ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ:
23/12/2023
Ένα διαφορετικό κέικ, αλμυρό και πικάντικο. Το σερβίρουμε με τσάτνεϊ αχλαδιού, μήλου ή κυδωνιού, κυδωνόπαστο ή ξερά φρούτα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ
Συστατικά
300 γρ. κοπανιστή Μυκόνου,
350 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου,
50 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική,
6 αβγά,
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ,
150 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες,
200 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
λίγο αλεύρι και βούτυρο για τη φόρμα.
300 γρ. κοπανιστή Μυκόνου,
350 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου,
50 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική,
6 αβγά,
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ,
150 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες,
200 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
λίγο αλεύρι και βούτυρο για τη φόρμα.
ΒήματαΧτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αβγά σε ένα μπολ (με έναν αβγοδάρτη) ή στο μίξερ (με το φτερό), μέχρι να ενωθούν.Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα και, στο τέλος, την κοπανιστή με τα καρύδια και το πιπέρι.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20-22 εκ., τη γεμίζουμε με το μείγμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή έως ότου γίνει το κέικ.
Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζουμε ένα λεπτό μαχαίρι στο κέντρο του: αν βγει με υπολείμματα υγρής ζύμης, θέλει λίγα λεπτά επιπλέον ψήσιμο.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με λίγη ζάχαρη άχνη και τη σερβίρουμε συνοδεύοντάς τη με σαμπάνια, διάφανα αποστάγματα ή λευκά κρασιά με έντονη μεταλλικότητα και οξύτητα.