Mεταστροφή των ταξιδιωτών σε ευρύτερη γκάμα προορισμών αλλά και ρυθμοί ανάπτυξης μικρότεροι του 2023 – τα ταξίδια αναψυχής σταθεροποιούνται γύρω από τα προπανδημικά επίπεδα και η ζήτηση επιβραδύνεται – αναμένεται να καταγραφούν το 2024 ως κυρίαρχες τάσεις στα διεθνή ταξίδια, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της WTM, Global Travel Report.
Παρά τις προκλήσεις, ο τομέας των ταξιδιών αναψυχής το 2024 θα διατηρήσει την ανθεκτικότητά του, ξεπερνώντας σταθερά τις ευρύτερες οικονομικές τάσεις. Τα ταξίδια έχουν γίνει προτιμώμενη δαπάνη για τους καταναλωτές, ξεπερνώντας άλλες κατηγορίες δαπανών, ενώ δεδομένης της σημαντικής εξοικονόμησης πόρων σε ορισμένα νοικοκυριά, υπάρχει μια λανθάνουσα ζήτηση έτοιμη να εκδηλωθεί στα ταξίδια. Κατά συνέπεια, η έμφαση στα ταξίδια αναμένεται να είναι κυρίαρχη τάση το 2024.
Στον απόηχο της πανδημίας, οι ταξιδιώτες αρχικά στράφηκαν προς οικείους, «ασφαλείς» προορισμούς. Ωστόσο, για το 2024 προβλέπεται ότι οι ταξιδιώτες θα διαφοροποιήσουν τις επιλογές προορισμού. Παρόλα αυτά, η αύξηση της ζήτησης ταξιδιών αναψυχής προβλέπεται να επιβραδυνθεί σε σύγκριση με την εκρηκτική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε το 2023. Αυτή η επιβράδυνση αποδίδεται στην ευθυγράμμιση των ταξιδιών αναψυχής με τα προ πανδημίας επίπεδα και όχι στην οικονομική ύφεση.
Η έκθεση εκτιμά ότι οι περισσότεροι προορισμοί θα ξεπεράσουν τις ταξιδιωτικές εισπράξεις εισερχόμενου τουρισμού του 2019 και μεγάλοι Ευρωπαϊκοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Τουρκία θα σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη ταξιδιωτικών δαπανών συμβάλλοντας στο 30% της παγκόσμιας αύξησης ταξιδιωτικών δαπανών από το 2019.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τον εισερχόμενο τουρισμό το 2024, για την Ευρώπη προβλέπεται ότι η Ισπανία, η Τουρκία και η Γαλλία θα πρωταγωνιστήσουν στις διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες, με την Τουρκία να ανεβαίνει 2 θέσεις από την κατάταξη του 2019 και την Πορτογαλία να σκαρφαλώνει στην έβδομη θέση έναντι της ένατης.
Στην Ασία-Ειρηνικό, οι ταξιδιωτικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019, λόγω καθυστέρησης του ανοίγματός της στον τουρισμό. Παρόλ’ αυτά, η Κίνα προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες.
Η ανάπτυξη των ταξιδιών αναψυχής διαφέρει ανά χώρα, με τους κλασικούς προορισμούς της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας να ξεχωρίζουν στην κορυφή διατηρώντας τη δυναμική τους.
Οι μικρότερες αγορές όπως η Αλβανία, η Κροατία και οι Μαλδίβες, σημειώνουν επίσης αξιοσημείωτη ανάπτυξη λόγω της βελτιωμένης διασυνδεσιμότητάς τους και την έμφασή τους στην τουριστική ανάπτυξη, και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 50% έναντι του 2019.
Για το 2033, τα Κινεζικά νοικοκυριά που θα μπορούν να καλύπτουν το κόστος διεθνών διακοπών αναμένεται να διπλασιαστεί, με παρόμοια τάση στην Ινδία και την Ινδονησία.
Η τάση αυτή στις Ασιατικές αγορές θα επηρεάσει θετικά περιφερειακούς και διεθνείς προορισμούς, με την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία ιδιαίτερα, να επωφελούνται σημαντικά από την αύξηση της αγοραστικής δύναμης της μεσαίας κλάσης στην Κίνα. Επιπλέον, η θέση της Κίνας τόσο ως προορισμός όσο και ως πηγή εισερχόμενου τουρισμού αναμένεται να διευρυνθεί, με τις δαπάνες στον εισερχόμενο τουρισμό της να εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιαστούν μέχρι το 2033 έναντι του 2024.
Κίνδυνοι και ευκαιρίες ανάπτυξης
-Οι δημογραφικές αλλαγές, όπως η γήρανση του πληθυσμού, πιθανότατα θα επηρεάσουν τα ταξίδια. Μέχρι το 2050, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, επηρεάζοντας τόσο τη δραστηριότητα όσο και τις επιλογές προορισμού.
-Η αυξανόμενη τάση για βιώσιμα ταξίδια θα αναδιαμορφώσει τη βιομηχανία. Τάσεις όπως το αργό ταξίδι μπορεί να αυξηθούν, με τους καταναλωτές να επιλέγουν λιγότερα και μεγαλύτερα ταξίδια.
-Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τα ταξιδιωτικά μοτίβα, αλλάζοντας πιθανώς τις παραδοσιακές ταξιδιωτικές εποχές.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στην τεχνολογία και η καινοτόμος διαχείριση μπορούν να εξασφαλίσουν τη συνεχή ευημερία του τουρισμού αναψυχής, προς όφελος των οικονομιών, των κοινοτήτων και των ταξιδιωτών.
Μόνο Ελλάδα και Τουρκία έσπασαν το φράγμα του 2019
Το 2023, η Γαλλία και η Ισπανία πρωτοστάτησαν στα εισερχόμενα ταξίδια αναψυχής, με πάνω από 70 εκατομμύρια αφίξεις. Ακολουθούν η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με πάνω από 40 εκατομμύρια η καθεμία.
Ανάμεσα στους 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς αναψυχής, μόνο η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα επισκεψιμότητάς τους το 2019. Οι αριθμοί της Γαλλίας είναι συγκρίσιμοι με το 2019, ενώ οι τουριστικές αφίξεις σε χώρες της Ασίας-Ειρηνικού όπως η Ταϊλάνδη και η Ιαπωνία είναι σημαντικά χαμηλότερες, εν μέρει λόγω της καθυστερημένης επανέναρξης των εξερχόμενων ταξιδιών από την Κίνα. Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Αλβανία παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη στις αφίξεις, με τη Σαουδική Αραβία να εφαρμόζει τη στρατηγική «Όραμα 2030» και την Αλβανία να σημειώνει αύξηση 43% σε σύγκριση με το 2019. Η Πολωνία παρουσιάζει επίσης ισχυρή ανάπτυξη, με αύξηση πάνω από 30% στα εισερχόμενα ταξίδια.
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής
Ενόψει του 2024, μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο θα είναι η κλιματική αλλαγή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν επηρεάσει σοβαρά τους προορισμούς, ιδιαίτερα τους Ευρωπαϊκούς. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να αναδιανείμει την τουριστική ζήτηση αντί να τη μειώσει. Οι προσπάθειες διαχείρισης του υπερτουρισμού και προσαρμογής στις αυξανόμενες θερμοκρασίες της Ευρώπης μπορεί να βοηθήσουν στην ομοιόμορφη κατανομή των τουριστών κατά τις περιόδους αιχμής.
tornosnews.gr