Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που το κράτος επιχείρησε να οργανώσει -και να προβάλει επικοινωνιακά- ένα διάλειμμα νομιμότητας, στο καθεστώς ανομίας, φόβου και επιβολής του νόμου των μπράβων στο Νησί των Ανέμων; Λίγοι μόλις μήνες. Και η Μύκονος, όπως όλα δείχνουν, επέστρεψε ήδη στην «κανονικότητα» – Τι απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος Protagon Team 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2024, 14:15 Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, ο οποίος δέχθηκε άγριο και «επαγγελματικό» χτύπημα από εργολάβους-γκάνγκστερ της Μυκόνου στις 7 Μαρτίου του 2023 -επειδή απλά έκανε τη δουλειά του- ήταν ο άνθρωπος που μέσα από το ενδιαφέρον των ξένων και των εγχώριων ΜΜΕ έφερε ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα.
Το οποίο γνωρίζουν οι πάντες στη Μύκονο, αλλά ελάχιστοί μιλούν γι’ αυτό είτε υπό τον φόβο των μπράβων, είτε από ατομικό συμφέρον.
Το κράτος ανέλαβε τότε πρωτοβουλίες. Ακολούθησαν δηλώσεις, συσκέψεις και ενέργειες από τα συναρμόδια Υπουργεία. Σε μια από αυτές, στις 12 Απριλίου 2023 τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικόνιζαν την ανέγερση νέων κτισμάτων στη Μύκονο «χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά». Το συνοδευτικό δελτίο Τύπου ανέφερε ότι συνελήφθησαν επτά άτομα —ανάμεσά τους δύο υπεύθυνοι της επιχείρησης— ενώ «κατασχέθηκαν τα υλικά και τα μηχανήματα που εντοπίστηκαν στις παράνομες εργασίες».
Στις 17 Μαρτίου του 2023 η βρετανική Telegraph δημοσίευσε φωτογραφία του Μανώλη Ψαρρού στην οποία φαίνονταν τα άγρια χτυπήματα στο πρόσωπό του. Credit: Daily Telegraph Στη συνέχεια, διαβάσαμε (18 Μαΐου 2023), ότι με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έγινε μια επιχείρηση κατεδάφισης του 20 τ.μ. κτίσματος στην παραλία «Μερσίνη». Και τον Ιούνιο ότι ο παράνομος φράχτης που είχε υψωθεί στην παραλία Πάνορμος, που ουσιαστικά απαγόρευε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, γκρεμίστηκε με παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.
Το κράτος κινητοποιήθηκε, έπεσαν πρόστιμα και έκλεισαν και κάποιες επιχειρήσεις που απέκλειαν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα. Η εξέλιξη χαιρετίστηκε από υπουργούς της κυβέρνησης, που ανέφεραν ότι «η ανομία ηττήθηκε».
Πού βρισκόμαστε λίγους μήνες μετά την ενθαρρυντική κινητοποίηση του κράτους κατά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού του 2023; Νικήθηκε το καθεστώς ανομίας, φόβου και επιβολής του νόμου των μπράβων στο Νησί των Ανέμων; Ή μήπως η Μύκονος επέστρεψε στη δική της «κανονικότητα»;
Πριν από λίγες ημέρες, η Lifo παρουσίασε ρεπορτάζ του Μάκη Πολλάτου το οποίο συνοδευόταν από φωτογραφίες και ανέφερε ότι «οι παρανομίες συνεχίζονται». Μεταξύ άλλων σημείωνε πως «η παραβατικότητα στη Μύκονο θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί σε παράνομες οικοδομικές εργασίες, εκσκαφές χωρίς άδεια, κατασκευές και ανέγερση κτισμάτων μέσα σε μια νύχτα».
Με βάση τις φωτογραφίες και τις καταγγελίες των κατοίκων, εμφανίστηκαν «τεράστια προκάτ κτίσματα στον Πάνορμο», τα περισσότερα κτίσματα που είχαν καταγγελθεί πέρυσι παρέμεναν στη θέση τους, ενώ σε άλλα σημεία του νησιού ξεφύτρωσαν τριώροφα, που στη Μύκονο απαγορεύονται.
Το Protagon απευθύνθηκε για τα καταγγελλόμενα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πηγές του υπουργείου σημείωσαν ότι γίνονται έλεγχοι από τον Δήμο Μυκόνου και την Πολεοδομία για όσα καταγγέλλονται και ότι «στη συνέχεια (οι Υπηρεσίες) θα πράξουν όσα προβλέπει ο νόμος». Οχι νέες άδειες στη Μύκονο Ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος «παγώνει» την έκδοση όλων των οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο έως τον προσεχή Σεπτέμβριο. Εξαιρούνται μόνο οι μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις που έχει ήδη αδειοδοτήσει και προωθούνται με προνομιακά πολεοδομικά καθεστώτα (λ.χ. ΕΣΧΑΣΕ – Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων).
Το βέβαιο είναι ότι οδεύουμε προς ένα θερμό καλοκαίρι στην Μύκονο, το οποίο άρχισε μέσα στο καταχείμωνο. Το «κράτος» της ανομίας και των μπράβων φαίνεται να σήκωσε γρήγορα κεφάλι και το επίσημο κράτος θα πρέπει μάλλον να οργανωθεί εκ νέου και να εστιάσει στο πρόβλημα.
https://www.facebook.com/share/p/FEdZCPe3KTxxLynV/?mibextid=K35XfP
Πηγή: Protagon.gr