ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Τράγκας: Βρέθηκαν αδήλωτα εισοδήματά του €2,7 εκατ. – Ο γιος κατηγορεί για ξέπλυμα τον Ελβετό συνεκτελεστή της διαθήκης

Γιώργος Τράγκας: Βρέθηκαν αδήλωτα εισοδήματά του €2,7 εκατ. – Ο γιος κατηγορεί για ξέπλυμα τον Ελβετό συνεκτελεστή της διαθήκης

Σε νέα πιο έντονη κλιμάκωση οδηγείται το κληρονομικό θρίλερ με την περιουσία του Γιώργου Τράγκα, που εκτυλίσσεται, με βασικούς πρωταγωνιστές, τους δύο συγκληρονόμους, τον αείμνηστο δημοσιογράφο-εκδότη και τις Ελληνικές Ελεγκτικές αρχές που έβγαλαν το πρώτο λαβράκι.

Η έρευνα από το 1ο ΕΛΚΕ Αττικής (Ελεγκτικό Κέντρο) για τα φορολογικά πεπραγμένα του αείμνηστου εκδότη, η οποία συνεχίζεται, οδήγησε σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίεςστην αποκάλυψη των πρώτων αδήλωτων εισοδημάτων του δημοσιογράφου που αφορά τα φορολογικά έτη 2016 και 2017 και ανέρχεται σε 2.700.000 ευρώ. Όπως επιμένουν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση από την έρευνα προέκυψαν πολλά μείζονος σημασίας στοιχεία,ενώ ενεπλάκησαν και αρχές χωρών του εξωτερικού από τις οποίες ζητήθηκε η συνδρομή τους.

Όπως έλεγε γνώστης του πορίσματος στο αίτημα των Ελληνικών ελεγκτικών αρχών ανταποκρίθηκαν ακόμη και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, το ονειρικό νησιωτικό σύμπλεγμα στην Καραϊβική,που είναι ο παράδεισος των εξωχώριων εταιριών, γνωστές ως offshore.  Οι πληροφορίες για το πόρισμα του 1ου ΕΛΚΕ Αττικής εικάζουν ότι οι ελεγκτές κατάφεραν να αποδείξουν μετά από ενδελεχή έρευνα ότι ο Γιώργος Τράγκας αλλά και η Μαρία Καρρά δεν ήταν κάτοικοι εξωτερικού την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που αφορά τα έτη 2016-2017 με βάση τους λογαριασμούς του εκδότη.

Το πόρισμα μάλιστα εικάζεται ότι «σπάει» και την ιδιότητα της χήρας ως κατοίκου εξωτερικού για τα προαναφερθέντα χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται την ίδια στιγμή που ο συγκληρονόμος της Γιάννης Τράγκας περνάει σε full επίθεση. Μέσω των δικηγόρων του μετά την τελευταία μήνυση καταθέτει στην αρχή της εβδομάδας αίτηση παύσης για τον συνεκτελεστή της διαθήκης τον Ελβετό δικηγόρο Ιβό Οττάβιο Φρανσεσκόν κατηγορώντας τον για απιστία κατ’ εξακολούθηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα πρώτα αδήλωτα και η συνδρομή ξένων κρατών

Στην περιοχή του Κεραμεικού, στο κτήριο που στεγάζεται το 1ο ΕΛΚΕ Αττικής οι ελεγκτές που έχουν αναλάβει να «ξεψαχνίσουν» τα φορολογικά πεπραγμένα του αείμνηστου Γιώργου Τράγκα, είχαν πολλή δουλειά τους τελευταίους μήνες. Τα στοιχεία που έπρεπε να επεξεργαστούν και να διασταυρώσουν ήταν πάρα πολλά, ενώ χρειάστηκε να ζητηθεί η συνδρομή ελεγκτικών αρχών από διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα, ευοδώθηκε όμως αφού όπως εικάζεται τέσσερις χώρες απέστειλαν στους ελεγκτές στοιχεία για τον Γιώργο Τράγκα. Οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι όπου ο αποθανών κατείχε εξωχώριες εταιρίες που περιελάμβαναν περιουσιακά στοιχεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου διατηρούσε κατοικίες και τραπεζικούς λογαριασμούς, η Γαλλία και το Πριγκιπάτο του Μονακό, απέστειλαν σταδιακά πολύτιμα ευρήματα για την έρευνα του ΕΛΚΕ.

