕΠΟ και άδεια λειτουργίας), είναι κορεσμένος και δεν θα επεκταθεί.
- Ο ΧΥΤ Βόρειας Ρόδου έχει σχεδόν κορεστεί και έχουν επισπευσθεί οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου σκάμματος έκτακτης ανάγκης.
- 9 ΧΥΤ δεν έχουν επαρκή υπολειπόμενο όγκο και θα πρέπει να επεκταθούν ( Σύρος, Κίμωλος, Μύκονος, Πάρος, Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάρπαθος, Κως, Τήλος).
- Από τους 25 Χώρους Υγειονομικής Ταφής επαρκή υπολειπόμενο όγκο ώστε να δέχονται σκουπίδια έχουν μόνο οι 14 (Ανάφη, Ιος, Φολέγανδρος, Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αμοργός, Νάξος, Λειψοί, Πάτμος, Νίσυρος, Νότια Ρόδος, Σύμη). Επίσης, έξι νησιά (Κάλυμνος, Λέρος, Ανδρος, Θήρα, Τήνος, Μήλος) δεν έχουν ΧΥΤ και η κατάσταση επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με δεματοποίηση απορριμμάτων και προσωρινή αποθήκευσή τους, ως μεταβατική διαχείριση (η οποία συχνά καταλήγει στη δημιουργία νέων χωματερών), έως την κατασκευή μόνιμων υποδομών.
- Στην Τήνο και στην Άνδρο αναζητείται εναγωνίως λύση για τη διαχείριση των σκουπιδιών. H Σαντορίνη, η «βιτρίνα» του ελληνικού τουρισμού, εξυπηρετείται από μια χωματερή που τα καλοκαίρια ξεχειλίζει. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Θήρας επεξεργάζεται σχέδιο μεταβατικής διαχείρισης. Στην Τήνο, ο φορέας εξασφάλισε χρηματοδότηση και δημοπράτησε την κατασκευή ενός ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και μιας μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δώσει το πράσινο φως και αναμένεται η έγκριση από τις επιτελικές δομές ΕΣΠΑ των συναρμόδιων υπουργείων. Το ίδιο και για τη σύμβαση στην Άνδρο που αφορά δύο μονάδες προεπεξεργασίας και κομποστοποίησης και έναν ΧΥΤΑ.