Υψηλόβαθμη υπάλληλος του υπ. Πολιτισμού στα μέλη του κυκλώματος που πουλούσε προστασία σε καταστηματάρχες και στην Μύκονο
Τρεις υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στη δράση του κυκλώματος που παρείχε προστασία σε καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ακινήτων έναντι αδρής αμοιβής, το οποίο εξαρθρώθηκε μετά από έρευνα και συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Μία εξ αυτών μάλιστα φέρεται να διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, ήταν από τα πιο ακριβοπληρωμένα μέλη της και βρίσκεται ανάμεσα στα 14 άτομα, υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και ιδιώτες, που έχουν συλληφθεί, κρατούνται και αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και σωρείας άλλων παραβάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr πρόκειται για μια 63χρονη αρχιτέκτονα – μηχανικό, υπάλληλο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων η οποία μάλιστα κατείχε υψηλόβαθμη θέση. Δεδομένου ότι οι επιχειρησιακοί στόχοι της υπηρεσίας της είναι ο συντονισμός, η εποπτεία και η εναρμόνιση έργων και δραστηριοτήτων αναφορικά με τα νεώτερα μνημεία, δηλαδή τα μεταγενέστερα του 1830, με τις αρμοδιότητές της «διασταυρώνονταν» αρκετοί πελάτες της εγκληματικής οργάνωσης.
Επρόκειτο, κυρίως, για ιδιοκτήτες υπό κατασκευή καταστημάτων, ξενοδοχείων αλλά και ιδιωτικών οικιών οι οποίοι για να πραγματοποιήσουν οικοδομικές εργασίες υποχρεούνταν να λάβουν ειδική άδεια από την υπηρεσία της 63χρονης. Κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ήταν ακόμη πιο σύνθετες καθώς το αίτημα του ιδιοκτήτη έπρεπε να εξεταστεί από τα αρμόδια συμβούλια, κεντρικά ή τοπικά, στα οποία η ίδια συμμετείχε συχνά ως εισηγήτρια.
Ευρισκόμενη σε διαρκή επικοινωνία με τη γυναίκα που φέρεται να ήταν το διευθυντικό στέλεχος του κυκλώματος και μετά από σαφείς εντολές της η υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού συνέτασσε πλαστές βεβαιώσεις με τη σφραγίδα της υπηρεσίας της και επιχειρούσε να ασκήσει επιρροή στα μέλη των Συμβουλίων τα οποία εξέταζαν τα αιτήματα των πελατών τους έτσι ώστε να τούς εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια για την έναρξη των εργασιών στα κτίριά τους.
Καθώς μάλιστα η ταρίφα της προστασίας για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ήταν αρκετά υψηλή και δεδομένου του υψηλού ρίσκου που εμπεριείχε η παράνομη δράση της, η 63χρονη ήταν από τα πιο καλά αμοιβόμενα μέλη της οργάνωσης με τα κέρδη της να υπολογίζονται από 6.000 μέχρι 10.000 ευρώ για κάθε υπόθεση.
Δρούσε και στη Μύκονο
Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των περιπτώσεων στις οποία ενεπλάκη η συγκεκριμένη υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν και η κατασκευή νέου, πολυτελούς καταστήματος με ρούχα και αξεσουάρ διάσημου ξένου σχεδιαστή στη Χώρα της Μυκόνου, το οποίο εγκαινιάστηκε προσφάτως. Για την εξασφάλιση των απαραίτητων εγγράφων που αφορούσαν το συγκεκριμένο κατάστημα αλλά και ένα ακόμη υπό κατασκευή κατάστημα στην Αθήνα, επί της οδού Ερμού, φέρεται να έλαβε αμοιβή ύψους 6.000 ευρώ, την οποία μάλιστα, όπως προκύπτει από τις επικοινωνίες που έχουν στα χέρια τους οι αρχές, εισέπραξε μέσα στο γραφείο της από τον αδελφό της αρχηγού της σπείρας που είχε αναλάβει τον ρόλο εισπράκτορα – ταμία.
Έτσι λοιπόν η εν λόγω υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, που συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου, κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και για δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος τελεσθείσες κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση. Επιπλέον, αντιμετωπίζει κατηγορία για παράβαση του «Κώδικα Μετανάστευσης», η οποία πιθανότατα σχετίζεται με ένα διαβατήριο Αρχών Γεωργίας στο όνομα 53χρονης Γεωργιανής, με δεκαετή διάρκεια ισχύος, το οποίο κατασχέθηκε κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της.
Οι συνεργοί
Στο μεταξύ στη δεύτερη λίστα με τα εννέα άτομα που δεν ήταν μεν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, υποβοήθησαν όμως, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, τη παράνομη δράση της, συμπεριλαμβάνονται και δύο ακόμη υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού.
Πρόκειται για έναν 55χρονο αρχαιολόγο και έναν 54χρονο εργατοτεχνίτη, συνδικαλιστές και οι δύο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δωροληψία υπαλλήλου, παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος.
Δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία, η συμμετοχή τους στο κύκλωμα δεν ήταν διαρκής, δεν συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου αλλά θα κληθούν για κατάθεση στις αρμόδιες αρχές μέσα στις επόμενες ημέρες.