Σύμφωνα με αυτή το 2016 ο Γιώργος Τράγκας βρισκόταν 184 ημέρες στην Ελλάδα ενώ βασική προϋπόθεση σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για να δηλώσει κάτοικος εξωτερικού, είναι να διαμένει ο φορολογούμενος τουλάχιστον 183 μέρες στην ξένη χώρα που έχει επιλέξει. Σε ότι αφορά το 2017 δεν προσκόμισε στις αρχές πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας-ενπροκειμένω από το Μονακό-και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία τα οποία «σπάνε» και την ιδιότητα της Μαρίας Καρρά ως μόνιμης κατοίκου εξωτερικού για τα προαναφερθέντα έτη αποκαλύφθηκαν αδήλωτα εισοδήματα ύψους 2.700.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό επιβαρύνει αυτόματα την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο εκδότης-δημοσιογράφος η οποία σταδιακά άνοιξε τον ασκότου Αιόλου για τους τρεις αρχικά κληρονόμους που στην πορεία έμειναν δύο, αφού ο Φρέντι Τράγκας αποποιήθηκε το μερίδιό του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πλέον σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο φορολογικός έλεγχος επεκτείνεται σε παλαιότερα έτη και θα είναι ενδελεχής, ώστε οι αρχές να εντοπίσουν τυχόν νέες παρατυπίες.

Ήρθε η ώρα του Φρανσεσκόν

Το ποτήρι σε ό,τι αφορά την πολυσχιδή δράση του Ελβετού δικηγόρου Ιβό Οττάβιο Φρανσεσκόν στο θέμα της τεράστιας κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Γιώργος Τράγκας, είχε ξεχειλίσει εδώ και καιρό για τον Γιάννη Τράγκα. Η επιμονή του με την ιδιότητα ενός εκ των δύο εκτελεστών της διαθήκης να πληρώνει ποσά που προσεγγίζουν πλέον τις 400.000 ευρώ χωρίς να ενημερώνει τον Έλληνα συμβολαιογράφο συνεκτελεστή προκάλεσε την οργή του υιού Τράγκα.

«Οι παραπάνω πληρωμές είχαν εγκριθεί μόνο από τον ένα εκ των δύο συνεκτελεστών-ήτοι μόνο από τον Ιβό Οττάβιο Φρανσεσκόν και όχι από τον συνεκτελεστή της διαθήκης (σ.σ πρόκειται για τον έλληνα συμβολαιογράφο), αλλά ούτε καν από τους συγκληρονόμους. Ακόμα χειρότερα όμως, ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις πληρωμές δεν αφορούσαν καν υποχρεώσεις της κληρονομιάς κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Αστικού Κώδικα αλλά και κάθε κανόνα επιμελούς διαχείρισης…».

Όπως προκύπτει από την ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ των συνεκτελεστών της διαθήκης «στις 12 Μαΐου 2023 ο Έλληνας συμβολαιογράφος έστειλε mail στον κύριο Φρανσεσκόν με κοινοποίηση στους δικηγόρους των συγκληρονόμων, στο οποίο του ζητούσε πλήρη αναφορά των ενεργειών του, μέχρι εκείνου του σημείου και του υπενθύμισε ότι όλες οι ενέργειες των εκτελεστών, συμπεριλαμβανομένων τυχών πληρωμών σχετικά με την κληρονομιά, πρέπει να γίνονται από κοινού, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Φρανσεσκόν απάντησε στον Έλληνα συμβολαιογράφο «ότι δήθεν ζήτησε την έγκρισή του αλλά δεν έλαβε απάντηση, ισχυρισμό που ο δεύτερος απορρίπτει μετ’ επιτάσεως». Σύμφωνα με τον Γιάννη Τράγκα υπάρχει και μεταφρασμένη επιστολή απάντηση του εν Ελλάδι συνεκτελεστή, γι΄ αυτό και τον προτείνει ως μάρτυρα κατηγορίας, στην πραγματικότητα ως μάρτυρα καθήκοντος αλήθειας.
Μάλιστα, ο κύριος Φρανσεσκόν ομολογεί ότι σε κάθε περίπτωση παρείχε μόνος την εξουσιοδότηση προς τον κύριο Νταρλιγκί (είναι ο συμβολαιογράφος στο γραφείο του οποίου οποίο κατατέθηκε η ιδιόχειρη διαθήκη του Γιώργου Τράγκα) προκειμένου ο τελευταίος να δώσει έγκριση υπό μορφή εντολής στην EFG Bank να πραγματοποιήσει πληρωμές προς διάφορους δικαιούχους, ενέργεια που είναι από μόνη της παράνομη και καθίσταται και ποινικώς επιλήψιμη από την στιγμή που οι πληρωμές δεν αφορούν καν την κληρονομιά» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τον Γιάννη Τράγκα σε δικαστικό έγγραφο.

