Αν και η Ελλάδα χάνει λόγω γραφειοκρατίας, οι υψηλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και οι περαιτέρω προοπτικές για υψηλές αποδόσεις καθιστούν αυτή την στιγμή τη χώρα μας τον πιο ελκυστικό προορισμό στη Μεσόγειο στο τουριστικό real estate και ακολουθούν Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Κύπρος.
Τα στοιχεία προέρχονται από την on line έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Tranio στους συμμετέχοντες του Μediterranean Resort & Hotel Forum που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα από την Questex με την υποστήριξη του Enterprise Greece κι επικεντρώνεται σε θέρετρα, ξενοδοχεία και σύνθετα τουριστικά καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. H Τranio πραγματοποίησε έρευνα και στο αποκλειστικά δικό της κοινό, όπου οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι σαφώς χαμηλότερες, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, η χώρα μας, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία παραμένει στο τοπ 3 των δημοφιλέστερων επενδυτικών προορισμών της Μεσογείου.
Στο ερώτημα (πολλαπλών απαντήσεων) ποιες χώρες στη Μεσόγειο είναι οι πιο ελκυστικές στους διεθνείς επενδυτές σε resorts και ξενοδοχειακό real estate, η Ελλάδα συγκέντρωσε ποσοστό 85%, η Ισπανία 50%, η Πορτογαλία 20%, η Ιταλία 15% και η Κύπρος 15% στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε για το forum. Στους ερωτηθέντες αποκλειστικά της Tranio η σειρά και τα ποσοστά της κάθε χώρας αλλάζουν με την Ισπανία να έρχεται πρώτη με ένα 59%, ακολουθεί η Ιταλία με ένα 36%, η Ελλάδα με ένα 23% και η Γαλλία με ένα 23%.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι παράγοντες που κάνουν ελκυστική μία χώρα για τους επενδυτές είναι, με βάση τις απαντήσεις, η σταθερή οικονομία και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης από τις τράπεζες για τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, η χορήγηση αδειών διαμονής μέσα από τα εξειδικευμένα προγράμματα (βλ. «Χρυσή Βίζα») για τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου και η συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά σε συνδυασμό με την προοπτική υψηλών αποδόσεων για την περίπτωση της Ελλάδας.
Ειδικά για τη χώρα μας, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, «οι επενδυτές στην Ελλάδα κυνηγούν τα ακίνητα που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή παλιότερες κατασκευές που προσφέρονται για ανακατασκευή, ωστόσο απέχουν ακόμη από τις επενδύσεις που ξεκινούν εκ του μηδενός (greenfield). Το επενδυτικό περιβάλλον Το επενδυτικό περιβάλλον περιπλέκεται από παρατεταμένες δικαστικές διαδικασίες, ωστόσο αν το κλίμα ως προς τη γραφειοκρατία βελτιωθεί, αντίστοιχα θα γίνει και με τις επενδύσεις».
Οσον αφορά ειδικά τις περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη χώρα μας, το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 55%, δηλώνει τις Κυκλάδες (Σαντορίνη, Μύκονος και Πάρος). Αρκετοί επίσης θεωρούν υποσχόμενους προορισμούς την Αθήνα σε ποσοστό 36%, και την Κρήτη, σε ποσοστό 27%, ενώ κάποιοι αναφέρουν επίσης τη Ρόδο και τη Χαλκιδική.
Οι επενδυτές στην Ελλάδα αγοράζουν distressed περιουσιακά στοιχεία και αποφεύγουν επενδύσεις σε γη που χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, με το μεγάλο ζητούμενο προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» οι ξένες επενδύσεις να παραμένει η γραφειοκρατία. Επιπλέον, υπάρχουν και συμφωνίες που αφορούν μετοχικές συνεργασίες ωστόσο, η διείσδυση ενός τέτοιου είδους μοντέλου επενδύσεων εξακολουθεί να είναι περιορισμένη στην ελληνική αγορά. Επιπλέον υπάρχει ενδιαφέρον και για τις διαδικασίες πλειστηριασμών που σχετίζονται με τον κλάδο του τουρισμού, ωστόσο οι διαδικασίες που μπλοκάρουν πολλές φορές και στη δικαιοσύνη προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις.
Συνολικά στη Μεσόγειο οι τοπ επενδυτές, με βάση τις (πολλαπλές) απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα προέρχονται από τις ΗΠΑ (47%), Ισραήλ (35%), Κίνα (29%), αραβικές χώρες (29%), Ρωσία (18%), Ηνωμένο Βασίλειο (18%) και Τουρκία (18%). Ειδικά για τη χώρα μας με βάση τις απαντήσεις, real estate funds από τις ΗΠΑ και επενδυτικά κεφάλαια από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας.
Οι πιο δημοφιλείς επενδύσεις στο τουριστικό real estate για τους επενδυτές είναι τα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων σε ποσοστό 29% και ακολουθούν τα resorts με ένα 27%, τα ξενοδοχεία πολυτελείας σε ποσοστό 25%, ενώ ένα 15% και 4% αντίστοιχα συγκεντρώνουν τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα και τα budget ξενοδοχεία.