Η «εξαφανισμένη» εταιρία

Μια κληρονομιά, σημαίνοντα ρόλο στην οποία διαδραματίζει η «Family Line Ltd», η εταιρία στην οποία υπάγονται όλα τα ακίνητα του δημοσιογράφου στις ΗΠΑ. «Όψιμα, η μετοχή της “Family line Ltd” κατά τους εγκαλούμενους χάνεται ως δια μαγείας από περιουσιακό στοιχείο της κληρονομιάς, χωρίς βέβαια να αμφισβητείται ότι η εταιρία διοικείται από τους α’ (Φρανσεσκόν) και γ’ (Καρρά) εγκαλούμενους» αναφέρει ο Γιάννης Τράγκας που ανακάλυψε και το εξής παράδοξο.

«Τέλος υπήρχαν πληρωμές τιμολογίων για νομικές υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρίας «Schmidt & Associes» όπου ο ανωτέρω συνεκτελεστής εργάζεται ως εξωτερικός σύμβουλος, επομένως προκύπτει ότι ο κύριος Φρανσεσκόν ανέθεσε νομικές υπηρεσίες ως συνεκτελεστής χωρίς τη σύμπραξη του Έλληνα συνεκτελεστή στο γραφείο του και πληρώνει τον εαυτό του από χρήματα της κληρονομιάς για υπηρεσίες που είναι σαφές ότι δεν αφορούν την κληρονομιά αλλά την κυρία Καρρά».

Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας συμβολαιογράφος απαγόρευσε ρητά στο Φρανσεσκόν να ενεργήσει μόνος περαιτέρω πληρωμές από τραπεζικούς λογαριασμούς ο τελευταίος συνέχισε να τον αγνοεί. «Μάλιστα τον ενημέρωσε στις 5 Αυγούστου 2023 ότι “πρέπει να διακόψει κάθε επαφή μαζί του για τις τρέχουσες πληρωμές αιτιολογώντας την απόφασή του αυτή και ουσιαστικά κατηγορώντας τον Έλληνα συμβολαιογράφο τελείως αβάσιμα για διαρροή των πληροφοριών, που κατά τον κύριο Φρανσεσκόν είναι απόρρητες στον Ελληνικό Τύπο».

Ο Γιάννης Τράγκας κάνει λόγο και για εγκληματικές ενέργειες από τους Φρανσεσκόν-Νταρλιγκί οι οποίες θίγουν και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου ως εν δυνάμει πιστωτή «καθώς διενεργείται στο παρόν χρονικό στάδιο φορολογικός έλεγχος και μάλιστα έχει επιληφθεί η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα».

Τονίζει μάλιστα ότι ενώ το ανωτέρω δίδυμο γνωρίζει την έρευνα των Φορολογικών Αρχών «πραγματοποίησαν πληρωμές που ουδόλως σχετίζονται με την κληρονομιαία περιουσία, πολύ περισσότερο με τη διασφάλιση αυτής αλλά αντιθέτως ζημίωσαν αυτή κατά το ποσό των 307.519,60 ευρώ τουλάχιστον…».

Κλείνοντας την τελευταία του μήνυση που ανεβάζει κι άλλο την πολεμική ατμόσφαιρα με την Μαρία Καρρά ο Γιάννης Τράγκας υποστηρίζει ότι «και οι τρεις εγκαλούμενοι έχουν διαπράξει από κοινού και το αδίκημα της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεδομένου ότι με τη χρήση του χρηματοπιστωτικού συστήματος επιχείρησαν να προσδώσουν νομιμοφανή υπόσταση σε χρηματικά ποσά που ήταν απόρροια του κακουργήματος της απιστίας».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.